Αυξάνονται οι απειλές για την παγκόσμια ανάπτυξη

Αυξάνονται οι απειλές για την παγκόσμια ανάπτυξη

Εκκληση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απευθύνουν διοικητές κεντρικών τραπεζών και υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών του, ώστε να υπάρξει ισχυρή παγκόσμια συνεργασία για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε εμβόλια

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλλειψη εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανάκαμψη, τονίζει το ΔΝΤ.

Εκκληση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απευθύνουν διοικητές κεντρικών τραπεζών και υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών του, ώστε να υπάρξει ισχυρή παγκόσμια συνεργασία για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε εμβόλια και να περιοριστεί η απόκλιση, η οποία παρατηρείται στην ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις επιμέρους χώρες του κόσμου.

Ειδικότερα, στη χθεσινή τους ανακοίνωση οι προαναφερθέντες αξιωματούχοι και μέλη της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ επισήμαναν ότι διαπιστώνουν κινδύνους, οι οποίοι απειλούν την ανάκαμψη. Δεσμεύθηκαν να λάβουν μέτρα, ούτως ώστε να ενισχύσουν τις προμήθειες σε εμβόλια και ιατρικά προϊόντα με αποδέκτριες τις αναπτυσσόμενες χώρες, απομακρύνοντας τα χρηματοδοτικής φύσης εμπόδια. «Θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία και στο να παρέχουμε προστασία στους πιο ευάλωτους, ενώ θα επικεντρωνόμαστε στο να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και να διατηρήσουμε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Και σε αυτό, όπου είναι αναγκαίο, θα ενισχύσουμε το δημοσιονομικό πλαίσιο σε μεσοπρόθεσμη βάση» υπογράμμισαν στην ανακοίνωση. Η δέσμευσή τους διατυπώνεται ενώ ήδη έχει δώσει το ΔΝΤ στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης. Υπό αυτό το πρίσμα προειδοποίησε ότι διαπιστώνει οι απειλές για την οικονομία να οξύνονται, όπως είναι η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού, η συμφόρηση στο σύστημα της παγκόσμιας τροφοδοτικής αλυσίδας, η επιτάχυνση του πληθωρισμού και η αύξηση του κόστους τροφίμων και καυσίμων.

Η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή, επιπροσθέτως, υποσχέθηκε ότι θα επισπεύσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να οικοδομήσει μια παγκόσμια οικονομία περισσότερο ανθεκτική αλλά και βιώσιμη. Παράλληλα δεσμεύθηκε να προωθήσει ακόμα πιο γρήγορα τη λήψη μέτρων σε εναρμόνιση με τις επιταγές της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. «Προτιθέμεθα να χρησιμοποιήσουμε όλες τις αποτελεσματικές επιλογές πολιτικής στο πεδίο των δημοσιονομικών αλλά και των ρυθμιστικών κανόνων, καθώς και αντίστοιχα εργαλεία, αποσκοπώντας στο να ελαττώσουμε τις εκπομπές αερίων ρύπων, οι οποίες επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παράλληλα επιδιώκουμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες-μέλη του να δοθούν νέα δάνεια και επιδοτήσεις, ώστε να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο για τη Μείωση της Φτώχειας και την Ανάπτυξη αλλά και για να στηριχθεί η σύσταση ενός νέου Ταμείου για την Ανθεκτικότητα και τη Βιωσιμότητα. Σκοπός του τελευταίου είναι να παρέχει προσιτά δάνεια αλλά και να περιορίζει τους κινδύνους που σχετίζονται με τη σταθερότητα του ισοζυγίου πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή