Η Τesla μετακομίζει στο Όστιν του Τέξας

Η Τesla μετακομίζει στο Όστιν του Τέξας

Την ώρα που οι παγκόσμιες ελλείψεις σε ημιαγωγούς έχουν γονατίσει τη βιομηχανία σε όλον τον κόσμο και υπονομεύουν και τον ρυθμό αυξήσεων των πωλήσεων της Tesla, η εταιρεία μετακινεί τα κεντρικά της γραφεία από το Φρίμοντ της Καλιφόρνιας και κατευθύνεται στο Οστιν του Τέξας.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι παγκόσμιες ελλείψεις σε ημιαγωγούς έχουν γονατίσει τη βιομηχανία σε όλον τον κόσμο και υπονομεύουν και τον ρυθμό αυξήσεων των πωλήσεων της Tesla, η εταιρεία μετακινεί τα κεντρικά της γραφεία από το Φρίμοντ της Καλιφόρνιας και κατευθύνεται στο Οστιν του Τέξας. Αλλωστε, ήταν κάτι το οποίο είχε ανακοινώσει προ καιρού ο ιδρυτής της Ελον Μασκ, αν και δεν το είχε επισήμως επιβεβαιώσει μέχρι προ ημερών στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Ο μεγιστάνας, με αφορμή την πανδημία, είχε διαρρήξει τις σχέσεις του με τις τοπικές Αρχές της κομητείας Αλαμέντα στην Καλιφόρνια, όπου και το εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο παραμένει εκεί. Απευθυνόμενος, πάντως, στους μετόχους της, επικαλέστηκε ποικίλους λόγους για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων στην πολιτεία του Τέξας, όπως το ότι στην Καλιφόρνια παρατηρείτο συνωστισμός, προσθέτοντας πως ήταν και μία δύσκολη περιοχή για εξεύρεση στέγης. «Υπάρχει πάντα ένα όριο στο πόσο μεγάλη κλίμακα μπορούν να αποκτήσουν οι δραστηριότητές σου στημ Μπέι Ερια στην Καλιφόρνια, ενώ είναι δύσκολο και για τους εργαζομένους να εβρουν προσιτές κατοικίες» δήλωσε ο Μασκ. «Αντιθέτως στο Οστιν τα γραφεία μας απέχουν πέντε λεπτά από το αεροδρόμιο και δεκαπέντε λεπτά από το κέντρο της πόλης»

Η εταιρεία θα διατηρήσει τις παραγωγικές μονάδες της στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Τον Μάιο, όπως υπενθυμίζει το BBC, είχε έρθει σε έντονη αντιπαράθεση με τους τοπικούς πολιτικούς, διότι του δόθηκε η εντολή να διακόψει τη λειτουργία στο Φρίμοντ. Τότε είχε γράψει το εξής μήνυμα στο Twitter: «Η Tesla θα μετακομίσει άμεσα τα μελλοντικά της προγράμματα και τα κεντρικά της γραφεία σε Τέξας – Νεβάδα». Σήμερα, πάντως, ακόμα δεν είναι γνωστό το χρονοδιάγραμμα της μετακόμισης των κεντρικών γραφείων, ενώ ο μεγιστάνας έχει δηλώσει πως η εταιρεία του θα συνεχίσει να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Ειδικότερα, είπε πως θέλει να αυξήσει κατά 50% την παραγωγή στα εργοστάσια της Καλιφόρνιας και της Νεβάδας.

Ακριβά ενοίκια

Οι ακριβές κατοικίες, τις οποίες επικαλέστηκε ως λόγο ο  Μασκ, προβληματίζουν και άλλες εταιρείες στην Μπέι Ερια. Αλλωστε, ένα ακριβό ενοίκιο σημαίνει πως διστάζουν οι εργαζόμενοι να μετακομίσουν κοντά στη δουλειά τους, οπότε δαπανούν αρκετό χρόνο στις πολύωρες μετακινήσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως πέρυσι η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Oracle αποφάσισε να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία από τη Σίλικον Βάλεϊ στο Οστιν του Τέξας και αυτή, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία της αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους της για μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το πού και πώς εργάζονται. Πάντως, ο Ελον Μασκ διευκρίνισε πως «η μετακίνηση στο Τέξας δεν μεταφράζεται σε αποχώρηση από την Καλιφόρνια» όπου κατασκευάζονται τα μοντέλα Tesla Model S και Model X. Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ο ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων κατοικεί πλέον στο Τέξας, ενώ υπάρχει ακόμα ένας λόγος που κάνει αυτές τις επιλογές. Το Τέξας διαθέτει σαφώς πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, διότι δεν εφαρμόζει φόρο εισοδήματος, όταν στη «χρυσή πολιτεία»της Καλιφόρνιας οι αντίστοιχοι συντελεστές θεωρούνται από τους υψηλότερους στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή