Σε τροχιά αναδιάρθρωσης μπαίνει η «Ελληνικός Χρυσός»

Σε τροχιά αναδιάρθρωσης μπαίνει η «Ελληνικός Χρυσός»

Στόχος, η ελαχιστοποίηση των συσσωρευμένων ζημιών ύψους 500 εκατ. ευρώ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την αναθεώρηση της σύμβασης και την αναβολή της ανάπτυξης μονάδας παραγωγής χρυσού, η «Ελληνικός Χρυσός»προχωρεί στην αναθεώρηση των σχεδίων για τα μεταλλεία, αναστέλλοντας προσωρινά τη λειτουργία στο Στρατώνι. Επιπλέον συνεχίζει την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, γεγονός που θα καθορίσει και την πορεία της συνολικής επένδυσης.

Η εξυγίανση των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησης αποτελούν τις προτεραιότητες της «Ελληνικός Χρυσός» όπως ανέφερε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold Χρήστος Μπαλάσκας, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη της εταιρείας σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι για την επόμενη τετραετία.

«Η Eldorado Gold στην Ελλάδα, μέσω της “Ελληνικός Χρυσός”, έχει μια μεγάλη συσσώρευση χρέους. Γι’ αυτό παρότι έχει πραγματοποιηθεί μια επένδυση της τάξεως των 3 δισ. δολαρίων, η Eldorado Gold δεν έχει λάβει την απόδοση που θα αναμενόταν» ανέφερε.

Η εξυγίανση των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και η ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησης αποτελούν βασικές προτεραιότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, η «Ελληνικός Χρυσός»εμφανίζει αρνητικές σωρευτικές ταμειακές ροές 500 εκατ. ευρώ, ζημίες 84 εκατ. ευρώ για το 2020, ενώ το παλιό υπόγειο μεταλλείο αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στο Στρατώνι (Μαύρες Πέτρες) δημιουργεί χρέος 10 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία εμφανίζει δανεισμό 1 δισ. ευρώ που έχει προέλθει μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από την Eldorado Gold. Στα αρνητικά αποτελέσματα προστίθενται το υψηλό κόστος παραγωγής, η μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας των μεταλλείων και οι υψηλές χρεώσεις εξορυκτικής δραστηριότητας και μεταφορικών.

Με στόχο την εξυγίανσή της, η «Ελληνικός Χρυσός»προχωρεί στην υλοποίηση σειράς ενεργειών. Στις Σκουριές ξεκινάει τα προπαρασκευαστικά έργα, ύψους 3 εκατ. ευρώ, ενώ απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ, ώστε το ημιτελές, σήμερα, έργο να μπει σε παραγωγή έως το 2024. Γι’ αυτόν τον σκοπό είναι αναγκαία η εξασφάλιση χρηματοδότησης που αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022 και για την οποία το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα υψηλό, όπως ανέφερε ο κ. Μπαλάσκας. Στις Σκουριές, η εταιρεία θα δημιουργήσει νέο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης τελμάτων και υδάτων 130 εκατ. ευρώ, ενώ η εφαρμογή της μεθόδου της ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων θα μειώσει κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επίσης, πριν εκπνεύσει το 2021, θα υποβληθεί προς έγκριση η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με την υφιστάμενη να λήγει το 2025. Τον Νοέμβριο θα ολοκληρωθεί η –απαραίτητη για την προσέλκυση χρηματοδότησης–μελέτη σκοπιμότητας.

Στο Στρατώνι, το μεταλλείο, που εμφανίζει συσσωρευμένες ζημίες 76,5 εκατ. ευρώ, τίθεται σε φάση γεωλογικής έρευνας για να επιβεβαιωθούν τα διαθέσιμα αποθέματα που θα επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής του έως δέκα χρόνια. Η υπόγεια, δηλαδή, εξόρυξη στο Στρατώνι σταματάει προσωρινά και η πλειονότητα των εργαζομένων θα μεταφερθεί στην Ολυμπιάδα. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 57 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πρότυπου κέντρου μετεκπαίδευσης των εργαζομένων, τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου και των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, όπως και την αναβάθμιση και επέκταση του λιμένα Στρατωνίου.

Στην Ολυμπιάδα, το υπόγειο μεταλλείο χρυσού εμφανίζει σωρευμένες ζημίες 13,2 εκατ. ευρώ ύστερα από τρία έτη εμπορικής παραγωγής, που αποτελεί τη μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της «Ελληνικός Χρυσός» Για την αναβάθμιση του μεταλλείου η εταιρεία σχεδιάζει νέες επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, επιδιώκοντας την αύξηση της ετήσιας παραγωγής στους 650.000 τόνους.

Οπως τόνισε ο κ. Μπαλάσκας, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ανήκουν στις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας κρατικά έσοδα 394 εκατ. ευρώ, εγχώριες προμήθειες 1 δισ. ευρώ και κοινωνικές επενδύσεις 24 εκατ. ευρώ. Η νέα, κυρωθείσα από τη Βουλή, επενδυτική συμφωνία προβλέπει νέες επενδύσεις 1,9 δισ., 3.000 θέσεις εργασίας, κρατικά έσοδα 2 δισ. και περιβαλλοντικές επενδύσεις 120 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή