Σκληρές διαπραγματεύσεις για Monte dei Paschi

Σκληρές διαπραγματεύσεις για Monte dei Paschi

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφότου το ιστορικό κεφάλαιο της αεροπορικής εταιρείας-συμβόλου της Ιταλίας έκλεισε, με την Alitalia να μετασχηματίζεται σε ΙΤΑ, φαίνεται πως έρχεται η ώρα να την ακολουθήσει στη λήθη και η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, η οποία είναι η Monte dei Paschi, ιταλική και αυτή. Η όλη επιχειρηματική συμφωνία, η οποία αποτιμάται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον, θα φέρει μέρος των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας στα χέρια της UniCredit. Οι συνομιλίες ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας, στο οποίο υπάγεται ο έλεγχος της Monte dei Paschi, και στη διοίκηση της Unicredit υπό τον διευθύνοντα σύμβουλό της Αντρεά Ορσέλ παραμένουν εστιασμένες στα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία της πρώτης. Σε αυτά συγκαταλέγεται το πελατολόγιό της των σχεδόν 4 εκατομμυρίων πελατών και επιχειρήσεων κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ιταλία, όπως ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η συμφωνία-πλαίσιο ανάμεσα στα δύο συμβαλλόμενα μέρη δεν θα περιλαμβάνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου και τους νομικούς κινδύνους τους, ενώ το κράτος θα διατηρήσει σχεδόν 300 υποκαταστήματα, υπηρεσίες μίσθωσης, κεφαλαιακές υπηρεσίες, πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων και μέρος του κέντρου εξυπηρέτησης επιχειρήσεων. Μεταξύ των εκκρεμών ζητημάτων που πρέπει να διευθετηθούν είναι ο ακριβής αριθμός περιουσιακών στοιχείων που θα μεταβιβασθούν, το πώς θα γίνει η διαχείριση της εξόδου χιλιάδων υπαλλήλων, καθώς και το καίριας σημασίας ζήτημα του κεφαλαίου που θα χρειαστεί προς αποκατάσταση των οικονομικών της Monte dei Paschi προτού διενεργηθεί η συναλλαγή. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των μετοχών της τελευταίας ανήκει στο ιταλικό Δημόσιο, το κόστος ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται πως θα το επωμιστεί εκείνο.

Η συμφωνία θα φέρει μέρος των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας στα χέρια της UniCredit.

Κι ενώ τα δύο συμβαλλόμενα μέρη σκοπεύουν να ανακοινώσουν τη συμφωνία ούτως ώστε να συμπέσει με τα τριμηνιαία αποτελέσματα της αγοράστριας τράπεζας UniCredit στις 28 του μηνός, αυτή ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Οπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τις καλά πληροφορημένες πηγές, οι συνομιλίες ενδέχεται να μην ευοδωθούν. Αλλωστε, όπως διευκρινίζουν, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα ο Αντρεά Ορσέλ να αποχωρήσει, χωρίς να συγκατανεύσει εντέλει, εάν η τελική πρόταση που θα παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση δεν συνάδει με όλες τις προϋποθέσεις, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλιο. Σχεδόν 15 χρόνια μετά τη βλαπτική εξαγορά της Banca Antonveneta, η οποία σήμανε την αρχή της παρακμής για τη Monte dei Paschi, αυτή η αρχαιότερη τράπεζα βρίσκεται ενόψει του «θανάτου»της μετά 500 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην Τοσκάνη, όπου εδρεύει, αλλά και σκανδάλων και λαθών. Η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, τέλος, έχει επικεντρωθεί στο να μπορέσει να βρει μια λύση στο χρόνιο πρόβλημα της τοσκανικής τράπεζας, αφ’ ης στιγμής ανέλαβε καθήκοντα τον Φεβρουάριο, ακόμα κι αν γνώριζε ότι αυτό θα μπορούσε να κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογουμένους –το ιταλικό Δημόσιο σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ για τη Monte dei Paschi και μέσω αυτού να αποκτήσει μερίδιο στη UniCredit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή