Ελληνικές τράπεζες: Σπεύδουν να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ελληνικές τράπεζες: Σπεύδουν να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπεύδουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν με τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μετά την Τράπεζα Πειραιώς, την προηγούμενη εβδομάδα, ακολούθησε η Eurobank, αυτή την εβδομάδα και στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν ότι σύντομα θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και οι υπόλοιπες.

Θα ακολουθήσει μια περίοδος διαπραγμάτευσης και τον Νοέμβριο υπολογίζεται να υπογραφούν οι επιχειρησιακές συμφωνίες με τις τράπεζες, ώστε να ξεκινήσει η δανειοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, που υπολογίζεται να φτάσουν τα 32 δισ. ευρώ. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν ποσοστό έως το 50% της επένδυσης, ο τραπεζικός δανεισμός τουλάχιστον το 30% και τα ίδια κεφάλαια τουλάχιστον το 20%.

Η άμεση ανταπόκριση των τραπεζών στην πρόσκληση της κυβέρνησης εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα του έντονου ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων, που είναι πελάτες τους.

«Σίγουρα πρόκειται για μια σημαντική περιοχή για τις τράπεζες» ναγνωρίζει τραπεζική πηγή, προσθέτοντας ότι τα δάνεια αφορούν σε μεγάλο βαθμό τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν έτοιμες, ώριμες επενδυτικές προτάσεις. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον έχει αρχίσει να διαχέεται και σε μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς είναι πολύ ευνοϊκοί οι όροι δανειοδότησης.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στις επενδύσεις έχουν εκδηλώσει Πειραιώς και Eurobank.

Στην περίπτωση αυτή, των μικρότερων επιχειρήσεων, η τραπεζική πηγή σημειώνει ότι θα χρειαστούν τη συμβουλευτική συνδρομή των τραπεζών, προκειμένου να διαμορφώσουν σύντομα προτάσεις που θα πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει σύμβαση για δανειοδότηση επενδύσεων 5 δισ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα ακολουθήσει, εντός του Νοεμβρίου, ανάλογη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

Στις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου είναι η υπογραφή μιας ακόμη επιχειρησιακής συμφωνίας με την Κομισιόν, στην οποία θα εξειδικεύεται ο μηχανισμός ελέγχου της τήρησης των «οροσήμων». Θα είναι, δηλαδή, ένας οδηγός που θα στέλνει εγκαίρως σήματα για την πρόοδο των οροσήμων από τα οποία εξαρτάται η εκταμίευση κάθε δόσης του Ταμείου. Οι δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ακολουθούν διαφορετική λογική από το ΕΣΠΑ και συνδέονται όχι με την πρόοδο του έργου που χρηματοδοτείται, αλλά με την εφαρμογή «οροσήμων»που αφορούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Την εφαρμογή της πρώτης δέσμης οροσήμων, με προθεσμία το τέλος Σεπτεμβρίου, έλεγξε τις προηγούμενες μέρες αντιπροσωπεία της Κομισιόν και, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπίστωσε ότι «στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τα ορόσημα υλοποιούνται κανονικά»και ότι «λειτουργεί μια αξιόπιστη δομή εφαρμογής» Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, υπό τον Νίκο Μαντζούφα, έχει στελεχωθεί μέχρι στιγμής με λίγο παραπάνω από 20 από τα 40 άτομα που προβλέπεται, όλα από το Δημόσιο.

Εχουν ήδη ενταχθεί 48 έργα

Στο υπουργείο εκτιμούν ότι θα «τρέξουν»γρήγορα και τα έργα που θα λάβουν τις επιχορηγήσεις των 17,8 δισ. ευρώ. Ηδη έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 48 έργα, προϋπολογισμού 2,76 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, κάθε εβδομάδα θα εντάσσονται και νέα. Το σημαντικό όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι πρόκειται για ώριμα έργα και θα ξεκινήσουν άμεσα οι δημοπρατήσεις και οι υλοποιήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει το ΤΑΙΠΕΔ, που θα μπορεί στο εξής, με βάση πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε, να αναλαμβάνει όχι μόνο την ωρίμανση, αλλά και τη δημοπράτηση έργων φορέων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή