Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ δρομολογεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ δρομολογεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Τη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να εξελιχθεί σε ερευνητικό και παραγωγικό κέντρο στην Ευρώπη τόνισε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να εξελιχθεί σε ερευνητικό και παραγωγικό κέντρο στην Ευρώπη τόνισε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στο ευρωπαϊκό – διεθνές συνέδριο της Medicines For Europe και της International Generic & Biosimilar Medicines Association, επισημαίνοντας παράλληλα πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δρομολογεί επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Οπως ανέφερε, αυτές αφορούν την αναβάθμιση των ερευνητικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της φαρμακοβιομηχανίας, διασφαλίζοντας την επάρκεια της αγοράς και την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα υψηλής ποιότητας με προσιτό κόστος. Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι επενδύσεις θα ενισχύσουν την εξαγωγική δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ενώ επεσήμανε πως το Ταμείο Ανάκαμψης, το χαμηλό κόστος κεφαλαίου και η πρόσβαση σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν ευκαιρία για τη χώρα και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ώστε να εξελιχθεί σε παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο στην Ευρώπη.

Θ. Τρύφων: Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ερευνητικό και παραγωγικό κέντρο στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε πως η πανδημία έχει οδηγήσει σε συζήτηση για αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθούνταν από την Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια και η οποία οδήγησε στην εξάρτηση των συστημάτων υγείας και της φαρμακευτικής φροντίδας από τις εισαγωγές τρίτων χωρών χαμηλού κόστους. «Στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής, η Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας, τον επαναπατρισμό της φαρμακευτικής παραγωγής στο έδαφος της Ευρώπης και την ενίσχυση των περιφερειακών ευρωπαϊκών εφοδιαστικών αλυσίδων για φάρμακα και υγειονομικό υλικό» ανέφερε ο κ. Τρύφων, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα εξασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά, ενισχύεται η ανθεκτικότητα και η θωράκιση κρίσιμων υποδομών των συστημάτων υγείας και κυρίως εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών σε φάρμακα πρώτης γραμμής και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας»

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την ομιλία, ο κ. Τρύφων επισήμανε πως είναι αναγκαίο να υπάρξουν κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη και στην περιοχή της Αττικής, όπου δραστηριοποιούνται αρκετές φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία. Οσον αφορά το clawback, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το clawback (μέτρο αναγκαστικών επιστροφών) θα πρέπει να καταβάλλεται από αυτούς που οδηγούν σε υπέρβαση του ορίου της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος υποκατάστασης των φθηνότερων θεραπειών από ακριβότερες. Στο ακανθώδες ζήτημα του clawback αναφέρθηκε και στην τοποθέτησή του χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως «ο εξορθολογισμός του clawback αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, καθώς του χρόνου προβλέπεται ρήτρα συνυπευθυνότητας της πολιτείας για τις επιστροφές»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή