Αυξήθηκε κατά 18,7%ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία

Αυξήθηκε κατά 18,7%ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στις τιμές των τελικών προϊόντων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στις τιμές των τελικών προϊόντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε κατά 18,7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020. Η διαμόρφωση του δείκτη σε αυτά τα επίπεδα οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών κατά 29,4% από χώρες εκτός Ευρωζώνης και στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών κατά 2,9% από χώρες εντός Ευρωζώνης.

Τον Αύγουστο η μεγαλύτερη αύξηση, 52%, εντοπίζεται στην τιμή εισαγωγής της ενέργειας.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση παρατηρήθηκαν στους ακόλουθους κλάδους: 60,1% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, 52,5% στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, 27% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, 8,4% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, 8,2% στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων, 3,4% στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, 2,1% στη βιομηχανία τροφίμων, 1,8% στον κλάδο κατασκευής προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες, 1,6% στη χαρτοποιία, 1,4% στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων. Από τους μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους, ο μοναδικός στον οποίο καταγράφεται μείωση των τιμών εισαγωγών και μάλιστα σημαντική, κατά 5,4%, είναι αυτός της φαρμακοβιομηχανίας.

Γενικώς, σε ό,τι αφορά τις τιμές εισαγωγής στην κατηγορία των ενδιάμεσων αγαθών καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020 αύξηση 9,3%, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά αύξηση 1,2% και τα κεφαλαιουχικά αγαθά αύξηση 0,6%. Το μεγάλο άλμα, ωστόσο, 52%, είναι στην τιμή εισαγωγής της ενέργειας. Στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά καταγράφηκε οριακή μείωση 0,5%.

Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021 ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία εμφάνισε τον Αύγουστο του 2021 μείωση 1,4%. Ωστόσο, από τον Απρίλιο κι έπειτα ο εν λόγω δείκτης διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, όχι μόνο σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και σε σύγκριση με το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή