Διπλασιάζεται το επίδομα ρεύματος και θέρμανσης

Διπλασιάζεται το επίδομα ρεύματος και θέρμανσης

Μεγαλύτερες εκπτώσεις στους καταναλωτές από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διπλασιασμό της επιδότησης του ρεύματος από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 60 ευρώ από τον Οκτώβριο και για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου προχωράει η κυβέρνηση, αλλά και του επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να περιορίσει κατά το δυνατόν την επιβάρυνση των καταναλωτών από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις. Επίσης, η ΔΕΗ θα αυξήσει την έκπτωση έως τις 600 kWh κατά 35% έως 42% (από 30% σήμερα), ενώ η ΔΕΠΑ θα δώσει έκπτωση 25%.

Το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο συνεδρίασε χθες στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να οριστικοποιήσει τα μέτρα αναχαίτισης των αυξήσεων στην ενέργεια στη βάση των νέων δεδομένων, αφού η αρχική εκτίμηση για αποκλιμάκωση των τιμών όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά αντίθετα διαπιστώνεται συνέχιση της ανοδικής κούρσας τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν στις 11 το πρωί σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο κατέληξε στην αύξηση της επιδότησης του ρεύματος για τις οικιακές καταναλώσεις από το αρχικό ποσό των 30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα τον μήνα και αντίστοιχα των κονδυλίων από το αρχικό ποσό των 150 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ.

Η αυξημένη επιδότηση θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο που άρχισε η απότομη αύξηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, και η μείωση που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους θα ανέλθει από τα 9 ευρώ του Σεπτεμβρίου στα 18 ευρώ.

Για το επίδομα θέρμανσης θα δοθούν 200 εκατ. ευρώ φέτος από 95 εκατ. το περυσινό έτος.

Τα κονδύλια αντίστοιχα για την κάλυψη της αυξημένης επιδότησης θα καλυφθούν επίσης από τις δημοπρασίες ρύπων και από τον περιορισμό του ποσοστού που κατευθύνεται προς τον ΕΛΑΠΕ κάτω από το θεσμοθετημένο κατώφλι του 60%, κάτι που δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κλείσει στο τέλος του έτους με πλεόνασμα άνω των 130 εκατ. ευρώ.

Για τον σκοπό αυτό το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό θα περιοριστεί τουλάχιστον κατά 10% προκειμένου να εξοικονομηθούν πρόσθετοι πόροι ύψους 100 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει συνολικότερη ανακατανομή των εκροών από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων με κατεύθυνση προς το υπό σύσταση Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε να υπάρχει ένα «μαξιλάρι»για νέες επιδοτήσεις είτε ρεύματος είτε φυσικού αερίου, αφού το πρόβλημα με τις τιμές είναι μπροστά.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να κατέληξε στον διπλασιασμό του επιδόματος από τα 95 εκατ. πέρυσι στα 200 εκατ. φέτος. Παράλληλα, αποφασίστηκε η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών και αύξηση του επιδόματος σε ποσοστό 20%. Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σενάριο και για την επιδότηση του συνόλου των νοικοκυριών για θέρμανση.

Σήμερα καλύπτεται το 80% των νοικοκυριών που καταναλώνει για θέρμανση πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Η σχετική ΚΥΑ θα πρέπει να εκδοθεί πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου στις 15 Οκτωβρίου. Είναι η πρώτη φορά πάντως φέτος που οι καταναλωτές θα πληρώσουν ακριβότερα το φυσικό αέριο από το πετρέλαιο, έναντι εξοικονόμησης μέχρι και 45% τα προηγούμενα χρόνια.

To πετρέλαιο θέρμανσης με αυξημένη τιμή κατά 45% σε σχέση με πέρυσι στο 1,120 ευρώ το λίτρο θα είναι κατά 3,5% φθηνότερο από το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η ψαλίδα αναμένεται να διευρυνθεί εάν δεν ανακοπεί το ράλι της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου. Η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται σε 0,097408 ευρώ η κιλοβατώρα και του πετρελαίου θέρμανσης σε 0,094118 ευρώ η κιλοβατώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή