Επαφές με την Ε.Ε. για την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Επαφές με την Ε.Ε. για την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Mια διαφορετική λίστα προαπαιτουμένων, από αυτές που είχαμε συνηθίσει επί μνημονίων, τα λεγόμενα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, μπαίνουν σήμερα στο διαπραγματευτικό τραπέζι αντιπροσωπείας του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια διαφορετική λίστα προαπαιτουμένων, από αυτές που είχαμε συνηθίσει επί μνημονίων, τα λεγόμενα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, μπαίνουν σήμερα στο διαπραγματευτικό τραπέζι αντιπροσωπείας του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου, μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ.

«Ολα τα ορόσημα έχουν εκπληρωθεί» υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, σχετικά με τις 15 δεσμεύσεις που έπρεπε να τηρηθούν ώς το τέλος Σεπτεμβρίου. Το «αντίτιμο» η πρώτη δόση, είναι πολύτιμο, φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει αν η Επιτροπή συμφωνήσει ότι όλα έγιναν σωστά. Αυτό θα κριθεί σε ολοήμερη συνάντηση σήμερα, όπου από πλευράς Κομισιόν θα προΐσταται ο γνώριμος από τα μνημονιακά χρόνια Ντέκλαν Κοστέλο, σημερινός αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Αισιοδοξία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν έχει διατυπώσει σχόλια και έχει ζητήσει προσαρμογές σε ορισμένα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, αλλά στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι αυτά είναι επιμέρους και δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και να ανάψει το πράσινο φως η Επιτροπή για τη δόση.

Η εκταμίευση των 3,5 δισ. αναμέ- νεται προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επoμένου.

Αέρα στα πανιά της κυβέρνησης έχει δώσει η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο θέμα των δανείων, 12,7 δισ. ευρώ. Μετά την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνεια έως 5 δισ. ευρώ και τη δημοσίευση της πρόσκλησης προς τις τράπεζες για συμμετοχή στο πρόγραμμα δανεισμού από το Ταμείο, που αποτελούσαν 2 από τα 15 ορόσημα του τέλους Σεπτεμβρίου, ήδη, την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε πρόθεση συμμετοχής η πρώτη ελληνική τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν ότι τις επόμενες ημέρες θα κινηθούν εκδηλώνοντας πρόθεση συμμετοχής και οι υπόλοιπες τράπεζες. Ξεκινάει έτσι η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των πρώτων επενδυτικών σχεδίων που θα δανειοδοτηθούν, με ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου έως 50%, ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 20% και τραπεζικό δανεισμό τουλάχιστον 30%.

Τα ορόσημα

Ο νέος νόμος για τα εργασιακά, το νομοσχέδιο για την παροχή κινήτρων για εξαγορές και συγχωνεύσεις, ο εξορθολογισμός των νοσοκομειακών δαπανών, με περικοπές του clawback, η οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, η έναρξη του «Εξοικονομώ» το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας της χώρας, η έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου για τις υποδομές φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, ο διαγωνισμός για τη δημιουργία 13 περιφερειακών κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβάνονται στα 15 ορόσημα του τρίτου τριμήνου.

Οπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή έχει 2 μήνες για να πραγματοποιήσει την εκταμίευση, επομένως αυτή τοποθετείται στο τέλος του έτους ή αρχές του επομένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή