Πιο κοντά η μείωση αγοράς ομολόγων από τη Fed

Πιο κοντά η μείωση αγοράς ομολόγων από τη Fed

Αποφασισμένη φαίνεται πως είναι πλέον η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε σταδιακή ανάκληση των έκτακτων μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, που επιστράτευσε εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη φαίνεται πως είναι πλέον η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε σταδιακή ανάκληση των έκτακτων μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, που επιστράτευσε εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας. Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η Federal Reserve ενδέχεται να αρχίσει να μειώνει σταδιακά το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τίτλων ίσως και από τα μέσα του επόμενου μήνα. Δεν φαίνεται, πάντως, να εξετάζει αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.

Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της τράπεζας, αυτό ίσως συμβεί και από τα μέσα του επόμενου μήνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προετοιμάζει τις αγορές ότι θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τον Νοέμβριο και μετά, και ότι ετοιμάζονται οι πρώτες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού και ότι στη συνέχεια επίκειται αύξηση των επιτοκίων. Εως το 2023, όπως όλα προδιαγράφονται, συνολικά θα γίνουν τουλάχιστον τρεις τέτοιες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ. Στις αρχές του καλοκαιριού, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed προέβλεπαν τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2023.Στο μεταξύ, έχουν ήδη αρχίσει είτε απλώς να διαμηνύουν την πρόθεσή τους για ανάλογη στροφή πολιτικής ή ακόμη και να την υλοποιούν η Τράπεζα της Αγγλίας και η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας.

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον πληθωρισμό που καλπάζει σε πολλές χώρες λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια, σε καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα και στις μεταφορές. Ανησυχούν μάλιστα ότι τελικά οι αυξημένες τιμές μπορεί να έχουν έλθει για να μείνουν περισσότερο καιρό από όσο αρχικά είχε υπολογιστεί και πως ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει τόσο σύντομα όσο αρχικά υπολογιζόταν. Για τον λόγο αυτό έχουν αρχίσει να εξετάζουν ή προχωρούν ήδη σε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική με αυξήσεις επιτοκίων ή κλείσιμο της στρόφιγγας στην ποσοτική χαλάρωση, η οποία μέχρι τώρα δεν είχε προηγούμενο.

Καθώς επίσης το πολύ χαμηλό κόστος του χρήματος έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των ακινήτων, έχει προκληθεί επιπλέον συναγερμός σε κεντρικές τράπεζες όπως αυτές της Σουηδίας και της Αυστραλίας. Σε αυξήσεις επιτοκίων έχουν προχωρήσει επίσης η Βραζιλία, το Μεξικό και η Νέα Ζηλανδία. Με αυξήσεις επιτοκίων είχαν προηγηθεί οι κεντρικές τράπεζες της Τσεχίας, της Ισλανδίας και της Νότιας Κορέας. Πρόσφατα επίσης είχαν αυξήσει τα επιτόκια η Βραζιλία, η Ουγγαρία, η Παραγουάη και το Πακιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή