Λαϊκές αγορές: Νέα κριτήρια χορήγησης θέσεων πωλητών

Λαϊκές αγορές: Νέα κριτήρια χορήγησης θέσεων πωλητών

Πριμοδοτούνται νέοι πτυχιούχοι, άστεγοι και οικογένειες με παιδιά

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πριμοδότηση των νέων και πτυχιούχων με περισσότερα μόρια για τη διεκδίκηση μιας θέσης πωλητή σε λαϊκές αγορές προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο κατατέθηκε χθες το πρωί στη Βουλή.

Πρόκειται για ρύθμιση με την οποία επιδιώκεται η παραμονή στους τόπους διαμονής νέων πτυχιούχων, οι οποίοι έχουν και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η λειτουργία υπαίθριων αγορών πώλησης φαγητού (γνωστές κυρίως με τον αγγλικό όρο street food market), στις οποίες μάλιστα οι άδειες θα χορηγούνται και σε νομικά πρόσωπα, επομένως και σε εταιρείες, με τη διαδικασία να προβλέπει πλειοδοτικό διαγωνισμό. Σε μια προσπάθεια δε καλύτερης οργάνωσης και κυρίως μεγαλύτερης διαφάνειας, οι διαδικασίες χορήγησης των αδειών προβλέπεται να γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ προκειμένου να έχει εικόνα ο καταναλωτής για τις τιμές των προϊόντων και κυρίως για τη διαμόρφωσή τους μέχρι το τέλος της ημέρας προβλέπεται και εισαγωγή των τιμών εκκίνησης στην πλατφόρμα e-Καταναλωτής.

Τα βασικότερα νέα στοιχεία που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι τα ακόλουθα:

•Αλλαγή του συστήματος μοριοδότησης με το οποίο χορηγούνται οι άδειες στους παραγωγούς πωλητές στις λαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, μοριοδοτούνται με 35 μόρια όσοι είναι κάτω των 30 ετών, με τα μόρια να λιγοστεύουν και να φτάνουν τα 10 για τους άνω των 41 ετών. Μέχρι σήμερα λάμβαναν 10 μόρια όσοι ήταν κάτω από 40 και άνω των 55 ετών. Επίσης λαμβάνεται υπόψη και για τους παραγωγούς πωλητές ο αριθμός των τέκνων (30 μόρια για τους πολυτέκνους, 20 για τους τριτέκνους και 10 για όσους έχουν 2 παιδιά), το εάν κάποιος ήταν άστεγος, ενώ στα καινούργια κριτήρια είναι αυτό του τίτλου σπουδών. Η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σε αντικείμενο συναφές με την πρωτογενή παραγωγή πριμοδοτείται με 20 μόρια, ενώ το απολυτήριο Λυκείου με 5 μόρια. Οι τίτλοι σπουδών, ο αριθμός των παιδιών, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, ενδεχόμενη αναπηρία, αστεγία κ.ά. λαμβάνονται υπόψη στο σύστημα μοριοδότησης και στις άδειες των επαγγελματιών πωλητών, των πωλητών στις αγορές χειροτεχνών – καλλιτεχνών κ.ά.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η λειτουργία των street food market, όπου οι άδειες θα χορηγούνται και σε νομικά πρόσωπα.

•Σε περίπτωση που η ημέρα διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς συμπίπτει με επίσημη εθνική ή τοπική αργία μπορεί να μεταφέρεται η διεξαγωγή της σε άλλη ημέρα.

•Εισάγεται ο θεσμός των λεγόμενων πρότυπων λαϊκών αγορών. Ο χαρακτηρισμός μιας λαϊκής αγοράς ως πρότυπης απαιτεί κατ’ ελάχιστο την ύπαρξη ομοιομορφίας των πάγκων, σταθερών υποδομών αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης, κάδων ανακύκλωσης και χώρων αναψυχής. Στις πρότυπες λαϊκές αγορές μπορούν, επίσης, να δραστηριοποιούνται ελεύθεροι επαγγελματίες με διαφορετικό αντικείμενο από τα προβλεπόμενα στο εν λόγω νομοσχέδιο.

•Εισάγεται ο θεσμός των υπαίθριων αγορών παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού (street food market). Πωλητές μπορεί να είναι είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα. Η χορήγηση της άδειας και η παραχώρηση θέσης γίνονται κατόπιν προκήρυξης για τη διενέργεια διαγωνισμού με κριτήριο την υψηλότερη οικονομική προσφορά.

•Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Ανοιχτή αγορά» Σε αυτό θα καταχωρίζονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις λαϊκές αγορές και εν γένει όλες τις υπαίθριες οργανωμένες αγορές.

•Κάθε πωλητής θα εισάγει μέχρι τις 8 το πρωί στην πλατφόρμα e-Καταναλωτής την τιμή εκκίνησης των προϊόντων που διαθέτει στη λαϊκή αγορά, καθώς και τη διαθέσιμη ποσότητα ανά προϊόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή