efood: Μεγάλος παίκτης στη μικρή λιανική

efood: Μεγάλος παίκτης στη μικρή λιανική

Απέκτησε τα Kiosky’s, την Alpha Διανομές, την delivery.gr και την e-table.gr

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηγετικό ρόλο στην αγορά της μικρής λιανικής, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις συνεργασίες και σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών παραγγελιοληψίας και διανομών, φιλοδοξεί να αποκτήσει ο γερμανικός όμιλος Delivery Hero, θυγατρική του οποίου είναι η γνωστή πλατφόρμα efood.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η εξαγορά τεσσάρων εταιρειών του ομίλου Μούχαλη, μεταξύ αυτών των καταστημάτων γειτονιάς (convenience stores) με την επωνυμία Kiosky’s και περιπτέρων –ένα δίκτυο με πάνω από 500 σημεία πώλησης–καθώς και της πλατφόρμας delivery.gr, εξαγορά η οποία έγινε γνωστή χθες.

Η «εισβολή»στη μικρή λιανική αφορά μάλιστα όχι μόνο τον τελικό καταναλωτή λιανικής, αλλά συνολικά τον κλάδο, καθώς μέσω της συμφωνίας η Delivery Hero παίρνει στον έλεγχό της και τη διανομή χονδρικής, εξαγοράζοντας το 100% της Alpha Διανομές, επίσης θυγατρική του ομίλου Μούχαλη. Βεβαίως, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία έχει ήδη γνωστοποιηθεί η εν λόγω συγκέντρωση, η οποία μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει βάλει στο μικροσκόπιό της (και) τις πλατφόρμες παραγγελιοληψίας και διανομής.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει ότι η Delivery Hero θα αποκτήσει το 100% της εταιρείας Alpha Διανομές και εμμέσως το 99% της ΙΝΚΑΤ, διατηρώντας την επιλογή να αποκτήσει το 100% του delivery.gr και το 100% του e-table.gr.

Η Alpha Διανομές δραστηριοποιείται στην εμπορία και διακίνηση ζαχαρωδών και κάβας στη μικρή λιανική. Η ΙΝΚΑΤ αφορά στην ουσία την ανάπτυξη των καταστημάτων και περιπτέρων Kiosky’s, καθώς και την πλατφόρμα ekiosky’s, η οποία επίσης έχει ως αντικείμενο τις ηλεκτρονικές παραγγελίες προϊόντων μικρής λιανικής.

Τέσσερις εταιρείες του ομίλου Μούχαλη εξαγόρασε η γερμα- νική Delivery Hero, μητρική της efood.

Η delivery.gr και η e-table.gr αποτελούν ψηφιακές πλατφόρμες –θυγατρικές του ομίλου Μούχαλη. Η Delivery.gr είναι πλατφόρμα παραγγελιοληψίας, η οποία δραστηριοποιείται σε 44 πόλεις και έχει συνεργασίες μεταξύ άλλων με την ΑΒ Βασιλόπουλος, την Coffee Island, την Pizza Fan, Pizza Roma, «Βενέτη»κ.ά. Η e-table.gr είναι πλατφόρμα κράτησης τραπεζιού σε εστιατόρια, η οποία προβλέπει και εκπτώσεις για τον καταναλωτή. Σε ερώτηση της «Κ»στην ΑΒ Βασιλόπουλος εάν η συνεργασία της με την delivery.gr θα επηρεαστεί μετά την εξαγορά της πλατφόρμας από την efood, δεδομένου ότι η efood έχει συνεργασία με τη «Σκλαβενίτης» η απάντηση ήταν η εξής: «Επί του παρόντος δεν επηρεάζεται η συνεργασία μας με κάποιο τρόπο. Συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας κανονικά με την ίδια ταχύτητα και ποιότητα, τόσο μέσα από το ΑΒ eshop όσο και μέσα από το delivery.gr»

Στον όμιλο Μούχαλη παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, ό,τι έχει σχέση με την εμπορία – διακίνηση καπνικών προϊόντων, ακόμη και μέρος της δραστηριότητας (πχ. συνεργασία για τα προϊόντα IQOS) που ανήκε ως δραστηριότητα στην ΙΝΚΑΤ.

Οι επιχειρησιακές διαδικασίες και το στελεχικό δυναμικό των εξαγορασθεισών εταιρειών θα ενσωματωθούν στο efood για να ενισχύσουν τη στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας στον κλάδο του λεγόμενου quick commerce (παράδοση μικρών ποσοτήτων προϊόντων στους καταναλωτές μέσα σε λίγα λεπτά από την παραγγελία) και στη δυναμική επέκταση της υπηρεσίας διανομής ειδών σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται ότι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η efood είχε εισέλθει στην αγορά της μικρής λιανικής με την υπηρεσία efood market, η οποία σε μεγάλο βαθμό βασιζόταν σε συνεργασία που είχε αναπτύξει η εταιρεία με τον όμιλο Μούχαλη και το δίκτυο καταστημάτων του προκειμένου να προμηθεύεται τα καπνικά προϊόντα, τα σνακ, αναψυκτικά και άλλα είδη που μπορούσαν να παραγγείλουν οι καταναλωτές. Στα μέσα Δεκεμβρίου 2020 είχε προχωρήσει άλλωστε στη σύσταση της «elivery Hero Dmart Greece Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» η οποία έχει ως σκοπό μεταξύ άλλων τη χονδρική πώληση και διανομή τεράστιας ποικιλίας προϊόντων, ακόμη και ειδών ένδυσης – υπόδησης, αλλά και την ίδρυση, εκμετάλλευση, διαχείριση κάθε είδους καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ή εμπορικού καταστήματος ή πολυκαταστήματος ή κυλικείου, ή αποθηκευτικού χώρου και η παροχή υπηρεσιών σχετικά με αυτά.

Η εταιρεία Alpha Διανομές είχε το 2020 τζίρο 22,13 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 4,86% σε σύγκριση με το 2019 και ζημίες 307.462 ευρώ. Η ΙΝΚΑΤ είχε το 2020 κύκλο εργασιών 54,88 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 5,36% σε σύγκριση με το 2019.

Στην Τουρκία

Πρόσφατα, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, η Delivery Hero δραστηριοποιήθηκε επίσης στην αγορά του σούπερ μάρκετ της Τουρκίας, μέσω της τοπικής θυγατρικής που έχει στη γείτονα, της Yemeksepeti, και ταυτόχρονα απέκτησε και μία τουρκική ψηφιακή πλατφόρμα παραγγελιοληψίας ειδών σούπερ μάρκετ, τη Marketyo, ενώ την 1η Οκτωβρίου προχώρησε σε μία ακόμη εξαγορά και δη της δανικής εταιρείας διανομής έτοιμων γευμάτων «ungry».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή