Αυξάνονται τα χρέη προς τους διαχειριστές ενέργειας

Αυξάνονται τα χρέη προς τους διαχειριστές ενέργειας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο καμπανάκι χτύπησε στη ΡΑΕ η περαιτέρω διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εταιρειών προμήθειας προς τους διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ), αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων πιέσεων στη ρευστότητα των επιχειρήσεων από τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Από το κατώφλι της ΡΑΕ στην Πειραιώς πέρασαν την περασμένη Παρασκευή διαδοχικά όλες οι εταιρείες προμήθειας, στις οποίες και εκφράστηκε η έντονη ανησυχία του προέδρου κ. Αθανασίου Δαγούμα για την εξέλιξη των οφειλών. Τουλάχιστον τρεις εταιρίες, μεταξύ των οποίων και μία μεγάλη καθετοποιημένη, ζήτησαν αποπληρωμή με δόσεις, αίτημα που φαίνεται να έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτό από τη ΡΑΕ, τουλάχιστον για τη διευκόλυνση υγιών εταιρειών του κλάδου. Η εξόφληση των ρυθμιστικών χρεώσεων προς τους διαχειριστές με δόσεις είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των προμηθευτών προς τη ΡΑΕ σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, ενώ έχει επισημανθεί στην αρμόδια Αρχή και η ανάγκη πληρωμής αυτών των χρεώσεων με την είσπραξή τους και όχι προκαταβολικά, όπως συμβαίνει σήμερα, ως μακροπρόθεσμο μέτρο.

«Δεν μπορεί οι διαχειριστές με εγγυημένα έσοδα να μεταφέρουν τις επισφάλειές τους σε εταιρείες που λειτουργούν στον ανταγωνισμό» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Το ζήτημα των οφειλών προς τους διαχειριστές διχάζει και την ίδια την αγορά, με την πλευρά των εταιρειών που πληρώνουν κανονικά να διαμαρτύρονται για την ανοχή που δείχνουν οι αρμόδιες Αρχές απέναντι σε εταιρείες που παρακρατούν τα λεφτά τα οποία έχουν εισπράξει. Οι συναντήσεις της ΡΑΕ με τις εταιρείες προμήθειας αναμένεται να πυκνώσουν τους επόμενους μήνες και για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, προκειμένου να παρέμβει εάν χρειαστεί για να αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός συστημικού κινδύνου, καθώς η κατάσταση στην αγορά βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Η αγορά αξιολογεί ως θετική την αύξηση της επιδότησης από τα 30 ευρώ στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα, εκτιμάει ωστόσο ότι δεν είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει τη ραγδαία αύξηση των τιμών. «Τα 30 ευρώ ήταν λίγα, τα 60 θα ήταν αρκετά πριν από 15 ημέρες, σήμερα αν και γενναιόδωρο δεν φτάνει»αναφέρουν. Εκτιμούν ότι για τον καταναλωτή η αύξηση θα περιοριστεί στα 10 ευρώ τον μήνα τον Οκτώβριο, καθώς η τιμή διαμορφώνεται στο τέλος του μήνα κοντά στα 215 ευρώ η μεγαβατώρα, και ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της τιμής φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή