Αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο ζητούν οι δικαστές

Αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο ζητούν οι δικαστές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους δικαστικούς λειτουργούς και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα ζήτησε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη στη συνάντηση που πραγματοποίησαν. Μάλιστα ανέφεραν στον υπουργό ότι στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους θα προσφύγουν δικαστικά, όπως είχαν πράξει και τα χρόνια των μνημονίων αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα των μέτρων που αφορούσαν και τους ίδιους για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Σημειώνεται ότι η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, των ελεύθερων επαγγελματιών και των ιδιοκτητών ακινήτων αποφασίσθηκε στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης. Η καραντίνα και το κλείσιμο της οικονομίας επί της ουσίας έπληξε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, που βρέθηκαν να ζουν με τα επιδόματα των αναστολών, βυθίστηκε ο τζίρος στην αγορά πιέζοντας όσους παρέμειναν ανοιχτοί, ενώ χαμένοι ήταν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι επίσης έχασαν σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους. Αυτό δηλαδή που αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι το μέτρο ουσιαστικά ελήφθη προκειμένου να στηριχθούν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, ενώ αντίθετα τονίζουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι δεν είχαν μείωση εισοδημάτων από την υγειονομική κρίση.

Απειλούν να προσφύγουν δικαστικά – Η πανδημία δεν έπληξε τους δημοσίους υπαλλήλους, λένε στο ΥΠΟΙΚ.

Πάντως, η Ενωση εξέφρασε στον κ. Σκυλακάκη την άποψή της ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι ένας φόρος «που επιβάλλεται πλέον αντισυνταγματικά στη συνεπέστερη κατηγορία φορολογουμένων παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη». Τόνισε επίσης ότι η συνέχιση της επιβολής του φόρου αυτού μόνο στους εργαζομένους στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους είναι ένα μέτρο κατάφωρα άδικο, το οποίο επιβαρύνει κατά το τρέχον έτος μόνο τους συγκεκριμένους φορολογουμένους, «την ίδια στιγμή που απαλλάσσονται από τον συγκεκριμένο φόρο τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών».

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, υπενθυμίζει ότι «έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα τον Φεβρουάριο και απέστειλε σχετικό υπόμνημα στον πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα» ενώ σημειώνει ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους ούτε με τον προϋπολογισμό για το έτος 2022, τότε θα διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους δικαστικά. Σημειώνεται ότι εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να διευρύνει το μέτρο και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, το κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που προσφύγουν και δικαιωθούν αναδρομικά, το κόστος για τη διετία 2021-2022 θα διπλασιαστεί, φθάνοντας τα 800 εκατ. ευρώ.

Από την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκύπτει επίσης ότι ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως βούληση της κυβέρνησης είναι η πλήρης και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023, διευκρινίζοντας ότι αυτό «επιδιώκεται ανάλογα και με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο». Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι «θα αναμένει μέχρι την οριστική κατάρτιση του προϋπολογισμού για να προβεί σε κάθε περαιτέρω ενέργεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή