Μέτωπο χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Μέτωπο χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ευρώπης για το θέμα των τιμών και της επάρκειας φυσικού αερίου, καθώς βαθαίνει η ένταση της ενεργειακής κρίσης.

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ευρώπης για το θέμα των τιμών και της επάρκειας φυσικού αερίου, καθώς βαθαίνει η ένταση της ενεργειακής κρίσης.

Στις 20 Οκτωβρίου θα συναντηθούν στην Αθήνα εννέα ρυθμιστές της νότιας Ευρώπης έπειτα από κοινή πρωτοβουλία της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής και της αντίστοιχης γαλλικής, με σκοπό να καταλήξουν σε ένα άτυπο σχέδιο δράσεων για τον έλεγχο της κατάστασης που αρχίζει να διαμορφώνεται με τη στενότητα του φυσικού αερίου, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ελλείψεων του καυσίμου ενόψει του  χειμώνα.

Οι ρυθμιστές Ελλάδας και Γαλλίας έχουν ετοιμάσει ένα κοινό προσχέδιο δράσης, το οποίο θα σταλεί στους υπολοίπους επτά της νότιας Ευρώπης για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, έτσι ώστε στη συνάντηση της Αθήνας στις 20 Οκτωβρίου να καταλήξουν σε μια άτυπη κοινή δήλωση για κοινές παρεμβάσεις στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Πιο ευάλωτοι

Το κατά πόσο η συνάντηση της Αθήνας θα εξελιχθεί σε ένα άτυπο όργανο ρυθμιστικών αρχών της νότιας Ευρώπης, οι αγορές των οποίων είναι περισσότερο ευάλωτες σε περιόδους κρίσεων, θα φανεί από τη διάρκεια της παρούσας ενεργειακής κρίσης. Eίναι γεγονός πάντως ότι η τρέχουσα κρίση πλήττει δυσανάλογα τις χώρες του νότου. Η Ιταλία εμφανίζει σταθερά τις υψηλότερες τιμές, μέχρι και 60 ευρώ πάνω από την τιμή της Γερμανίας και της Αυστρίας χθες, στα 242,46 ευρώ/ΜWh έναντι 184,12 ευρώ και 185,15 ευρώ αντίστοιχα. Στα υψηλά των 228,59 ευρώ/ΜWh διαμορφώνονται οι τιμές και στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ στις ακριβότερες αγορές της Ευρώπης συμπεριλαμβάνεται και η ελληνική, όπως και η αγορά της Βουλγαρίας μετά το κοινό καθεστώς λειτουργίας με το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας, όπως και οι αγορές της Σερβίας και της Κροατίας. Μια ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι αγορές της Μάλτας και της Κύπρου, που δεν είναι διασυνδεδεμένες με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα.

Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας εννέα χωρών της Ν. Ευρώπης θα συναντηθούν στην Αθήνα στις 20 Οκτωβρίου.

Στη συνάντηση της Αθήνας οι ρυθμιστές του Νότου θα αξιολογήσουν τα μέτρα που έχει λάβει η κάθε χώρα για την αναχαίτιση των αυξήσεων των τιμών και θα ανταλλάξουν τις εμπειρίες που έχουν σε σχέση με τη διαχείρισή τους.

Σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό, πιθανότατα να εξετάσουν και ζητήματα μεταρρύθμισης της χονδρικής αγοράς, σε συνέχεια και της κοινής δήλωσης των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Τσεχίας και της Ρουμανίας. Η αγορά χονδρικής, σύμφωνα με την κοινή δήλωση των πέντε υπουργών, χρειάζεται να βελτιωθεί, ώστε να διαμορφώνει καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές και το μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής, καθώς η απανθρακοποίηση θα αυξήσει τη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ζήτημα της επάρκειας αερίου θα αποτελέσει ένα επίσης βασικό θέμα της ατζέντας των 9 ρυθμιστών στη συνάντηση της Αθήνας λόγω της στενότητας του καυσίμου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον χειμώνα 2021-2022 κάνοντας λόγο για «τεράστια πίεση στο παγκόσμιο σύστημα παροχής φυσικού αερίου»με διακύβευμα την ασφάλεια εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς η σύνδεση φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού είναι ισχυρότερη από ποτέ, ειδικά σε χώρες υπό ενεργειακή μετάβαση. Το θέμα της επάρκειας της χώρας σε φυσικό αέριο απασχόλησε προχθές την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων την οποία συγκάλεσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με τον διαχειριστή φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) να είναι καθησυχαστικός ως προς την ομαλή τροφοδοσία της χώρας, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο που έχουν προγραμματιστεί φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.

Σε εγρήγορση

Για το νέο έτος αναμένεται η δημοπρασία που είχε προγραμματιστεί αρχικά την 1η Οκτωβρίου και αναβλήθηκε για τις 22 του μηνός. Το πιθανότερο ωστόσο είναι να πάει σε μια ακόμη αναβολή, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να ανεβαίνουν και το ρίσκο είναι αυξημένο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά και οι οποίες αναμένουν  αποκλιμάκωση τον Νοέμβριο.

Η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων θα βρίσκεται σε εγρήγορση το επόμενο διάστημα για να αξιολογεί σε εβδομαδιαία βάση τα νέα δεδομένα και να ενημερώνει αντίστοιχα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην περίπτωση που απαιτηθούν παρεμβάσεις σε επίπεδο κυβερνητικό. Την επόμενη μάλιστα εβδομάδα θα συνέλθει σε διευρυμένη μορφή, με τη συμμετοχή δηλαδή και των εταιρειών του κλάδου ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή