Χρηματιστήριο: Άνοδος παρά τη διεθνή επιφυλακτικότητα

Χρηματιστήριο: Άνοδος παρά τη διεθνή επιφυλακτικότητα

O Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,74%, κλείνοντας στις 890,61 μονάδες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τη γενικότερη επιφυλακτική στάση που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Γενικός Δείκτης «γύρισε» στα θετικά στο τελευταίο δίωρο μετά και τον περιορισμό των πιέσεων στο εξωτερικό, βρίσκοντας σημαντικά στηρίγματα από τα blue chips ειδικά στο φίνις. Ο τζίρος ωστόσο παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, αντανακλώντας τη στάση αναμονής και την αποστροφή στο ρίσκο που τηρούν τα διεθνή χαρτοφυλάκια, παρά τη σημαντική ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, τοποθετώντας τη φετινή ανάπτυξη στο 6,5%.

Η ενεργειακή κρίση, ο απειλητικός πληθωρισμός, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η παρατεινόµενη πανδημία επιτείνουν τις αναταράξεις αλλά και τη μεταβλητότητα στις αγορές, σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, με αποτέλεσμα η επενδυτική διάθεση να παραμένει υποτονική στο Χ.Α. και το σενάριο προσέγγισης των 900 μονάδων να καθυστερεί. Ολα αυτά τα «ανοιχτά» μέτωπα ενδεχομένως να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη σε μια σειρά διαφορετικών κλάδων το επόμενο διάστημα, κάτι που «ευνοεί» την τάση συσσώρευσης στην ελληνική αγορά αλλά και τις επιλεκτικές τοποθετήσεις, μια στρατηγική που κυριαρχεί άλλωστε εδώ και αρκετούς μήνες.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,74% στις 890,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,31 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος παρέμεινε χαμηλά, στα 51,31 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη στάση αναμονής των επενδυτών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,75% στις 2.155,16 μονάδες, ενώ με οριακή άνοδο 0,07% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.419,25 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής ήταν ο τίτλος της Ελλάκτωρ, ο οποίος σημείωσε ράλι 16,54% στις τελικές δημοπρασίες, ενώ στο +4,20% έκλεισε η Coca-Cola και ακολούθησε στο +2,26% ο ΟΛΠ. Στον αντίποδα, έξι τίτλοι έκλεισαν με απώλειες, οι οποίες ωστόσο κινήθηκαν κάτω από το 1%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,27% στις 562,49 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -0,63% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,07%, ενώ με κέρδη έκλεισαν Eurobank και Εθνική Τράπεζα, στο +1,37% και στο +0,31% αντίστοιχα.

Οι διεθνείς αγορές φοβούνται ότι ο πληθωρισμός κόστους θα παραμείνει και πέραν του χειμώνα και θα βλάψει την παραγωγική διαδικασία, με συνέπεια τη συρρίκνωση της κερδοφορίας των εταιρειών. Ως αποτέλεσμα, οι δείκτες υπόκεινται σε υψηλές διακυμάνσεις, με την πλαγιοκαθοδική τάση να είναι το επικρατέστερο σενάριο, μέχρις ότου ξεπεραστούν οι σημερινές συνθήκες τέλειας καταιγίδας, όπως επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή» Ετσι, το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τις διεθνείς εξελίξεις με την επιφυλακτικότητα να κορυφώνεται, οδηγώντας τις συναλλαγές στο ναδίρ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιθετικές ρευστοποιήσεις, η αποχή των αγοραστών οδήγησε σε μικρή έστω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη από το φλερτ με τις 900 μονάδες, το οποίο είδαμε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, το αφήγημα του Χ.Α. παραμένει ελκυστικό, σημειώνει ο κ. Τζάνας, με τον όμιλο της Intracom να ολοκληρώνει τη μεταβίβαση της Intrasoft (κλάδος πληροφορικής) με τίμημα-έκπληξη στη δανική NetCompany και το CVC να δηλώνει ότι επιθυμεί να είναι μέτοχος της ΔΕΗ κατέχοντας το 10% μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή