Ξεκίνησε η κατασκευή του data center της Lamda Hellix

Ξεκίνησε η κατασκευή του data center της Lamda Hellix

Με επένδυση 70 εκατ. ευρώ θα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το νέο κέντρο δεδομένων της Lamda Hellix Digital Realty στο Κορωπί, του οποίου η τελετή θεμελίωσης πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Το data center θα αποτελέσει μέρος των υφιστάμενων εγκαταστάσεων Athens Data Center Campus της Lamda Hellix και θα διασυνδεθεί με τα υφιστάμενα κέντρα δεδομένων Athens 1 και Athens 2. Πρόκειται για επένδυση 70 εκατ. ευρώ, με το νέο κέντρο δεδομένων να είναι χωρητικότητας 6.8 MW, δηλαδή θα διαθέτει χωρητικότητα που θα είναι μεγαλύτερη από όλα τα εν λειτουργία data centers στην Ελλάδα και θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές. Επίσης, η εταιρεία δρομολογεί τη διαδικασία της έγκρισης όρων δόμησης για το Athens 4, δηλαδή ακόμη ενός καινούργιου κέντρου δεδομένων που θα βρίσκεται στο data center campus με χωρητικότητα και προϋπολογισμό αντίστοιχα αυτών του Athens 3.

Η εταιρεία, που απασχολεί σήμερα 60 άτομα, μελετάει τον σχεδιασμό και την κατασκευή επιπλέον κέντρων δεδομένων τόσο στην Αττική όσο και στη Βόρεια αλλά και τη Νότια Ελλάδα, με την προστιθέμενη αξία των δύο νέων επενδύσεων (Athens 3 και Athens 4) να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Και αυτό δεδομένου ότι για κάθε ευρώ που επενδύεται σε ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών εκτιμάται ότι αντιστοιχούν περίπου οκτώ ευρώ προστιθέμενης αξίας στην οικονομία.

Κυρ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια: H Ελλάδα μπορεί πλέον να υποδέχεται επενδύσεις υποδομής για τη νέα ψηφιακή οικονομία.

«Το Data Center Athens 2, το οποίο πριν από λίγο επισκεφθήκαμε, ξεκίνησε ουσιαστικά τη λειτουργία του στα μέσα του 2015, λίγες μέρες πριν επιβληθούν τα capital controls. Και σήμερα, 2021, βρισκόμαστε εδώ για να θεμελιώσουμε ένα πολύ μεγαλύτερο data center, το Athens 3. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και το Athens 4» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, κατά την τελετή θεμελίωσης των νέων εγκαταστάσεων. «Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα η οποία είναι ανοιχτή στους ξένους επενδυτές, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο προσελκύει ξένες επενδύσεις. Μια χώρα η οποία έχει δρομολογήσει για τα καλά, χάρη στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό μας έτσι ώστε να μπορούμε πια να είμαστε σε θέση να προσελκύουμε τέτοιες επενδύσεις και να γινόμαστε μια χώρα η οποία να μπορεί να υποδέχεται επενδύσεις υποδομής για τη νέα ψηφιακή οικονομία» συμπλήρωσε.

«Το Athens 3 θα είναι το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα, ενισχύοντας περαιτέρω την ισχυρή κοινότητα των κέντρων δεδομένων μας και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας που ανατροφοδοτούν την τεχνολογική ανάπτυξη. Μέρος του οράματός μας είναι να προωθήσουμε την Ελλάδα ως κόμβο διασύνδεσης της περιοχής και πύλη εισόδου προς την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. Παράλληλα έχουμε ήδη υποβάλει την αίτηση έκδοσης οικοδομικής άδειας για το Athens 4 (ATH4), που θα βρίσκεται εντός του Athens Data Center Campus και το οποίο θα προσφέρει παρόμοια χωρητικότητα με το ATH3. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Μασσαλίας, την οποία ο όμιλός μας κατάφερε μέσα σε έξι χρόνια να καταστήσει τον ένατο μεγαλύτερο κόμβο Διαδικτύου στον κόσμο, είμαστε βέβαιοι ότι μέσω των ATH3 και ATH4 αλλά και των περαιτέρω επενδύσεών μας αυξάνουμε κατακόρυφα το data gravity της Ελλάδας και συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της χώρας μας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος.

«Η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές κέντρων δεδομένων στην περιοχή, όπου ήδη υλοποιούνται μερικά από τα πιο καινοτόμα έργα υποδομών Data Center σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε o διευθύνων σύμβουλος της Digital Realty, A. William Stein. «Η Αθήνα είναι μια πόλη που πλέον αναδύεται ως ένα hub συνδεσιμότητας. Ενα σταυροδρόμι προς την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ατενίζοντας το μέλλον, από το 2022 και μετά, ανυπομονούμε για τη συνεργασία μας με τη Lamda Hellix και την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να ενισχύσουμε περαιτέρω και τη δέσμευση προς τους πελάτες μας αλλά και τον ελληνικό λαό. Ως μέρος της δέσμευσής μας, σήμερα ανακοινώνω πως η Digital Realty θα προσφέρει 100 εκατομμύρια σε οργανώσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες ανακούφισης από τις συνέπειες των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα το καλοκαίρι» ανέφερε ο Chief Investment Officer της Digital Realty, Gregory Wright.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή