Οι προκλήσεις για την Γκεοργκίεβα

Οι προκλήσεις για την Γκεοργκίεβα

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έχει απαλλαγεί πλέον από τις κατηγορίες για παραποίηση στοιχείων, αλλά έχει πάρα πολλά τα οποία πρέπει να αποδείξει

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έχει απαλλαγεί πλέον από τις κατηγορίες για παραποίηση στοιχείων, αλλά έχει πάρα πολλά τα οποία πρέπει να αποδείξει. Το γεγονός ότι διατήρησε αλώβητη τη θέση σαφώς και δεν αρκεί για οποιονδήποτε ηγέτη ενδιαφέρεται για την υστεροφημία του. Το ότι το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αργά το βράδυ της Δευτέρας αποφάσισε να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στη βουλγαρικής καταγωγής οικονομολόγο, αφού είχε προηγηθεί σειρά συνεδριάσεων για να εξεταστούν οι κατηγορίες που της είχαν απαγγελθεί. Αυτές είχαν να κάνουν με το ότι άσκησε έντονες πιέσεις κατά την παρελθούσα θητεία της στην Παγκόσμια Τράπεζα, ώστε το προσωπικό της να τροποποιήσει τα δεδομένα και να ευνοηθεί η Κίνα στο πλαίσιο της έκθεσης για τις συνθήκες επιχειρείν ανά χώρα. Η ίδια η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα καλωσόρισε την απόφαση. Τώρα το πιο πιεστικό για εκείνη στοίχημα θα είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, η οποία κλονίστηκε.

Απαλλαγμένη πλέον από τις κατηγορίες, θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της, η οποία κλονίστηκε.

Σημειωτέον πως το ΔΝΤ προσφέρει συγκεκριμένες κατευθύνσεις στην άσκηση πολιτικής σε διάφορες χώρες και συνήθως συναρτά την οικονομική του βοήθεια προς αυτές με ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει έστω και μία υπόνοια ότι κάνει χάρη σε κάποιες ή ευνοεί άλλες, όταν τρίτες χώρες καλούνται να ακολουθήσουν μια οδυνηρή θεραπεία. Συν τοις άλλοις, η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού θα πρέπει να λογίζεται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ως τίμια αξιωματούχος, ειδικά εάν πρόκειται να διασφαλίσει συναίνεση και συμβιβασμούς, ώστε να εκπληρωθούν υψηλοί στόχοι, όπως  η καταπολέμηση της ανισότητας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Προτού γνωστοποιηθούν οι εις βάρος της κατηγορίες, είχε κερδίσει εύσημα για την άμεση και ευέλικτη ανταπόκριση του ΔΝΤ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι καταστρεπτικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Επίσης, τη συνεχάρησαν για τον ρόλο της στο να διασφαλιστούν νέα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα 650 δισ. δολαρίων, ήτοι το θεωρούμενο νόμισμα του ΔΝΤ. Βέβαια, απομένουν ακόμη πολλά να κάνει, ενώ και το γεγονός πως θέλει να τη θυμούνται για κάτι περισσότερο από το προηγηθέν συμβάν θα λειτουργήσει ως επιπλέον κίνητρο για να δραστηριοποιηθεί σε μερικά μέτωπα.

Πρώτον, οφείλει να εκταμιεύσει πόρους για μια συμπεριληπτική και πράσινη οικονομική ανάκαμψη. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι φτωχότεροι ούτε θα επωμιστούν δυσανάλογα το κόστος της απορρύπανσης και θα γονατίσουν, αλλά ούτε και θα εγκαταλειφθούν στη μοίρα τους, να αντιμετωπίσουν μονάχοι τους τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το κλίμα, Μαρκ Κάρνεϊ, είπε την Τρίτη ότι το ΔΝΤ και άλλοι πολυμερείς δανειοδοτικοί οργανισμοί χρειάζεται να γίνουν πιο φιλόδοξοι και να εξεύρουν πόρους για έργα σχετιζόμενα με την αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Λάρι Φινκ, επικεφαλής του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου του κόσμου, της BlackRock, η οποία έχει υπό διαχείριση ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 9 τρισ. δολαρίων.

Δεύτερον, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θα πρέπει να συνεχίσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί από το ΔΝΤ στο να αποστεί πολιτικών με δυσμενείς επιπτώσεις όπως η λιτότητα ή η απεριόριστη πίστη στις δυνατότητες της ελεύθερης αγοράς. Τρίτον, τέλος, οφείλει να διαμορφώσει τις συνθήκες για μια αναδιοργάνωση του ίδιου του ΔΝΤ. Η οικονομική άνθηση της Κίνας θα αποβεί πηγή διογκούμενων εντάσεων εντός ενός οργανισμού όπου οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη μέτοχος και οι Ευρωπαίοι ασκούν τη διοίκηση. Το πώς θα γίνει αναθεώρηση των δικαιωμάτων ψήφου το αποφασίζουν οι χώρες και όχι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αλλά εκείνη μπορεί να βελτιώσει τη διαφάνεια και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη έως τη λήξη της θητείας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή