Πράσινο ντιλ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με RWE Renewables

Πράσινο ντιλ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με RWE Renewables

Τoν δρόμο για την υλοποίηση των πρώτων έργων συνολικής ισχύος 940 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία ανοίγει η οριστική υπογραφή της συμφωνίας με την RWE Renewables

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τoν δρόμο για την υλοποίηση των πρώτων έργων συνολικής ισχύος 940 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία ανοίγει η οριστική υπογραφή της συμφωνίας με την RWE Renewables, θυγατρική του γερμανικού κολοσσού RWE, που δρομολογήθηκε πριν από περίπου ενάμισι έτος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝΑΝ Κωνσταντίνος Μαύρος, που αθόρυβα και επιμελώς με την ομάδα του «έτρεξε»το προηγούμενο διάστημα το project της στρατηγικής συνεργασίας με τη γερμανική εταιρεία στις ΑΠΕ, και η διευθύνουσα σύμβουλος της RWE Renewables Κάτια Βίνσελ υπέγραψαν αργά χθες το βράδυ την οριστική συμφωνία για τη σύσταση της κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση έργων συνολικής ισχύος 2 GW, επενδύοντας κεφάλαια 1 δισ. ευρώ.

Η RWE Renewables έχει ιδρύσει ήδη στην Αθήνα τη θυγατρική της RWE Greece, την οποία και έχει στελεχώσει με μια ομάδα 10-15 ατόμων. Στην κοινή εταιρεία, στην οποία η ΔΕΗ θα συμμετέχει με ποσοστό 49% και ο RWER με 51%, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο κ. Κωνσταντίνος Παπαμαντέλος, στέλεχος της γερμανικής εταιρείας στον τομέα της προμήθειας και της διανομής, ο οποίος μετακομίζει στην Αθήνα από το Λονδίνο, και πρόεδρος ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝΑΝ Κωνσταντίνος Μαύρος.

Υπεγράφη η συμφωνία με τον γερμανικό κολοσσό – Ανοίγει ο δρόμος για τα πρώτα 940 MW στη Δ. Μακεδονία.

Η RWER θα συνεισφέρει στην κοινή εταιρεία με τη ΔΕΗ έργα συνολικής ισχύος 1 GW περίπου, που έχει διασφαλίσει μέσω της ελληνικής εταιρείας «ΙΔΕΑ»με επικεφαλής τον Ιωάννη Δημητρίου, καθώς και ζεστό χρήμα ύψους 80 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία θα αποτελέσουν και το αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο. Η ΔΕΗ θα εισφέρει από την πλευρά της 940 MW φωτοβολταϊκών στο Αμύνταιο, τα οποία έχει περάσει ήδη σε εννέα συνολικά SPV που έχει συστήσει και τα οποία θα εισφερθούν στην κοινή εταιρεία, και εάν απαιτηθεί στην πορεία θα βάλει και κεφάλαιο.

Τα πρώτα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 με στόχο να ολοκληρωθούν το 2023. Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ μετά την ηλέκτριση να ενοποιεί τουλάχιστον 1.000 μεγαβάτ ενισχύοντας τα αποτελέσματά της.

Με την οριστικοποίηση της συμφωνίας η RWER λαμβάνει στρατηγική θέση στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, ενώ η ΔΕΗ επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο θα τη βάλει στον χάρτη της ενεργειακής μετάβασης που συντελείται παγκοσμίως. Η RWE συγκαταλέγεται στις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως από άποψη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ και όπως είχε δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξή της στην «Κ» η κ. Κάτια Βίνσελ, η εταιρεία μακροπρόθεσμα φιλοδοξεί να είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς της ελληνικής ενεργειακής μετάβασης. Η RWE με εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ άνω των 9 GW, την οποία στοχεύει να αναπτύξει σε πάνω από 13 GW έως το τέλος του 2022, επενδύοντας περί τα 5 δισ. ευρώ μαζί με συνεργάτες, βλέπει την Ελλάδα «ως μια πολλά υποσχόμενη αγορά για την περαιτέρω ανάπτυξή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

Η ΔΕΗΑΝΑΝ κατασκευάζει ήδη αυτή τη στιγμή έργα συνολικής ισχύος περί τα 300 MW, ενώ έχει υπό ανάπτυξη ένα χαρτοφυλάκιο 10 GW έργων και έως το 2026 εκτιμάει ότι θα έχει σε λειτουργία 4,8 GW, εκ των οποίων τα 3 GW σε περιοχές πρώην λιγνιτωρυχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή