Η άνοδος στις διεθνείς αγορές στήριξε το ελληνικό Χρηματιστήριο

Η άνοδος στις διεθνείς αγορές στήριξε το ελληνικό Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,45% και έκλεισε στις 889,09 μονάδες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φόρα από το σημαντικό ριμπάουντ των διεθνών αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών διεύρυνε την άνοδο που καταγράφει εντός του Οκτωβρίου, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει μια ανάσα από τις 890 μονάδες, τις οποίες έχει να δει από τις 22.9, λαμβάνοντας σημαντική στήριξη από πληθώρα blue chips. Εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πως η μακροπρόθεσμη εικόνα της ελληνικής οικονομίας και του Χ.Α. παραμένουν θετικές υπό προϋποθέσεις, με βασικότερες να αποφευχθούν οι κραδασμοί στις διεθνείς αγορές, να ελεγχθούν οι ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις αλλά και αστάθμητες γεωπολιτικές κρίσεις. Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις μπορεί να φρενάρουν τις όποιες πιέσεις, ωστόσο στη συνέχεια η απόσυρση της τόσο μεγάλης αυτής ρευστότητας μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,45% στις 889,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,88 εκατ. ευρώ, με τα 19,8 εκατ. ευρώ να αφορούν πακέτα. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, πάντως, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω των 895 μονάδων η εικόνα δεν αλλάζει, δίνοντας αυξημένες πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 852 μονάδων, όπου βρίσκεται ο κινούμενος μέσος όρος (expo) 200 ημερών, που αποτελεί και σημαντικότατη στήριξη για την αγορά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 1,44% στις 2.149,46 μονάδες, ενώ κατά 0,93% ενισχύθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.440,06 μονάδες.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,88 εκατ. ευρώ, με τα 19,8 εκατ. ευρώ να αφορούν πακέτα.

Ολα τα μη τραπεζικά blue chips έκλεισαν ανοδικά, με τη Βιοχάλκο και την ΕΥΔΑΠ να ξεχωρίζουν με άνοδο γύρω στο 4% και τον ΑΔΜΗΕ να ακολουθεί στο +3,13%, ενώ σημαντικά κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil και Μυτιληναίος.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,65% στις 561,49 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +4,04%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +2,58%, τη Eurobank στο +1,20% και την Alpha Bank στο +0,36%. Η ελληνική αγορά αντέδρασε χθες, όπως ήταν φυσικό, μετά την πίεση των τελευταίων ημερών, υποβοηθούμενη τόσο από την ανοδική κίνηση των ξένων αγορών όσο και από την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων, σχολιάζει ο οικονομολόγος της Fast Finance, Λουκάς Παπαϊωάννου. Η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου έπειτα από παρέμβαση του Ρώσου προέδρου, αλλά και η επίτευξη συμφωνίας για την πολλοστή ανοδική αναθεώρηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, βοήθησε την εξελισσόμενη αντίδραση των μετοχικών αξιών, τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων.

Ειδικά για την ελληνική οικονομία οι συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις της πορείας του φετινού ΑΕΠ από πληθώρα οίκων, αλλά και η εκτίμηση για βελτιωμένα μακροοικονομικά μεγέθη, δίνουν βραχυχρόνια τον απαραίτητο αέρα τόσο στην αγορά όσο και στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού Αρμαγεδδώνα που ακόμα εξελίσσεται.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, το ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν όλες οι εκθέσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο το πρόβλημα του δυσθεώρητου χρέους, την εξάρτηση από την ΕΚΤ και τα διάφορα προγράμματα επαναγορών τίτλων, την εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό και την ευάλωτη δομή της οικονομίας σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον.

«Εκτιμούμε ότι όσο αυτοί οι φόβοι υφίστανται, η αγορά θα παραμένει εγκλωβισμένη σε μια πλευρική κίνηση, παρά τα θετικά νέα και τα deal που κυοφορούνται, και δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση δεδομένων και των πολύ χαμηλών όγκων συναλλαγών»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή