Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Φρένο στην αδήλωτη εργασία

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Φρένο στην αδήλωτη εργασία

Η νέα εφαρμογή στοχεύει στον αποτελεσματικό έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες αναμένεται να ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα, στη διάθεση των εργαζομένων, των επιχειρήσεων αλλά και των φορέων του υπουργείου Εργασίας, με προφανή στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας, τον περιορισμό της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, αλλά και την απαλλαγή των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών του Δημοσίου από πρόσθετα διοικητικά και γραφειοκρατικά βάρη.

Με στόχο, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, να ενεργοποιηθεί, έστω σε πιλοτικό επίπεδο, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν μια σειρά από νέες εφαρμογές που θα λειτουργήσουν ως προπομποί και θα θέσουν τις βάσεις για την καθολική εφαρμογή ενός μέτρου που έχει ψηφιστεί και από προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν έχει όμως εφαρμοστεί ακόμη. Μάλιστα, οι δράσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Αναλυτικά, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ψηφιακή εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη 1» χάρη στην οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες για την απασχόλησή τους.

Παράλληλα, θα «τρέξει» το νέο ψηφιακό σύστημα «Αριάδνη» το οποίο σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα συμβάλει στην ενοποίηση των στοιχείων απασχόλησης και ασφάλισης που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Με την «Αριάδνη» θα καταστεί δυνατή η προσυμπλήρωση των στοιχείων των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, με στόχο την απαλλαγή των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας από πρόσθετο διοικητικό βάρος αλλά και την άμεση δυνατότητα για αντιπαραβολή των δεδομένων προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Ψηφιακά εργαλεία θα αποκτήσει και η νέα ανεξάρτητη αρχή επιθεώρησης εργασίας, προκειμένου να προστατέψει τους εργαζομένους από τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ βάσει του σχεδιασμού θα δημιουργηθεί και ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε ορισμένους μεγάλους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας χωρίς εξαίρεση. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 8 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από 2 εκατ. μισθωτοί.

Μάλιστα, εκτιμάται πως δεν θα είναι απαραίτητα μια κάρτα σε φυσική μορφή, όπως αυτές που διαθέτουν ήδη σήμερα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν συστήματα ωρομέτρησης του χρόνου εργασίας. Μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα αμφότερα με το σύστημα «Εργάνη». Οσο για τα συστήματα ωρομέτρησης, όπου υπάρχουν, βάσει του σχεδιασμού αυτά θα διατηρηθούν και θα διασυνδεθούν με το νέο σύστημα, προκειμένου να λειτουργήσουν με ψηφιακό τρόπο.

Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ, όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζομένους και εργοδότες.

Θα διαθέτει κόφτες ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις.

Ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας.

Θα υπάρχουν προβλέψεις σε τεχνικό επίπεδο για όλες τις ειδικές συνθήκες που καταγράφηκαν κατά τη διαβούλευση, όπως ενδεικτικά εργασίες εκτελούμενες έξω από την έδρα της επιχείρησης, επαγγελματικά ταξίδια, έκτακτη απουσία του εργαζομένου για προσωπικούς λόγους κ.λπ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή