Η ΙΚΕΑ μεταφέρει στην Τουρκία μέρος της παραγωγής της

Η ΙΚΕΑ μεταφέρει στην Τουρκία μέρος της παραγωγής της

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων IKEA σχεδιάζει να μεταφέρει μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του στην Τουρκία, ώστε να μπορέσει να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη συμφόρηση στο διεθνές σύστημα προμηθευτικής αλυσίδας αλλά και να ελέγξει το ιδιαίτερα υψηλό κόστος μεταφοράς. Τα σχετικά δήλωσε ο γενικός οικονομικός διευθυντής της ΙΚΕΑ για την Τουρκία, Κερίμ Νιζέλ. Στα προϊόντα τα οποία θα κατασκευαστούν εκεί και στη συνέχεια θα εξάγονται σε άλλες χώρες συμπεριλαμβάνονται διάφορα έπιπλα, όπως ντουλάπια κουζίνας, πολυθρόνες, βιβλιοθήκες και άλλα. Προς το παρόν τα προϊόντα αυτά αποστέλλονται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, και δη από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, στις αγορές της Μέσης Ανατολής ή στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. «Λόγω των προβλημάτων αποστολής που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσπαθούμε να μετακινήσουμε περισσότερη παραγωγή στην Τουρκία» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Κερίμ Νιζέλ, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πόση παραγωγική ικανότητα θα μετατοπισθεί προς τη γείτονα χώρα.

Στόχος, να ελέγξει το ιδιαίτερα υψηλό κόστος μεταφοράς προϊόντων.

Αναφέρθηκε μάλιστα στα διδάγματα της πανδημίας, η οποία φανέρωσε περίτρανα πως η μονομερής επικέντρωση της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές δυσχεραίνει πολύ την προμηθευτική αλυσίδα σε συνθήκες κρίσης. «Ολοι μας διαπιστώσαμε στην πανδημία ότι η διαφοροποίηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική» πρόσθεσε ο κ. Νιζέλ, απηχώντας τις απόψεις και άλλων κολοσσών, και επισήμανε ότι το κόστος μεταφοράς ενός εμπορευματοκιβωτίου από τη νοτιοανατολική Ασία έχει εξαπλασιαστεί, από 2.000 δολάρια σε 12.000 δολάρια, λόγω πανδημίας, προσθέτοντας ότι «είναι πιο ορθολογικό να κατασκευάζουμε τα είδη μας πιο κοντά στις αγορές όπου θα τα κατευθύνουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή