Αυξάνονται τα επιδόματα για θέρμανση και ρεύμα – Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Αυξάνονται τα επιδόματα για θέρμανση και ρεύμα – Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Στα 490 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από δύο κανάλια, το επίδομα θέρμανσης και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, θα διοχετευθεί η στήριξη του κράτους στους καταναλωτές, προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνσή τους από τις υπέρμετρες αυξήσεις των τιμών ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να αυξήσει το ύψος της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος, καθώς και το επίδομα θέρμανσης, διευρύνοντας παράλληλα και τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια για το τελευταίο, ώστε να καλυφθούν περισσότεροι καταναλωτές.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, ενώ συζητήθηκαν ήδη με τους θεσμούς, σε σύσκεψη χθες, καθώς επιφέρουν σημαντική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό φτάνει τα 490 εκατ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν διπλασιασμό της δαπάνης, που έχει ανακοινωθεί για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και για το επίδομα θέρμανσης.

Οι πληροφορίες χθες από κυβερνητική πηγή ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξει κάτι ειδικό για το φυσικό αέριο, παρότι άλλες πηγές του οικονομικού επιτελείου υποστήριζαν ότι είχε μπει στο τραπέζι και ένα τέτοιο σενάριο. Να επιδοτηθεί, δηλαδή, ο λογαριασμός του φυσικού αερίου με τρόπο ανάλογο αυτού του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν θα δοθεί ειδικό επίδομα για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, παρά το ότι η τιμή του θα είναι υπερδιπλάσια συγκριτικά με πέρυσι.

Φαίνεται πως υπήρξαν διαφορετικές εισηγήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά επικράτησε αυτή που προβλέπει να επιδοτηθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου μόνο μέσω του επιδόματος θέρμανσης. Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης δίνεται στους δικαιούχους ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο καλύπτουν τις ανάγκες τους για θέρμανση, με εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα με την περιοχή κατοικίας τους. Οπως υποστήριζε χθες πηγή του οικονομικού επιτελείου, αυτό που πρέπει να επιδοτείται είναι η κοινωνική ανάγκη και όχι το καύσιμο. Αλλωστε, προσέθετε η ίδια πηγή, το φυσικό αέριο ήταν στο παρελθόν φθηνότερο και πιθανώς η τιμή του να ξαναπέσει.

Προς το παρόν, πάντως, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πενταπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου, αν και χθες παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις και κινείται σε διπλάσια επίπεδα από αυτά του πετρελαίου.

Αυξάνονται τα επιδόματα για θέρμανση και ρεύμα – Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση-1

Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, που  αυξήθηκε πρόσφατα με τροπολογία από 80 σε 95 εκατ. ευρώ, θα διπλασιασθεί σχεδόν, ώστε να  καλύψει φέτος πολύ περισσότερους από τους περίπου 750.000 δικαιούχους του. Τα εισοδηματικά όρια θα αυξηθούν φτάνοντας στη μεσαία τάξη. Σημειώνεται ότι σήμερα το εισοδηματικό όριο για τον άγαμο είναι 12.000 ευρώ, για τον έγγαμο 20.000 ευρώ και για κάθε επιπλέον παιδί 2.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, το κονδύλι για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, που αυξήθηκε ήδη από τα 150 στα 200 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει το άλμα των τιμών για τους καταναλωτές σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική είναι κι αυτή 2,5 φορές πάνω σε σύγκριση με τις αρχές του χρόνου.

Η κυβέρνηση ποντάρει, πάντως, και στην ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που προωθούν μια κοινή, κατά το δυνατόν, αντιμετώπιση, όπως έγινε φανερό και από τη δήλωση που συνυπέγραψε προχθές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι ομόλογοί του, της Ισπανίας, Γαλλίας, Ρουμανίας και Τσεχίας.

Φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης από το αέριο

Υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι είναι η τιμή του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Ετσι, εάν άνοιγε χθες η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, οι καταναλωτές του φυσικού αερίου θα πλήρωναν περισσότερα από τους καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα. 

Οπως όλα δείχνουν, τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα πληρώσουν φέτος υπερδιπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, η τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου με τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται σε περίπου 10 λεπτά η κιλοβατώρα από 4,5 λεπτά το περυσινό έτος. Οσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης θα το πληρώσουν κατά 35% ακριβότερα. Η αγορά εκτιμάει ότι στην περίπτωση που ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του θα διαμορφωνόταν στο 1,08 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όταν πέρυσι η περίοδος είχε ανοίξει με 80 λεπτά το λίτρο και είχε κλείσει στις 30 Απριλίου στα 90 λεπτά το λίτρο. Στην ηπειρωτική χώρα η τιμή υπολογίζεται κατά 10 λεπτά υψηλότερα στο 1,20 ευρώ το λίτρο και στη νησιωτική κατά 20 λεπτά, στο 1,30 ευρώ το λίτρο. Σχεδόν κατά 20% ακριβότερα πληρώνουν οι καταναλωτές τη βενζίνη από τις αρχές του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή