«Ρύποι» 26,3 δισ. μπορούν να μπουν στη μάχη της ενεργειακής κρίσης

«Ρύποι» 26,3 δισ. μπορούν να μπουν στη μάχη της ενεργειακής κρίσης

Την εργαλειοθήκη της για τα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης που αποκάλυψε η «Κ» παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την εργαλειοθήκη της για τα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης που αποκάλυψε η «Κ» παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον είπε ότι ο στόχος της Κομισιόν είναι σε πρώτη φάση να δώσει το πλαίσιο των παρεμβάσεων που είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και που θα αμβλύνουν τις συνέπειες των εξαιρετικά υψηλών τιμών. Σε δεύτερη φάση, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Εσθονή επίτροπο, η Κομισιόν θα παρουσιάσει προτάσεις που θα καταστήσουν την ευρωπαϊκή αγορά «πιο ανθεκτική»απέναντι σε μελλοντικά ενεργειακά σοκ.

Σύμφωνα με την εργαλειοθήκη, τα μέτρα για τον μετριασμό του αντίκτυπου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα (να αφορούν τους πραγματικά ευάλωτους) και να μην υπονομεύουν την πράσινη μετάβαση. Η κ. Σίμσον ανέφερε ότι τα έσοδα των κρατών-μελών από Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS) κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2021 ήταν 26,3 δισ. ευρώ –κατά 10,8 δισ. ευρώ υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2020. Οι πόροι αυτοί, σύμφωνα με την κ. Σίμσον, μπορούν να συμβάλουν ουσιωδώς στην άμβλυνση της ενεργειακής φτώχειας. Αντίστοιχα, τα κράτη-μέλη μπορούν να προχωρήσουν σε προσωρινές μειώσεις του ΦΠΑ και άλλων επιβαρύνσεων, αλλά και να παράσχουν εκτάκτως κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που πιέζονται δυσανάλογα. Η κ. Σίμσον τόνισε ως προτεραιότητα την ανάγκη να μην υποστεί κανείς διακοπή της σύνδεσης με το δίκτυο αερίου εξαιτίας των αυξημένων τιμών.

Ξεχάστε τις χαμηλές τιμές

Οπως ανέφεραν υψηλόβαθμες κοινοτικές πηγές, η εκτίμηση επί του παρόντος είναι ότι το ράλι των τιμών αερίου θα διαρκέσει ώς τον Απρίλιο. Tο νέο σημείο ισορροπίας τους, επιπλέον, αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερο από τις «πολύ χαμηλές τιμές» του πρόσφατου παρελθόντος.

Κομισιόν: Τα έσοδα των κρατών-μελών της Ε.Ε. από το σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS) μπορούν να συμβάλλουν ουσιωδώς στη συγκράτηση των τιμών.

Στην επεξεργασία του πακέτου του Δεκεμβρίου, θα διερευνηθεί η δυνατότητα πρωτοβουλιών κοινής προμήθειας αερίου («σε εθελοντική βάση και με σεβασμό στους κανόνες περί ανταγωνισμού» σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο), αλλά και συντονισμού μεταξύ κρατών-μελών για την ενίσχυση των αποθεμάτων. Τα επίπεδα αποθεμάτων αερίου αυτή τη στιγμή, εν μέρει εξαιτίας του ιδιαίτερα ψυχρού περυσινού χειμώνα, είναι μόλις 76% στην Ενωση (από 75% την περασμένη εβδομάδα), έναντι μέσου όρου 90% της περασμένης δεκαετίας. Τα αποθέματα αυτά αρκούν για την κάλυψη του 20% της ετήσιας ζήτησης της Ε.Ε. σε αέριο. Σημειώνοντας ότι δεν έχουν όλα τα κράτη-μέλη εγκαταστάσεις για να αποθηκεύουν αέριο, η κ. Σίμσον τόνισε ότι «η καλύτερη ενοποίηση των υποδομών αποθήκευσης θα άμβλυνε τον αντίκτυπο της μεταβλητότητας των τιμών».

Σχετικά με τον πιθανό ανασχεδιασμό της λειτουργίας της χονδρικής αγοράς, η υπηρεσία της Ε.Ε. για τη συνεργασία μεταξύ ρυθμιστικών αρχών (ACER) αναμένεται να καταθέσει σχετικές προτάσεις τον προσεχή Απρίλιο. Ωστόσο η κ. Σίμσον είπε ότι αναμένει τα προκαταρκτικά ευρήματα της μελέτης ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να συμβάλουν στις διαβουλεύσεις ενόψει της κατάρτισης του πακέτου του Δεκεμβρίου.

Το κεντρικό μήνυμα της Κομισιόν ήταν ότι όσο θα αυξάνεται το ποσοστό της παραγωγής ηλεκτρισμού από εγχώριες ανανεώσιμες πηγές, η έκθεση της Ε.Ε. σε πιθανά επεισόδια ενεργειακού πληθωρισμού θα μειώνεται. Σύμφωνα με το πακέτο Fit for 55 της Κομισιόν (με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% το 2030 έναντι του επιπέδου του 1990), το 65% της ηλεκτροπαραγωγής στο τέλος της δεκαετίας στην Ε.Ε. θα πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ. Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα εκτόξευση των τιμών του ρεύματος, είπε η επίτροπος Ενέργειας, οφείλεται εννέα φορές περισσότερο στην αύξηση των τιμών του αερίου παρά στην αύξηση της τιμής του άνθρακα στο ETS. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ε.Ε. εξαρτάται από εισαγωγές πετρελαίου για το 97% της κατανάλωσής της, με το αντίστοιχο ποσοστό για το αέριο να κυμαίνεται στο 90%. Σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και την ταξινόμησή της ως πράσινη ή μη, η επίτροπος είπε ότι οι σχετικές εργασίες συνεχίζονται, εστιάζοντας στην αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης στο περιβάλλον.

Σχετικά με το ζήτημα της κερδοσκοπίας ως παράγοντα στην αύξηση των τιμών, η κ. Σίμσον ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) θα ενισχύσει την παρακολούθηση της αγοράς άνθρακα για να διασφαλίσει ότι δεν υφίστανται πρακτικές χειραγώγησης των τιμών.

Η στάση της Ρωσίας

Τέλος, σχετικά με την πολιτική της Ρωσίας και το αν εσκεμμένα περιορίζει την προσφορά αερίου προς την Ε.Ε. ως εργαλείο πολιτικής πίεσης, η επίτροπος Ενέργειας είπε ότι η αρχική αξιολόγηση της Κομισιόν είναι ότι η Gazprom τηρεί τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχει με ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά δεν παρέχει σχεδόν καθόλου επιπλέον ποσότητες μέσω της αγοράς spot. Δεν πήρε θέση, ωστόσο, για το αν αυτό γίνεται με πολιτικά κίνητρα ή επειδή βρίσκει αγοραστές (πχ. στην Ασία) διατεθειμένους να πληρώσουν περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή