Καίριο χτύπημα στη γερμανική βιομηχανία

Καίριο χτύπημα στη γερμανική βιομηχανία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή ελαττώθηκε κατά 4% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, όπερ σημαίνει ότι εξασθένησε περισσότερο από το -0,4% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters. Η παραγωγή στον κλάδο αυτοκινήτου και συναφών εξαρτημάτων υποχώρησε δραστικά κατά 17,5%. Οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς επίσης επέτειναν τη μείωση της παραγωγής σε εργαλειομηχανές κατά 6,3% σε μηνιαία βάση. Και ενώ υπάρχει ανεπάρκεια σε πρώτες ύλες και ενδιάμεσα αγαθά, οι θερινές άδειες σε εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανιών τον Αύγουστο επιδείνωσαν την κατάσταση. Αυτό αναθερμαίνει τις ελπίδες ότι η παραγωγή δύναται να επανέλθει τους προσεχείς μήνες. Οι δε βιομηχανικές παραγγελίες τον Αύγουστο είχαν κάμψη της τάξεως του 7,7% σε μηνιαία βάση. Εξαιρουμένων των παραγγελιών σε μεγάλες ποσότητες, οι οποίες από μήνα σε μήνα μπορούν να αποδειχθούν ευμετάβλητες, η πτώση ήταν μικρότερη μεν, σημαντική δε σε ποσοστό 5,1%.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε πρώτες ύλες οδηγούν στη δραστική μείωση της παρα- γωγής, ενώ οι παραγ- γελίες αυξάνονται.

Αυτή η συγκεκριμένη διορθωτική κίνηση λαμβάνει χώρα ενώ έχει παρατηρηθεί αξιοσημείωτη αύξηση στους όγκους παραγγελιών από τις αρχές του χρόνου. Η ξένη ζήτηση και ειδικά αυτή η οποία προέρχεται από χώρες και περιφέρειες εκτός Ευρωζώνης εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση κατά 15,2% σε μηνιαία βάση, αλλά η εγχώρια ζήτηση και αυτή εξασθένησε κατά -5,2% σε μηνιαία βάση. Παρά ταύτα, οι παραγγελίες τον μήνα Αύγουστο παρέμειναν κατά 8,5% υψηλότερες από εκείνες προ πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020 και οι εταιρείες παραγωγής συνέχισαν να τις συγκεντρώνουν. Στον κλάδο του αυτοκινήτου οι παραγγελίες ελαττώθηκαν κατά 12% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο. Σε ένα βαθμό οι δυνητικοί πελάτες ίσως και να παραγγέλνουν λιγότερα αυτοκίνητα σήμερα, διότι πιθανόν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν αυτά να κατασκευαστούν και να παραδοθούν ούτως ή άλλως εντός των προσεχών μηνών.

Η παραγωγή επί του παρόντος παρακωλύεται από τα προβλήματα στην προμηθευτική αλυσίδα και όχι από την έλλειψη ζήτησης. Ενδεχομένως ίσως να χρειαστεί κάποιο διάστημα προτού οι ελλείψεις στις προμήθειες και η συμφόρηση στο διεθνές σύστημα μεταφορών τελικώς αποκατασταθούν. Η όλη αυτή συνθήκη δημιουργεί κινδύνους ως προς τις προβλέψεις μας για το ΑΕΠ της Γερμανίας το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, αν και κάτι ανάλογο ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από τη βιομηχανία. Στη Γερμανία, συνεκτιμώντας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η βιομηχανική παραγωγή εξασθένησε 1,6% από τον μέσο όρο του δευτέρου τριμήνου. Παρά ταύτα, οι επιχειρήσεις θα αντισταθμίσουν τις τωρινές απώλειες στην παραγωγή αμέσως μόλις υπάρξει διαθεσιμότητα προμηθειών, την οποία τοποθετούμε στη διάρκεια του 2022.

* Ο κ. Salomon Fiedler είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή