Ταλαιπωρία για χήρες ναυτικών από τον ΕΦΚΑ

Ταλαιπωρία για χήρες ναυτικών από τον ΕΦΚΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οργή του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη προκάλεσε η μη εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης από υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας σε 444 χήρες ναυτικών. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι υπάλληλοι του φορέα αρνήθηκαν να παραλάβουν τους σχετικούς φακέλους από το ΝΑΤ, επικαλούμενοι την ανάγκη υπογραφής σχετικής εγκυκλίου. Στο άκουσμα της συγκεκριμένης πληροφορίας ο κ. Χατζηδάκης αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για γραφειοκρατικές αντιλήψεις, στενοκεφαλιά και δεσποτισμό, που ως αποτέλεσμα έχουν την ταλαιπωρία 444 γυναικών που περιμένουν εδώ και χρόνια τις συντάξεις των θανόντων ανδρών τους.

Αναλυτικά, με τον πρόσφατο νόμο για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης 4826, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις αρχές Σεπτεμβρίου, άνοιξε ο δρόμος πρωτίστως για τη χορήγηση εκκρεμών συντάξεων χηρείας στο ΝΑΤ, οι οποίες «σκόνταφταν»στην αδυναμία υπολογισμού λόγω απουσίας στοιχείων για τις συντάξιμες αποδοχές των θανόντων συνταξιούχων. Στην πράξη, το άρθρο 78 του νέου νόμου αίρει την εκκρεμότητα για μια κατηγορία συνταξιούχων του ΝΑΤ, για τους οποίους επανυπολογισμός δυνάμει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) και κατ’ επέκταση η μεταβίβαση των συντάξεων αυτών λόγω θανάτου του ναυτικού στους δικαιούχους δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Και τούτο διότι δεν τηρούνται στοιχεία για τις πραγματικές συντάξιμες αποδοχές τους ούτε στο μηχανογραφικό σύστημα του ΝΑΤ ούτε στους φυσικούς φακέλους.  

Υπάλληλοι αρνήθηκαν να παραλάβουν από το ΝΑΤ τους φακέλους για την απονομή συντάξεων χηρείας, επικαλούμενοι την έλλειψη σχετικής εγκυκλίου.

Βάσει της νέας διάταξης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΝΑΤ και πρώην υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ, Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, προώθησε τους φακέλους 444 γυναικών, δικαιούχων συντάξεων χηρείας, λόγω θανάτου του συζύγου τους, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα, δε, με τα όσα αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ αρνήθηκαν να παραλάβουν τους φακέλους και να εκδώσουν τις αποφάσεις συνταξιοδότησης, επικαλούμενοι την έλλειψη σχετικής εγκυκλίου. Ο υπουργός χαρακτηρίζει το περιστατικό «εξοργιστικό»και αναφέρει πως ο νόμος είναι απολύτως ξεκάθαρος –λέει ότι δεν απαιτείται κανένας επανυπολογισμός σε αυτές τις περιπτώσεις–και το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τον πάρουν, να τον διαβάσουν και να τον εφαρμόσουν! Να σημειωθεί εδώ ότι η σχετική διάταξη πράγματι δεν προβλέπει την έκδοση εγκυκλίου, αν και όπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης συνήθως αποστέλλεται ένα γενικό έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης προκειμένου να εφαρμοστεί μια νέα διάταξη. Κάτι που δεν υπήρξε, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία των δικαιούχων.

Ο κ. Χατζηδάκης πάντως, στην ανάρτησή του, διερωτάται με εμφανή εκνευρισμό «έως πότε θα κρύβονται ορισμένοι υπάλληλοι πίσω από τεχνητά εμπόδια που οι ίδιοι θέτουν, δίχως να συναισθάνονται τις ανάγκες αυτών που υπηρετούν;»

Για να καταλήξει ότι «δεν είμαστε εδώ για να βασανίζουμε τους πολίτες, αλλά για να τους υπηρετούμε. Και γι’ αυτό καλό θα είναι όλοι να ξεχάσουν τόσο την αδιαφορία όσο και τις δεσποτικές συμπεριφορές απέναντι σε ήδη ταλαιπωρημένους από το κράτος πολίτες. Εμένα όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες και με βρίσκουν και θα με βρίσκουν ολοένα και περισσότερο μπροστά τους»

Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ κάνουν λόγο για επικοινωνιακά τερτίπια και υποστηρίζουν ότι κάθε νόμος που ψηφίζεται (πόσο μάλλον όταν σχετίζεται με ασφαλιστικές ρυθμίσεις) ακολουθείται από τις εγκύκλιες οδηγίες που εκδίδει το αρμόδιο υπουργείο, τις οποίες και αποστέλλει κατόπιν προς τους εποπτευόμενους φορείς του, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να τις εφαρμόσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή