Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία κέρδη 2,47%

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία κέρδη 2,47%

Πάνω από τις 890 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε ικανοποιητικά επίπεδα ο τζίρος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 890 μονάδες και τον τζίρο να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και για συνέχιση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης από μέρους της ΕΚΤ επανέφεραν τη θετική ψυχολογία στις διεθνείς αγορές. Παρά το ευμετάβλητο και νευρικό περιβάλλον στο εξωτερικό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ανοδικά σε επίπεδο εβδομάδας σημειώνοντας αντοχή στις πιέσεις και υπεραποδίδοντας σε σύγκριση με τους ξένους δείκτες.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η συναλλακτική βελτίωση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αναμέτρηση με το όριο των 900 μονάδων, ένα επίπεδο που έχει αλλάξει ιδιότητες στήριξης και αντίστασης κάμποσες φορές από τον φετινό Φεβρουάριο και μετά, αν και για να έχει διάρκεια το «σπάσιμο»αυτού του επιπέδου, απαιτείται στήριξη από το διεθνές περιβάλλον αλλά και την αδιάκοπη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου.

Παρά την πρόσφατη άνοδο, ο τραπεζικός δείκτης υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού Eurostoxx Banks.

Στα στατιστικά της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 892,6 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,49 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,37% στις 2.157,41 μονάδες, στο +0,06% και στις 1.440,94 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 563,06 μονάδες.

Η Βιοχάλκο και η ΔΕΗ έκλεισαν με κέρδη άνω του 3% και ξεχώρισαν. Από το σύνολο των blue chips ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ με κέρδη 2,87%, ενώ άνοδο άνω του 1% σημείωσαν οι Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Εθνική Τράπεζα, ΕΧAE και Motor Oil. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Aegean και «Σαράντης»

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε κατά 3,35%.

Οπως παρατηρεί η Depolas Investment Services, παρ’ όλη την πρόσφατη άνοδο ο τραπεζικός δείκτης υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού Eurostoxx Banks, ο οποίος προσέγγισε τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ το αντίστοιχο επίπεδο για τον εγχώριο είναι οι 820 μονάδες.

Φυσικά, καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα της ψαλίδας έπαιξαν και οι δύο αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα αυτό. Πάραυτα, μεσοπρόθεσμα είναι πιθανή μερική σύγκλιση με την ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη, δεδομένης και της ολοένα και αυξανόμενης βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή