Χρηματιστήριο: Ψύχραιμη αντίδραση και περιορισμένες απώλειες

Χρηματιστήριο: Ψύχραιμη αντίδραση και περιορισμένες απώλειες

Εντονες πιέσεις στην Ευρώπη, μεγάλη αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη ήταν η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τη στιγμή που το sell-off στις διεθνείς αγορές και ειδικά στην Ευρώπη ήταν έντονο, ενώ ισχυρή ήταν και η διόρθωση στην παγκόσμια αγορά ομολόγων. Αντίθετα με ό,τι μας έχει συνηθίσει το Χ.Α., δηλαδή να υπερβάλλει στη διεθνή πτώση και να… διστάζει στο διεθνές ράλι, αυτή τη φορά εμφάνισε ανθεκτικότητα και άμυνες, αν και ο τζίρος παρέμεινε χαμηλός.

Η ενεργειακή κρίση, η οποία ενισχύει ολοένα και περισσότερο τον πληθωρισμό και δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η άνοδός του είναι τελικά προσωρινή, με τις αγορές να «ζυγίζουν»τα σενάρια για αυξήσεις των επιτοκίων και για απόσυρση των μέτρων στήριξης, χτυπά τα χρηματιστήρια και τα ομόλογα, με τους διεθνείς οίκους να προειδοποιούν για έναν δύσκολο χειμώνα. Τα ιστορικά υψηλά που χτυπούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η εκτόξευση του πετρελαίου κοντά σε υψηλά τριών ετών ωθούν τους επενδυτές σε φυγή, ενώ εκτοξεύουν τις αποδόσεις των ομολόγων.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, η βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει πτωτική και το κλίμα ιδιαίτερα ευάλωτο, με τους εγχώριους αναλυτές να συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί και να αναμένουν καλύτερα σημεία εισόδου στην αγορά για ενίσχυση των θέσεων, χωρίς ωστόσο αυτό να ισχύει για όλους τους τίτλους. Το πόσο θα διαρκέσει το τρέχον διεθνές sell-off και το ποιες θα είναι οι τελικές επιπτώσεις στο Χ.Α. είναι κάτι που μένει να φανεί και σε κάθε περίπτωση προβλέπεται πως ο Οκτώβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας για τις αγορές.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 876,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,55 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 876,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,55 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,69% στις 2.119,05 μονάδες, ενώ απώλειες 0,40% σημείωσε η μεσαία κεφαλαιοποίηση κλείνοντας στις 1.426,76 μονάδες.

Εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, από τα blue chips μόνο επτά τίτλοι έκλεισαν με κέρδη, με τα μεγαλύτερα να σημειώνει ο ΟΤΕ στο +1,14%, ενώ πιέσεις άνω του 2% σημειώθηκαν σε Βιοχάλκο και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,41% στις 552,37 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο -0,24%, την Πειραιώς στο -1,62%, την Alpha Bank στο -1,67% και την Εθνική στο -2,57%.

Τα ελληνικά ομόλογα εμφάνισαν χθες λιγότερες αντιστάσεις σε σχέση με τις μετοχές και παρασύρθηκαν στη δίνη του διεθνούς sell-off. Η απόδοση στο 10ετές άγγιξε τα υψηλά σχεδόν πέντε μηνών και το 0,9% με άνοδο 5,5%, ενώ ισχυρή ήταν η άνοδος στο 5ετές (+25%), το οποίο έχει εγκαταλείψει το περιβάλλον των αρνητικών αποδόσεων (0,114%), και πάνω από το 1% επέστρεψε η απόδοση του 15ετούς, μετά τέσσερις μήνες. Πάντως, σταθερά στα αρνητικά και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε το επιτόκιο στα έντοκα 13 εβδομάδων κατά τη χθεσινή δημοπρασία, κάτι που δείχνει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας δεν έχει επηρεαστεί από την αναταραχή.

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και άλλοι περιορισμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν επηρεάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, τη στιγμή που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τα μέτρα στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή