Αυξημένες πληθωριστικές ανησυχίες, ενίσχυση του δολαρίου

Αυξημένες πληθωριστικές ανησυχίες, ενίσχυση του δολαρίου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσοχή της αγοράς παραμένει εστιασμένη στο ράλι των τιμών φυσικού αερίου, κυρίως στην Ευρώπη, εξέλιξη που έχει ενισχύσει την ανησυχία για διατήρηση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα. Η ανοδική πορεία τους λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που οι πληθωριστικοί δείκτες έχουν ήδη σημειώσει σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των ανοδικών επιδράσεων βάσης στις τιμές πετρελαίου καθώς και προβλημάτων στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες παραγωγής.

Επειτα από συνεχή ανοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρέθηκαν την Τετάρτη σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, περίπου τρεις φορές υψηλότερα σε σχέση με αυτά στις αρχές Ιουλίου και έξι φορές υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους, πριν κινηθούν πτωτικά τις επόμενες ημέρες (παραμένοντας ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα), μετά τις δηλώσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία προτίθεται να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και να συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών ενέργειας.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς υπήρξε μεγάλη κατανάλωση για θέρμανση τον προηγούμενο χειμώνα λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών και μεγάλη κατανάλωση μέσω της χρήσης κλιματιστικών μονάδων το καλοκαίρι λόγω του παρατεταμένου κύματος καύσωνα που επηρέασε πολλές περιοχές της Νότιας Ευρώπης. Παράλληλα, η Ρωσία έχει μειώσει τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη, οι ΗΠΑ έχουν μειώσει την παραγωγή φυσικού αερίου μετά την έναρξη της πανδημίας, ενώ δεν έχει ακόμα αρχίσει να λειτουργεί ο υπόγειος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2. Δεδομένης της δυνατότητας μερικής υποκατάστασης του φυσικού αερίου από το πετρέλαιο για την παραγωγή ενέργειας, οι αυξημένες τιμές φυσικού αερίου παρέσυραν τις τιμές του «μαύρου χρυσού» με την τιμή πετρελαίου Brent να ανέρχεται πάνω από τα 83 δολ./βαρέλι για πρώτη φορά τα τελευταία τρία έτη, επηρεασμένη επίσης από την άρνηση του ΟPEC+ για ενίσχυση της προσφοράς πετρελαίου με ταχύτερο ρυθμό.

Οι αυξημένες πληθωριστικές ανησυχίες άσκησαν σημαντικές πιέσεις στα κυβερνητικά ομόλογα, ενώ στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε, ευνοημένο επίσης από την ανησυχία για τη διατηρησιμότητα του ρυθμού ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και την αναμενόμενη στροφή της Fed τους επόμενους μήνες σε μια λιγότερο υποστηρικτική νομισματική πολιτική. Ως αποτέλεσμα, η ισοτιμία ευρώ/δολ. παρέμεινε σε πτωτική πορεία, καταγράφοντας νέα χαμηλά έτους 1,1527 την Τετάρτη, πριν ανακάμψει μερικώς στην περιοχή του 1,1550 νωρίς την Παρασκευή, σημειώνοντας απώλειες περίπου 0,4% σε εβδομαδιαία βάση και 5,5% από τις αρχές του έτους.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή