Δύο μνηστήρες για το Project Terra της Πειραιώς

Δύο μνηστήρες για το Project Terra της Πειραιώς

Tο Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς, το μεγαλύτερο εγχείρημα πώλησης ακινήτων που έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς, το μεγαλύτερο εγχείρημα πώλησης ακινήτων που έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του καθώς μετά την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από σημαντικό αριθμό ενδιαφερομένων, πλέον έχουν απομείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ισχυρές υποψηφιότητες: αυτή της Dromeus με τη στήριξη της Blackstone και εκείνη της κοινοπραξίας Invel/Prodea.

Πρόκειται για μια διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και αφορά το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς με ανακτηθέντα και ιδιοχρησιμοποιούμενα από τον όμιλο ακίνητα, τα οποία πλησιάζουν τις 3.000 και η αποτίμησή τους ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια πρόκειται για 2.758 ακίνητα, από τα οποία:

•.385 είναι οικιστικά ακίνητα, η αξία των οποίων εκτιμήθηκε στα 151 εκατ. ευρώ.

•86 είναι εμπορικά ακίνητα, η αξία των οποίων αποτιμήθηκε στα 253 εκατ. ευρώ.

•94 είναι οικόπεδα με εκτιμώμενη αξία 41 εκατ. ευρώ.

•83 είναι βιομηχανικά ακίνητα, η αξία των οποίων αποτιμήθηκε στα 192 εκατ. ευρώ.

Αφορά την πώληση χαρτοφυλακίου 2.758 ακινήτων με αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ.

•25 είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα από την τράπεζα, η αξία των οποίων αποτιμήθηκε στα 307 εκατ. ευρώ.

•4 είναι ξενοδοχεία με εκτιμώμενη αξία 43 εκατ. ευρώ.

•1 ακίνητα αξίας 37 εκατ. ευρώ είναι άλλων χρήσεων.

To Project Terra αποτελεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που μεταβιβάζεται μέχρι σήμερα με τη μορφή πακέτου από συστημική τράπεζα και στοχεύει στην ελάφρυνση του ισολογισμού της Τράπεζας Πειραιώς από τον τεράστιο όγκο ακινήτων που έχει συσσωρεύσει μέχρι σήμερα κυρίως μέσα από τις απορροφήσεις τραπεζών και λιγότερο από ρευστοποιήσεις. Να σημειωθεί ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας φθάνει τα 3 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα μισά είναι εμπορικά ακίνητα και εκτός από το Project Terra, η τράπεζα έχει αναθέσει τη διαχείριση ακινήτων αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ στην Intrum.

Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου Terra έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους επενδυτές. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» από την αρχική λίστα των επτά ενδιαφερομένων που κατέθεσαν μη δεσμευτική προσφορά, η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και έχει πλέον δημιουργηθεί shortlist από την UBS, η οποία περιλαμβάνει πλέον μόνο δύο επενδυτικά σχήματα, αυτό της Invel/Prodea και εκείνο της Dromeus. Ηχηρά ονόματα, όπως Brook Lane και Παπαλέκας, φέρονται να βρέθηκαν εκτός διαγωνισμού έπειτα από σχετική γνωμοδότηση των συμβούλων της Πειραιώς.

Η Invel/Prodea είναι σύμπραξη της Invel με την Prodea Investments, την πρώην Πανγαία και θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Εχοντας παραδοσιακά στενές σχέσεις με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εξαιρετικά μεγάλο αποτύπωμα στην ελληνική κτηματαγορά, η Invel/Prodea έχει μπει με αξιώσεις στη διαγωνιστική διαδικασία και διατηρεί σημαντικές ελπίδες να προσθέσει το εν λόγω project στο χαρτοφυλάκιό της.

H Dromeus Capital θα συμμετάσχει μέσω του επενδυτικού οχήματος Greco Real Estate Fund. Το συγκεκριμένο όχημα τελεί υπό την διαχείριση των Σταύρου Αδαμόπουλου και Αχιλλέα Ρισβά, δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ακινήτων από το 2018 και έχει ήδη επενδύσει σε χώρους γραφείων πλέον των 300 εκατ. ευρώ. Στο πλευρό της Dromeus βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και η αμερικανική Blackstone παρέχοντας σημαντική χρηματοδοτική στήριξη.

Ορισμένες πληροφορίες μιλούν για τίμημα που θα κυμανθεί πλησίον του 80% της εμπορικής αξίας του χαρτοφυλακίου (20% discount).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή