Φυσικό αέριο: Πονοκέφαλος για τη ΔΕΠΑ η οριζόντια έκπτωση

Φυσικό αέριο: Πονοκέφαλος για τη ΔΕΠΑ η οριζόντια έκπτωση

Θα προσλάβει ορκωτό λογιστή για να ελέγχει αν οι πάροχοι μειώνουν την τιμή του

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορκωτό λογιστή θα επιστρατεύσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας για να διασφαλίσει ότι η έκπτωση που θα παρέχει στους πελάτες της θα περάσει πράγματι στους οικιακούς καταναλωτές.

Η διοίκηση της εταιρείας έχει καταπιαστεί με την εξειδίκευση του μέτρου οριζόντιας επιδότησης στους καταναλωτές φυσικού αερίου σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον 15%, που ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή οι συναρμόδιοι υπουργοί, άσκηση όχι πολύ εύκολη, αφού το αέριο φτάνει στους οικιακούς καταναλωτές και από εταιρείες που δεν είναι πελάτες της ΔΕΠΑ ή δεν είναι ο μοναδικός προμηθευτής τους η ΔΕΠΑ.

Το πώς θα επιδοτηθεί το σύνολο των καταναλωτών απασχολεί τόσο τη ΔΕΠΑ όσο και τους ιδιώτες προμηθευτές από την επομένη της ανακοίνωσης της οριζόντιας έκπτωσης. Για παράδειγμα, η ZeniΘ συγκεντρώνει πάνω από το 50% της οικιακής κατανάλωσης αλλά προμηθεύεται από τη ΔΕΠΑ περίπου το 30% του αερίου που διανέμει στους πελάτες της. Σε άλλη περίπτωση σε καταναλωτές – πελάτες εταιρειών με περιορισμένο χαρτοφυλάκιο στη λιανική του φυσικού αερίου, όπως η Protergia και η Εlpedison, βασικός προμηθευτής είναι οι ίδιες με την ιδιότητα του χονδρεμπόρου, ενώ υπάρχουν μικρότερες εταιρείες που προμηθεύονται από τρίτους.

Το αέριο φτάνει στα νοικοκυριά και από εταιρείες που δεν είναι πελάτες της ΔΕΠΑ ή δεν είναι μοναδικός προμη- θευτής τους η ΔΕΠΑ.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ αναζητάει λύσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου ελάφρυνσης των νοικοκυριών από τις δυσβάσταχτες αυξήσεις για θέρμανση από φυσικό αέριο που έρχονται μέσα στον χειμώνα και εμφανίζεται πρόθυμη να διευκολύνει τους ιδιώτες προμηθευτές να παρέχουν και οι ίδιοι την έκπτωση χωρίς να χρειαστεί να την απορροφήσουν. Η λύση αυτή με τη σειρά της, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς ένα μηχανισμό πιστοποίησης ώστε να εξασφαλιστεί ότι η έκπτωση θα φτάσει στους τελικούς οικιακούς καταναλωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του κ. Κωνσταντίνου Ξιφαρά έχει καλέσει σε διαδοχικές συναντήσεις από σήμερα τις εταιρείες προμήθειας, στις οποίες θα προτείνει να υπολογίσουν από μόνες τους την κατανάλωση αερίου του τελευταίου τριμήνου του έτους μόνο για τους οικιακούς πελάτες τους, ώστε να τους την προσφέρει με έκπτωση 15% και οι ίδιες να την περάσουν στη συνέχεια στους πελάτες τους.

Η πρόταση θα συνοδευθεί, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, με τον έλεγχο των στοιχείων για τον αριθμό του οικιακού πελατολογίου αλλά και την παρακολούθηση στη συνέχεια, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου, της τιμολόγησης από ορκωτό λογιστή τον οποίο θα προσλάβει και θα πληρώσει η ίδια. Με την πρόσληψη του λογιστή η ΔΕΠΑ θα προσπεράσει ζητήματα ανταγωνισμού και παραβίασης εμπορικών δεδομένων που έχει εγείρει η πλευρά των ιδιωτών προμηθευτών με το πρώτο άκουσμα της ανάγκης για καταμέτρηση και γνωστοποίηση των οικιακών πελατών τους.

Η αγορά εκφράζει μια συνολικότερη αποστροφή στο μέτρο της οριζόντιας επιδότησης φυσικού αερίου με έκπτωση της ΔΕΠΑ. Οι ιδιώτες προμηθευτές καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι και στην περίπτωση του φυσικού αερίου, όπως και του ρεύματος που προηγήθηκε με την εμπλοκή της ΔΕΗ και τώρα της ΔΕΠΑ, στέλνει λάθος μήνυμα στην αγορά πλήττοντας τον ανταγωνισμό. «Είναι άλλο να αποφασίζει το κράτος μια οριζόντια επιδότηση για τους πολίτες και άλλο πράγμα τι κάνει η αγορά και ο ανταγωνισμός. Σε αυτή την περίπτωση τα μέτρα θα πρέπει να συζητιούνται με τον κλάδο και όχι με μία εταιρεία» αναφέρει στην «Κ» εκπρόσωπος των προμηθευτών. «Αναμένουμε την εξειδίκευση του μέτρου στη συνάντηση που θα έχουμε με τη ΔΕΠΑ» τονίζουν από τη ZeniΘ. Αντιθέτως, η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (πρώην ΕΠΑ Αττικής) ανακοίνωσε χθες ότι με την υποστήριξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της οποίας αποτελεί 100% θυγατρική εταιρεία, προχωρεί άμεσα στην απορρόφηση κατ’ ελάχιστον του 15% του κόστους προμήθειας στο φυσικό αέριο. Το ύψος της τελικής έκπτωσης θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα εγκριθεί στη συνέχεια από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ αλλά και από έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή