Εντονη νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Εντονη νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Επανήλθε χθες η απαισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω ανησυχίας για την ανοδική πορεία του πληθωρισμού και ειδικότερα για τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανήλθε χθες η απαισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω ανησυχίας για την ανοδική πορεία του πληθωρισμού και ειδικότερα για τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων. Ο συνδυασμός αρνητικών παραγόντων εκτιμάται πως μπορεί να ανακόψει την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων που πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα εντός των ημερών.

Ετσι οι μετοχές των εταιρειών ορυχείων έχασαν μέρος των κερδών που είχαν καταγράψει στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ οι κλάδοι των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ταξιδιωτικών εταιρειών υποχώρησαν κατά 0,5%.

Μιλώντας στο Reuters ο Ρους Μουλντ, υπεύθυνος επενδύσεων στην Aj Bell, τόνισε πως «η ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται να κοπάζει και αυτό συνεπάγεται μεγάλες πιέσεις για τις επιχειρήσεις και για τους καταναλωτές μείωση των χρημάτων στις τσέπες τους» Το κλίμα επιβαρύνουν οι διαθέσεις των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν ή και να ανακαλέσουν τη στήριξη που έχουν προσφέρει στις οικονομίες τους, αλλά και η προς τα κάτω αναθεώρηση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ισχυρός προβληματισμός για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων.

Τη δυσοίωνη εικόνα ολοκληρώνει, άλλωστε, η είδηση ότι ο κινεζικός κολοσσός Evergrande δεν αποπλήρωσε τα ομόλογα που έληγαν χθες, ούσα η τρίτη κατά σειρά στάση πληρωμών που κατέγραψε μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro stoxx 600 έκλεισε με υποχώρηση 0,1%, σε επίπεδα κατά περίπου 4% κάτω από τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου. Ο εν λόγω δείκτης κατέγραψε, άλλωστε, συνολικές απώλειες 3,4% στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να σημειώνει συνολικά κέρδη 14% από τις αρχές του έτους.

Το αρνητικό κλίμα οδήγησε, πάντως, σε υποχώρηση 0,23% τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου ενώ τόσο ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης όσο και ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισαν με απώλειες 0,34%. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση του δείκτη οικονομικού αισθήματος του γερμανικού ινστιτούτου ZEW, που διολίσθησε για πέμπτο συναπτό μήνα.

Ο εν λόγω δείκτης προστίθεται, έτσι, σε σειρά δεικτών που προδίδουν πως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα υπονομεύουν την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή