Funds πωλούν κόκκινα δάνεια που αγόρασαν από τις τράπεζες

Funds πωλούν κόκκινα δάνεια που αγόρασαν από τις τράπεζες

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς στον κλάδο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες πωλήσεις δανείων που έχουν ήδη μεταβιβαστεί από τις τράπεζες επιχειρούν τα funds που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων. Πρόκειται για δάνεια που έχουν ήδη αλλάξει χέρια στο πλαίσιο τιτλοποιήσεων ή πωλήσεων και τα οποία πωλούνται εκ νέου σε άλλα funds από τους επενδυτές που τα έχουν αγοράσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη παρόμοια συναλλαγή (project Frame) επιχειρείται από την Bain Capital, που είναι από τα πρώτα επενδυτικά κεφάλαια που έχει αγοράσει κόκκινα δάνεια ελληνικών τραπεζών. Η πώληση αφορά μέρος –υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ–του χαρτοφυλακίου Icon, που η Bain εξαγόρασε στις αρχές του 2021 από την Εθνική Τράπεζα. Οι συνολικές απαιτήσεις του χαρτοφυλακίου Icon ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ και σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως δάνεια με εξασφαλίσεις μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τις 1.500 σε όλη την Ελλάδα. Η τιμή στην οποία μεταβιβάστηκε από την Bain αντιστοιχούσε στο 21% της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Την προοπτική να υπάρξουν διαδοχικές παρόμοιες συναλλαγές όχι μόνο για τα δάνεια που έχουν πωληθεί απευθείας, αλλά και για αυτά που έχουν τιτλοποιηθεί στο πλαίσιο του «Ηρακλή» περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Investments Ακης Μπης, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο NPL Management που διοργάνωσε το DDC Financial Group, εξηγώντας ότι η δευτερογενής αγορά θα αρχίσει να αναπτύσσεται με μεγαλύτερη ένταση από το 2022 και μετά.

Οι πωλήσεις δανείων από τα ίδια τα funds θα γίνουν επιλεκτικά, απομονώνοντας χαρτοφυλάκια με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως πχ. δάνεια με εξασφαλίσεις σε ξενοδοχεία, εμπορικούς χώρους ή ακόμα και δάνεια νοικοκυριών που θεωρούνται πτωχευμένα και τα ακίνητά τους θα οδηγούνται σε πλειστηριασμό κ.ά.

Η Bain Capital φέρεται να πωλεί τμήμα του πακέτου δανείων Icon που εξαγόρασε στις αρχές του 2021 από την Εθνική.

Με τον τρόπο αυτό τα μεγάλα funds που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά, όπως η Bain, η doValue, η Intrum κ.ά. θα μπορέσουν να επιμερίσουν τον κίνδυνο και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τα δάνεια που έχουν αγοράσει, μεταβιβάζοντας μέρος του κινδύνου σε άλλα μικρότερα συνήθως funds που ενδιαφέρονται να αναπτυχθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων.

Η πρακτική των πωλήσεων κόκκινων δανείων από την πλευρά των funds εξυπηρετεί και έναν άλλο πολύ βασικό στόχο, που συνδέεται με την υποχρέωση να επιτύχουν συγκεκριμένες εισπράξεις από τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή».

Μέσω της πώλησης επιτυγχάνεται η είσπραξη εσόδων τα οποία θα αποτελέσουν άμεσο έσοδο του SPV στο οποίο έχει μεταβιβαστεί το δάνειο και με τον τρόπο αυτό τα funds θα ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του «Ηρακλή» επιτυγχάνοντας συγκεκριμένο ύψος ανακτήσεων από τα δάνεια που έχουν εξαγοράσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Ηρακλής»προβλέπει συγκεκριμένα ποσά ανακτήσεων από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί και η μη εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης έχει επιπτώσεις για τον διαχειριστή, μέσω της μείωσης των προμηθειών που εισπράττει. Ετσι, η πώληση ενός τμήματος του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου θα αποτρέψει τον κίνδυνο ενεργοποίησης του πέναλτι, καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις θα αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες από τις εισπράξεις δανείων.

Η τιμή στην οποία εκτιμάται ότι θα μεταβιβαστούν τα κόκκινα δάνεια δευτερογενώς, εξαρτάται από το είδος του χαρτοφυλακίου, όπως πχ. αν έχει εξασφαλίσεις, το μέγεθος, αν είναι τιτλοποιημένο ή όχι κ.ά. Στην περίπτωση μάλιστα που αφορά δάνεια με υποθήκες σε ακίνητα, η άνοδος των τιμών των ακινήτων μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη τιμή στη δευτερογενή αγορά ή το αντίθετο αν πρόκειται για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις που έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή