Αύξηση κατά 15% των εταιρικών χρεοκοπιών αναμένεται το 2022

Αύξηση κατά 15% των εταιρικών χρεοκοπιών αναμένεται το 2022

Αιτία, η απόσυρση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να ανακύψουν στους επιχειρηματικούς κύκλους σε όλο τον κόσμο, ως αποτέλεσμα της απόσυρσης των προγραμμάτων στήριξης νοικοκυριών και εταιρειών. Σύμφωνα με προβλέψεις της Euler Hermes, της μεγαλύτερης εταιρείας στην ασφάλιση πιστώσεων σε παγκόσμια κλίμακα, το 2022 οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Στη συναφή έκθεσή της η εταιρεία επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις της φέρουν την αύξηση στο 15% σε ετήσια βάση, όπως καταγράφεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ενημερωτικού δικτύου CNBC. Ωστόσο, παρά την εξέλιξη αυτή, αθροιστικά οι πτωχεύσεις θα παραμείνουν σε επίπεδα πιθανώς 4% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2019, δηλαδή προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Οπως επισημαίνει η Euler Hermes, η  έκρηξη χρεοκοπιών το 2022 αναμένεται να παρατηρηθεί, ενώ έχουν προηγηθεί δυο χρόνια όπου υπήρξε κάμψη, δηλαδή πτώση 12% το 2020 και 6% φέτος, όπως η ίδια προβλέπει.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Euler Hermes, οι πτωχεύσεις παγκοσμίως θα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από το 2019.

Κατά τον Μαξίμ Λεμέρλ, διευθυντή του τμήματος ερευνών οικονομικών κλάδων και χρεοκοπιών στη Euler Hermes, «οι κυβερνήσεις κατόρθωσαν να συνδράμουν τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στο πλήγμα της κρίσης της πανδημίας και αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των πτωχεύσεων». Και προσθέτει: «Η μαζική παρέμβασή τους ουσιαστικά απέτρεψε τη μία στις δύο πτωχεύσεις στη Δυτική Ευρώπη, ενώ στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών η αναλογία ήταν μία στις τρεις για τα δεδομένα του 2020». Συνολικά στη Δυτική Ευρώπη εκτιμάται πως οι τάσεις θα είναι μεικτές, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία θα δουν τις πτωχεύσεις να αυξάνονται φέτος και του χρόνου πέραν των αντιστοίχων του 2019. Η Euler Ηermes ακόμα προβλέπει ότι Ελβετία, Σουηδία και Πορτογαλία θα έχουν αυξημένες χρεοκοπίες το 2022, αλλά προς το παρόν όχι σε προ πανδημίας επίπεδα.

Το ότι η αρωγή προς τις εταιρείες συνεχίζεται, σημαίνει πως οι πτωχεύσεις θα διατηρηθούν συνολικά σε χαμηλά επίπεδα και το 2021, αν και το τι θα επακολουθήσει εξαρτάται από το πώς οι κυβερνήσεις θα δράσουν τους προσεχείς μήνες. Αφ’ ης στιγμής εκδηλώθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αύξησαν δραστικά τις δαπάνες τους για να υποστηρίξουν τα δημόσια συστήματα υγείας, τα νοικοκυριά και τις εταιρείες. Μεταξύ των μέτρων ανακούφισης που εκείνες επέλεξαν συγκαταλέγονται οι φοροαπαλλαγές και η αναστολή στην καταβολή οφειλομένων, οι κρατικές εγγυήσεις και τα δάνεια, καθώς και η απευθείας χορήγηση ρευστού υπό τη μορφή επιδομάτων. Εκ παραλλήλου, οι κεντρικές τράπεζες ακολούθησαν χαλαρή νομισματική πολιτική, ώστε το χρήμα να εξακολουθήσει να ρέει εντός του οικονομικού μηχανισμού. Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να αποσύρουν τα προαναφερθέντα μέτρα στήριξης, ενώ κάποιες κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού, αφού η διεθνής οικονομία ανακάμπτει μετά τη βουτιά λόγω κορωνοϊού, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του CNBC.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Euler Hermes, σε  αναδυόμενες αγορές οι χρεοκοπίες εταιρειών έχουν επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα. Σε πολλές από τις εν λόγω χώρες, τέλος, οι κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα, ώστε να ανακόψουν το νέο κύμα μολύνσεων του κορωνοϊού και διοχέτευσαν λιγότερα κεφάλαια στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή