Νέες απολύσεις από Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα

Νέες απολύσεις από Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα

Απέπεμψε 3 στελέχη που αντιδρούσαν σε μία ακόμη μείωση των επιτοκίων

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξανά σε πορεία με πολλές αναταράξεις μπαίνει το νόμισμα της Τουρκίας, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος άρχισε και πάλι να αποπέμπει στελέχη της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να μην εκφραστούν αντιρρήσεις σε μία ακόμη μείωση των επιτοκίων της τουρκικής λίρας, που σχεδιάζει για την επόμενη εβδομάδα. Οπως τονίζει ο Χασνάιν Μαλίκ, αναλυτής της Tellimer στο Ντουμπάι, «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ισχυρότερη φωνή που καθορίζει τη νομισματική πολιτική είναι ο πρόεδρος Ερντογάν και αυτό προδίδουν και οι νέες αποπομπές στελεχών της κεντρικής τράπεζας».

Η τουρκική λίρα υποχώρησε και πάλι σε νέο αρνητικό ρεκόρ μετά την απόλυση τριών μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Τουρκίας, που προέβαλαν αντιρρήσεις και εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον πρέπει να μειωθεί περαιτέρω το κόστος του δανεισμού. Τα στοιχήματα στην αγορά δίνουν πάνω από 50% πως θα υποχωρήσει η τουρκική λίρα στις 9,5 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο μέσα σε ένα μήνα. Οπως τονίζει ο Χένρικ Γκιούλμπεργκ, αναλυτής στρατηγικής επενδύσεων στην Coe Partners, «οι αγορές κατηγορηματικά προβλέπουν ότι στην επόμενη συνεδρίαση η Τράπεζα της Τουρκίας θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μολονότι η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί και υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησής της. Οπως γνωρίζουμε, πάντως, πρόκειται για ένα παλιό μοτίβο στην Τουρκία».

Η τουρκική λίρα υποχώρησε και πάλι σε νέο αρνητικό ρεκόρ.

Αν πράγματι προχωρήσει η Τράπεζα της Τουρκίας σε νέα μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής στις 21 Οκτωβρίου, η τουρκική λίρα κινδυνεύει να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο καθώς ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα φλερτάρει με το 20% ακόμη και με τα επίσημα στοιχεία, ενώ με ανεπίσημα στοιχεία ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, οι κεντρικές τράπεζες των σημαντικότερων αναδυόμενων οικονομιών υιοθετούν περιοριστική νομισματική πολιτική για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό. Ανάμεσα στους οικονομολόγους που προβλέπουν μείωση των επιτοκίων συγκαταλέγεται ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής στην InTouch Capital, που προεξοφλεί πως «η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις και αποδυνάμωση της λίρας, ενώ βέβαια δεν πρόκειται να βοηθήσει στην προσπάθεια να ανακοπεί η δολαριοποίηση». Ο ίδιος πιθανολογεί, άλλωστε, «μια ευρύτερη κρίση μεγάλης κλίμακας, καθώς υπάρχουν όρια στα σοκ που μπορεί να απορροφήσει η τουρκική οικονομία».

Το τουρκικό νόμισμα έχει σημειώσει τη χειρότερη πορεία ανάμεσα σε όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών από την αρχή του έτους και η υποχώρησή του έχει επιταχυνθεί και πάλι από τον περασμένο μήνα με την αιφνιδιαστική απόφαση της Τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης. «Η Τουρκία πηγαίνει από κρίση σε κρίση» σχολιάζει ο Κρίστιαν Μάτζιο, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην TD Securities στο Λονδίνο. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, «οι κρίσεις αυτές είναι ως επί το πλείστον πολιτικής φύσεως γι’ αυτό και καταλαβαίνετε πως η επικείμενη κρίση δεν πρόκειται να είναι η τελευταία, όπως και τι χρειάζεται για να σπάσει αυτός ο τρομακτικός φαύλος κύκλος που επαναλαμβάνεται κάθε τρεις και λίγο». Ο εν λόγω αναλυτής προβλέπει πως η τουρκική λίρα θα υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό των 9,75 τουρκικών λιρών προς ένα δολάριο μέσα στον επόμενο χρόνο. Και βέβαια, περαιτέρω υποχώρηση του νομίσματος θα επιταχύνει τις πληθωριστικές πιέσεις εν μέσω ανόδου των τιμών της ενέργειας, ενώ είναι πιθανό να σημειωθούν μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, μόνον μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ξένοι επενδυτές πούλησαν μετοχές τουρκικών εταιρειών και τουρκικά ομόλογα συνολικής αξίας 673 εκατ. δολαρίων.

«Οι τελευταίες εξελίξεις απλώς προστίθενται στα δεινά της τουρκικής λίρας» τονίζει η Ιμα Σαμανί, αναλύτρια στη Monex Europe, που επισημαίνει πως έχει ήδη δρομολογηθεί η πορεία προς την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής». Η ίδια υπογραμμίζει ότι σε προηγούμενες δύσκολες περιόδους, «εκείνο που στήριξε την τουρκική λίρα ήταν μια συνετή και προβλέψιμη νομισματική πολιτική» Μέχρι στιγμής, πάντως, οι επενδυτές δεν φαίνεται να επηρεάζονται τόσο από τις διαθέσεις της κεντρικής τράπεζας, καθώς ο δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε άνοδο 0,4%. Οι μετοχές των τουρκικών εταιρειών αξιολογούνται πάντως ως ιδιαίτερα φτηνές αν συγκριθούν με τις αντίστοιχες εταιρειών άλλων αναδυόμενων αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή