Καλοπληρωμένα τεχνικά επαγγέλματα που λείπουν

Καλοπληρωμένα τεχνικά επαγγέλματα που λείπουν

Οι κλάδοι που εμφανίζουν υψηλή ζήτηση εργαζομένων και εξασφαλίζουν καλύτερους μισθούς, σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισθούς σηµαντικά υψηλότερους από τον μέσο μισθό της εγχώριας οικονομίας λαμβάνουν όσοι απασχολούνται σε δυναμικά επαγγέλματα κρίσιμων παραγωγικών κλάδων, όπως ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί, τεχνικοί του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας, υπάλληλοι γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανών με πληκτρολόγιο. Μελέτη του ΣΕΒ, στην οποία καταγράφονται επαγγέλματα με σημαντικά υψηλή ζήτηση που παρέχουν καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και αμοιβές, περιλαμβάνει μεσαίου επιπέδου επαγγέλματα, σε κλάδους που επέδειξαν αξιοσημείωτη δυναμική τη «δύσκολη» περίοδο μεταξύ της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης και της εκδήλωσης της πανδημίας.

Αναλυτικά, τα 11 επαγγέλματα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΕΒ, καθώς παρουσιάζουν αυξημένη δυναμική και ζήτηση και κατά συνέπεια οδηγούν σε υψηλότερους μισθούς, είναι: τεχνικοί του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας, υπάλληλοι γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανών με πληκτρολόγιο, υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών, υπάλληλοι καταγραφής αριθμητικών δεδομένων και υλικών, πωλητές, χειροτέχνες και τυπογράφοι, ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί, τεχνίτες επεξεργασίας τροφίμων, επεξεργασίας ξύλου, ειδών ένδυσης, χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού, συναρμολογητές (μονταδόροι) και οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού.

Μεσαίου επιπέδου επαγγέλματα σε τομείς με ισχυρές αντοχές την περίοδο μεταξύ της οικονομικής κρίσης και της εκδήλωσης της πανδημίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, μεταξύ 2013-2019 η απασχόληση στη μεταποίηση, στα logistics, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, στην ενέργεια και στην εξόρυξη αυξήθηκε ταχύτερα από ό,τι η απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας. Το 2019, το 68% των εργαζομένων στους κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους απασχολούνταν σε επαγγέλματα τέτοια, που στηρίζονται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, όταν για το σύνολο της οικονομίας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 37%. Μεταξύ των επαγγελμάτων αυτών, πολυπληθέστερες κατηγορίες είναι οι χειριστές, οι τεχνίτες και τα επαγγέλματα διοίκησης και οικονομίας.

Καλοπληρωμένα τεχνικά επαγγέλματα που λείπουν-1

Οσον αφορά το μέγεθος της απασχόλησης στους κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους το 2019, πολυπληθέστερο επάγγελμα, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, ήταν αυτό των οδηγών μέσων μεταφοράς και χειριστών κινητού εξοπλισμού, όπου ο αριθμός των απασχολουμένων ξεπέρασε τις 122.000. Τα επόμενα τρία πολυπληθέστερα επαγγέλματα είναι οι τεχνίτες επεξεργασίας τροφίμων, επεξεργασίας ξύλου, ειδών ένδυσης και ασκούντες συναφή επαγγέλματα, οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανών με πληκτρολόγιο και οι χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού. Σε αυτές τις κατηγορίες η απασχόληση το 2019 κυμάνθηκε από 50.000 έως 70.000 άτομα.

Η σημαντικά αυξημένη ζήτηση, μάλιστα, από πλευράς των επιχειρήσεων για τις συγκεκριμένες ειδικότητες οδηγεί, σύμφωνα με τη μελέτη, και σε σημαντικά υψηλότερες αμοιβές. Ετσι, οι μέσοι μισθοί ορισμένων δυναμικών επαγγελμάτων, όπως των ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών, τεχνικών του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας και υπαλλήλων γενικών καθηκόντων και χειριστών μηχανών με πληκτρολόγιο, είναι υψηλότεροι από τον μέσο μισθό της οικονομίας. Ακόμη και στις περιπτώσεις δυναμικών επαγγελμάτων χαμηλών τυπικών προσόντων, όπως είναι οι οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού, οι συναρμολογητές (μονταδόροι) και οι χειριστές σταθερών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού, οι μέσοι μισθοί βρίσκονται πολύ κοντά στον μέσο μισθό της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή