Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,96% με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,96% με χαμηλό τζίρο

Στις 884 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, παραμένει ευάλωτο το κλίμα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς διόρθωσης κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, τη στιγμή που το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν επιφυλακτικό, σε αντίθεση με την αγορά ομολόγων όπου οι πιέσεις ήταν ισχυρές λόγω και της εκτόξευσης των προσδοκιών των επενδυτών για πρόωρες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κάτω από τις 885 μονάδες δοκιμάζοντας κρίσιμα επίπεδα στήριξης, κυρίως λόγω των (ελεγχόμενων) ρευστοποιήσεων σε blue chips αλλά και σε πολλούς τίτλους από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μετά και τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, μόνο ένα κλείσιμο πάνω από τις 895 μονάδες θα επαναφέρει όλο το τεχνικό σύστημα δεικτών σε βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση. Το κλίμα παραμένει ευάλωτο και η μεταβλητότητα υψηλή, λόγω των αυξημένων ανησυχιών διεθνώς γύρω από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, με τις αγορές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν το νέο αυτό τοπίο χωρίς να προκαλέσουν επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Ετσι, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,96% στις 884,05 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στα 35,58 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, το σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 850 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες.

Μόνο οι Eurobank και Σαράντης έκλεισαν θετικά από τον τραπεζικό δείκτη και τα blue chips αντίστοιχα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,85% στις 2.139,09 μονάδες, ενώ απώλειες 1,58% σημείωσε η μεσαία κεφαλαιοποίηση κλείνοντας στις 1.418,22 μονάδες.

Εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, από τα blue chips μόνο η μετοχή της Σαράντης έκλεισε θετικά (+1,14%), με την πλειονότητα των υπόλοιπων τίτλων να σημειώνει πάντως ελεγχόμενες απώλειες. Με πτώση άνω του 1% έκλεισαν έτσι οι Coca-Cola, ΤΙΤΑΝ, Aegean, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,37% στις 560,97 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει με απώλειες 1,39%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,82% και την Alpha Bank στο -0,49%, ενώ κέρδη 0,48% κατέγραψε η Eurobank.

Παρά την έντονη μεταβλητότητα στο Χ.Α., το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει εβδομάδα χωρίς επιχειρηματικά νέα, κάτι που είχαμε ξεχάσει πολλά χρόνια, ενώ τα αποτελέσματα του εξαμήνου ήταν καλύτερα των αναμενομένων και οι επιχειρηματικές συζητήσεις σε όλους τους κλάδους δεν σταματούν, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Από την άλλη, προσθέτει, μπροστά μας έχουμε την ΑΜΚ της ΔΕΗ περιμένοντας να δούμε τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης. Πολλά μάτια πιο μεσοπρόθεσμων επενδυτών είναι στραμμένα στον τίτλο της εισηγμένης, και σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίου, με όποιο τρόπο και να γίνει, είναι δεδομένη η κάλυψή της, όπως επισημαίνει. Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος έχει εκπλήξει ευχάριστα, καθώς κάνει σοβαρές προσπάθειες να κερδίσει την παλιά του αίγλη.

Οπως καταλήγει ο αναλυτής, μπορεί ο πληθωρισμός να χτυπάει την πόρτα μας, παρ’ όλα αυτά ο σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης μαζί με την κρατική βοήθεια στην αύξηση του κόστους της ενέργειας μπορούν εν μέρει να ισορροπήσουν την κατάσταση. «Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι με την αγορά, ενώ είμαστε πεπεισμένοι ότι ακόμα δεν έχουμε δει μαζικές εισροές νέων κεφαλαίων, κάτι που αργά ή γρήγορα θα συμβεί. Ξένοι και Ελληνες επενδυτές βλέπουν με άλλο μάτι την πραγματική οικονομία, με το επιχειρείν να κερδίζει έδαφος» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή