Νέα μέτρα στη διανομή του Τύπου προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νέα μέτρα στη διανομή του Τύπου προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δέσμη μέτρων τα οποία περιλαμβάνουν ακόμη και την επιβολή πλαφόν στις χρεώσεις που βάζει το πρακτορείο «Αργος» στις εκδοτικές επιχειρήσεις, προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη μέτρων τα οποία περιλαμβάνουν ακόμη και την επιβολή πλαφόν στις χρεώσεις που βάζει το πρακτορείο «Αργος» στις εκδοτικές επιχειρήσεις, προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις δεύτερες απόψεις που δημοσιοποίησε χθες στο πλαίσιο της κανονιστικής παρέμβασης που διενεργεί στον κλάδο διανομής Τύπου. Τα μέτρα που προτείνει, πάντως, η Ε.Α. θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν πιο μετριοπαθή σε σύγκριση με αυτά που περιλαμβάνονται στην έκθεση της εμπειρογνώμονος στην οποία απευθύνθηκε η ανεξάρτητη αρχή προκειμένου να λάβει μία τρίτη γνώμη. Ενδεικτικά, η εμπειρογνώμων πρότεινε την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του πρακτορείου έτσι ώστε να συμμετέχουν όλες οι εκδοτικές επιχειρήσεις. Το παραπάνω, ωστόσο, αφενός δεν μπορεί να το επιβάλλει η Ε.Α., αφετέρου διατυπώνονται αντιρρήσεις από τις εκδοτικές επιχειρήσεις, δεδομένης της προηγούμενης αρνητικής εμπειρίας του Πρακτορείου Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου.

Τα βασικό μέτρο που προτείνει η Ε.Α. είναι η ρύθμιση του μονοπωλίου όσον αφορά τις τιμές ή/και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από το πρακτορείο. Η ρύθμιση πρέπει να γίνει από εξειδικευμένη ρυθμιστική αρχή και προτείνεται η δημιουργία Αρχής Εποπτείας και Ρύθμισης Πρακτόρευσης Εντυπου Τύπου ή εναλλακτικά να ανατεθεί αυτή η αρμοδιότητα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Σύμφωνα με την Ε.Α. εάν γίνει η ρύθμιση του φυσικού μονοπωλίου τότε δεν απαιτείται η λήψη άλλων μέτρων. Μέχρις ότου γίνει αυτό, θεωρεί ότι πρέπει να ληφθεί μια πρώτη δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

–«Σινικά τείχη»ουσιαστικά απαγόρευση) για την αποφυγή ανταλλαγής ευαίσθητων πληροφοριών και γενικότερα περιορισμού των αντιανταγωνιστικών αποτελεσμάτων της κάθετης κοινής ιδιοκτησίας σε επίπεδο διοίκησης του πρακτορείου, εφόσον κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου ορίζονται από τους μετόχους εκδοτικές επιχειρήσεις.

Περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στις χρεώσεις που βάζει το πρακτορείο «Αργος»

–Σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής για την εμπορική πολιτική του πρακτορείου.

–Υποχρέωση πρότερης γνωστοποίησης μεταβολών της μετοχικής σύνθεσης του πρακτορείου.

–Ορισμός διαμεσολαβητή/εντολοδόχου που θα επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων. Το κόστος του εντολοδόχου θα το επωμίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε περίπτωση που, ύστερα από μια πρώτη περίοδο ενός έτους από την αρχική εφαρμογή τους, η πρώτη δέσμη μέτρων δεν αποφέρει αποτελέσματα σχετικά με τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού, η ολομέλεια της Ε.Α. θα μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας δεύτερης δέσμης μέτρων, τα οποία είναι τα εξής: κώδικας συμπεριφοράς μεταξύ πρακτορείου και εκδοτών και συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή