Μετ’ εμποδίων η επένδυση στη Μεταμόρφωση

Μετ’ εμποδίων η επένδυση στη Μεταμόρφωση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία τους για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών εκφράζουν οι επενδυτές που προωθούν την ανάπτυξη έκτασης 75 στρεμμάτων στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, στα βόρεια προάστια. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 93 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός πολυχώρου εμπορίου και αναψυχής. Η επένδυση προωθείται από τον όμιλο Κωνσταντίνου, που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται το Athens Metro Mall κι έχει λάβει και την έγκριση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής, ώστε να ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου περί ταχύτερης προώθησης (fast tack) ως στρατηγικού χαρακτήρα.

Πάντως, πρόσφατα παρατηρήθηκαν και τα πρώτα εμπόδια, καθώς προκύπτει αρνητική στάση από τοπικούς άρχοντες, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε μάλιστα και αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία έχει δημοσιευθεί από τον προηγούμενο Αύγουστο. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές προτίθενται να παράσχουν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τον χαρακτήρα της επένδυσης στους αρμόδιους φορείς, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί.

Αρνητική γνωμοδό-τηση από την Περι-φέρεια για εμπορικό κέντρο – Αισιοδοξία για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών εκφράζουν οι επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο προωθείται σε μια περιοχή που στο παρελθόν είχε τον χαρακτήρα βιομηχανικής ζώνης, με σημαντικές οχλούσες χρήσεις. Παράλληλα, τμήμα της έκτασης ανήκει στον Δήμο Μεταμόρφωσης, ενώ ένα άλλο υπάγεται στον Δήμο Πεύκης – Λυκόβρυσης. Πρόκειται για οικόπεδα τα οποία απέκτησε σταδιακά η οικογένεια Κωνσταντίνου, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 2000. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια των ακινήτων που θα ανεγερθούν δεν θα ξεπερνάει τα 40.000 τ.μ. Το 50% αυτών θα αφορά εμπορικές χρήσεις, φιλοξενώντας μεταξύ άλλων και τα «σήματα»που αντιπροσωπεύει στην ελληνική αγορά ο όμιλος Κωνσταντίνου, όπως οι αλυσίδες ένδυσης Shana, Benetton, Sisley, Barcode, καθώς επίσης και η αλυσίδα ειδών οικιακού εξοπλισμού «Διάφανο». Το υπόλοιπο 50% των επιφανειών θα αφιερωθεί στην ψυχαγωγία, με τη φιλοξενία, μεταξύ άλλων, πολυκινηματογράφων, παιδοτόπων, μπόουλινγκ και σημείων εστίασης (εστιατόρια και καφέ). Από τη λειτουργία του κέντρου προβλέπεται η δημιουργία 722 νέων θέσεων εργασίας.

Στο συγκρότημα θα περιλαμβάνονται πάρκο και χώροι στάθμευσης, ενώ σε ένα ανεξάρτητο τμήμα της έκτασης προτείνεται η δημιουργία ενός διαγνωστικού κέντρου και κέντρου αποκατάστασης. Επίσης, 4.500 τ.μ. παραχωρούνται για κοινόχρηστη χρήση, στο πλαίσιο των αλλαγών που προτείνονται στις οδικές αρτηρίες που περικλείουν το ακίνητο. Υπενθυμίζεται ότι από το συγκεκριμένο οικόπεδο θα περνάει και μία από τις μελλοντικές επεκτάσεις της γραμμής 4 του μετρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 10 στρέμματα (από τα 85 συνολικά) θα παραχωρηθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας πολεοδόμησης της έκτασης αλλά και των εκχωρήσεων που θα γίνουν προς τους δήμους.

Το σύνολο της επένδυσης θα έχει βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός τοποσήμου και συγκεκριμένα ενός κτιρίου ύψους 27 μέτρων (από 15 μέτρα που προβλέπονται σήμερα ως ανώτατο ύψος στην περιοχή), το οποίο θα προσομοιάζει με έναν πύργο ελέγχου αεροδρομίου. Θα πρόκειται δηλαδή για έναν στύλο, πέριξ του οποίου θα υπάρχει ένα κυκλικό κτίσμα ύψους τεσσάρων μέτρων και διαμέτρου 30 μέτρων. Ετσι, η οπτική φραγή θα είναι πολύ μικρή. Η χρήση του συγκεκριμένου κτιρίου θα συνδυάζει τον πολιτισμό με την εστίαση (γκαλερί με δυνατότητα παροχής φαγητού ή/και ποτού) και εξετάζεται και το ενδεχόμενο να είναι περιστρεφόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή