Πρώτη μείωση των καταθέσεων από το ξέσπασμα της πανδημίας

Πρώτη μείωση των καταθέσεων από το ξέσπασμα της πανδημίας

Περιορίστηκαν κατά 1,5-2 δισ. τον Σεπτέμβριο, για να πληρωθούν φόροι

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναχαίτιση της τάσης αύξησης των καταθέσεων στις τράπεζες παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο, καθώς η επιστροφή στην «κανονικότητα»και η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων οδήγησαν σε μείωση στα υπόλοιπα που διατηρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η μείωση, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, εκτιμάται σε 1,5 έως 2 δισ. ευρώ και συμβαδίζει με το ύψος των φορολογικών υποχρεώσεων που πλήρωσαν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα τον Σεπτέμβριο, αφαιρώντας ισόποση σχεδόν ρευστότητα από τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, οι φορολογικές υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου ήταν:

•,05 δισ. ευρώ φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων.

•50 εκατ. ευρώ φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και

•00 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ.

Καθώς τα μέτρα στήριξης αποσύρονται, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να διαχειριστούν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις.

Πρόκειται για την πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας που καταγράφεται μείωση των καταθέσεων. Το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 βρήκε τις καταθέσεις στα 145,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 117,6 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και άλλα 27,5 δισ. ευρώ ήταν η ρευστότητα που είχαν στις τράπεζες οι επιχειρήσεις. Στο τέλος Αυγούστου του τρέχοντος έτους, η ρευστότητα των επιχειρήσεων είχε ανέλθει στα 41,7 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις των νοικοκυριών στα 131,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 14,2 δισ. ευρώ 13,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η πτώση που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, ήταν αναμενόμενη και πιθανότατα να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο. Πρόκειται όπως εξηγούν για μια υγιή αντίδραση της οικονομίας, καθώς τα μέτρα στήριξης θα αποσύρονται σταδιακά και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα κληθούν να διαχειριστούν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις που αφήνει πίσω της η πανδημία και οι οποίες είχαν μπει για μακρύ χρονικό διάστημα στον «πάγο».

Σε καθεστώς ομαλής αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων θα αρχίσουν να μπαίνουν, άλλωστε, από τις αρχές του χρόνου τόσο οι οφειλές με υποθήκη την πρώτη κατοικία, που σήμερα επιδοτούνται από το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» όσο και οι οφειλές επιχειρηματικών δανείων που επιδοτούνται από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» Η επιδότηση και για τις δύο κατηγορίες δανειακών υποχρεώσεων θα λήξει στα τέλη του χρόνου, ενώ τότε εκτιμάται πως θα έχουν αποσυρθεί και τα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες μέσα από ευνοϊκά προγράμματα αποπληρωμών.

Ετσι, ζητούμενο στη μετά COVID εποχή αποτελεί η μείωση που παρατηρείται να είναι συγκυριακή λόγω συσσώρευσης υποχρεώσεων. Κρίσιμο θέμα είναι επίσης η αύξηση των καταθέσεων να τροφοδοτείται από την ανάκαμψη της οικονομίας και τη διεύρυνση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και όχι από τα μέτρα στήριξης. Στο μέτωπο των επιχειρήσεων η ρευστότητα, που έχει αγγίξει επίσης ιστορικό ρεκόρ, είναι να μεταφραστεί σε επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται πως οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα άγγιξαν τον Αύγουστο –μήνα για τον οποίο υπάρχουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία–υψηλό 10ετίας, φθάνοντας τα 173,4 δισ. ευρώ, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από το 2011, δηλαδή από την ένταξη της χώρας στα μνημόνια. Εκτοτε και για μακρύ χρονικό διάστημα η πορεία των καταθέσεων υπήρξε πτωτική με τάσεις σταθεροποίησης ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ σε σταθερή τροχιά αύξησης άρχισαν να μπαίνουν από το 2018.

Η πλεονάζουσα ρευστότητα που δημιουργήθηκε στην οικονομία δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Συνδέεται με τα μέτρα στήριξης που εφάρμοσαν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στη χώρα μας, τα μέτρα στήριξης ανήλθαν στα 42 δισ. ευρώ, από τα οποία 9 δισ. ευρώ είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή και η οποία τελικώς δεν θα επιστραφεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή