ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώστας Σκρέκας στην «Κ»: 40 εκατ. για ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά

Θα στηρίξουμε τους πολίτες έναντι της πρωτοφανούς και παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, τονίζει στην «Κ» ο Κώστας Σκρέκας

Κώστας Σκρέκας στην «Κ»: 40 εκατ. για ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά

Γραμμή «ενεργειακής αλληλεγγύης», στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται πολίτες για την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος προκειμένου να μπορούν να θερμανθούν τον χειμώνα θα θέσει σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το κόστος προμήθειας και επανασύνδεσης ρεύματος για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που συστάθηκε μόλις πρόσφατα, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων κοινωνικής πολιτικής για την αναχαίτιση των αυξήσεων στα ενεργειακά προϊόντα. «Ως κυβέρνηση είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες, όταν και όσο χρειάζεται, για να προστατεύσουμε όλους τους συμπολίτες μας και τα νοικοκυριά και από αυτή την παγκόσμια κρίση», τονίζει ο κ. Σκρέκας, αναγνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε εκτίμηση επιχειρηθεί αυτήν τη στιγμή για τη διάρκεια, αλλά και την ένταση της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης, είναι ιδιαιτέρως επισφαλής, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για ενδεχόμενη κλιμάκωση. Ο ίδιος εκτιμά πως το μέγεθος της κρίσης είναι τέτοιο που δεν μπορεί η κυβέρνηση της εκάστοτε χώρας να αναλάβει αποκλειστικά μόνη της την αντιμετώπισή της και γι’ αυτό και «θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση», λογική που εκφράστηκε και με την κατάθεση σχετικής πρότασης από την Ελλάδα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Ο κ. Σκρέκας δεν αμφισβητεί τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης, αντιθέτως θεωρεί ότι είναι μονόδρομος. Επίσης θεωρεί ότι στη σωστή κατεύθυνση είναι η εθνική στρατηγική της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, η οποία όμως σημειώνει ότι «προαπαιτεί την εγκατάσταση νέων και σύγχρονων εργοστασίων φυσικού αερίου, που εκπέμπουν έως και 1/3 λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ένα λιγνιτικό εργοστάσιο». Ανακοινώνει, τέλος, αύξηση του ανώτατου ορίου επιλέξιμου προϋπολογισμού και των μέγιστων τιμών κόστους ανά υλικό στο νέο «Εξοικονομώ» ως απάντηση στις ανατιμήσεις των πρώτων υλών.
 
– Είναι η ενεργειακή κρίση που διανύουμε ένα προσωρινό φαινόμενο, όπως εκτιμά η Ε.Ε.; Πόσο βαθιά στο 2022 θα πάμε με αυτά τα επίπεδα τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος;

– Οποιαδήποτε εκτίμηση επιχειρηθεί, αυτήν τη στιγμή, για τη διάρκεια αλλά και την ένταση της πρωτόγνωρης διεθνούς ενεργειακής κρίσης είναι ιδιαιτέρως επισφαλής. Η ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωσή της, ωστόσο, εάν επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για έναν δριμύ χειμώνα, αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τον λόγο αυτόν, αναλάβαμε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τονίζοντας, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα ένας μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός απόσβεσης των διακυμάνσεων των τιμών ενέργειας, για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε από αυτό το σημαντικό και αυξανόμενο βάρος όλους τους καταναλωτές και κυρίως εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Εμείς, ως κυβέρνηση, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες, όταν και όσο χρειάζεται, για να προστατεύσουμε όλους τους συμπολίτες μας και τα νοικοκυριά και από αυτήν την παγκόσμια κρίση.
 
– Ενα ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα αυτή κρίση χωρίς κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση.

– Η παρούσα, οξεία ενεργειακή κρίση αναδεικνύει μια νέα πρόκληση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια μεγάλη πρόκληση στην οποία ανταποκριθήκαμε άμεσα, αποδεικνύοντας έμπρακτα και για ακόμη μία φορά ότι διαθέτουμε γρήγορα αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα. Ημασταν από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που λάβαμε στοχευμένα μέτρα στήριξης όλων των νοικοκυριών. Στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια ισχυρή δέσμη μέτρων, καθώς και τη σύσταση του ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι απέναντι σε έκτακτες διεθνείς συνθήκες όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. Εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης, πριν από λίγες ημέρες, ισχυροποιήσαμε ακόμη περισσότερο το πλέγμα αυτών των παρεμβάσεων, διπλασιάζοντας την κρατική επιδότηση σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος στη χαμηλή τάση, αλλά και το επίδομα θέρμανσης. Μέτρα που ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι απαραίτητα για να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή.

Ωστόσο, μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, με το κόστος της ενεργειακής κρίσης να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, δεν μπορεί η κυβέρνηση της εκάστοτε χώρας να αναλάβει αποκλειστικά μόνη της την αντιμετώπισή της. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, και για όσο αυτή διαρκέσει, προκειμένου να μην επιτρέψουμε να επωμιστούν οι καταναλωτές τις επιπτώσεις από το ανεξέλεγκτο ράλι των τιμών ενέργειας. Η εργαλειοθήκη που πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει μέτρα που εμείς έχουμε ήδη εφαρμόσει σχεδόν στο σύνολό τους. Χρειάζεται η Ευρώπη, σε κεντρικό επίπεδο, να απαντήσει στο πρόβλημα με έξυπνες και άμεσες λύσης στήριξης. Γι’ αυτόν τον λόγο εμείς ως ελληνική κυβέρνηση προτείναμε την αξιοποίηση εσόδων από ρύπους, ώστε να δημιουργηθεί ένας άμεσος μηχανισμός εξομάλυνσης των υπέρογκων αυξήσεων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
 
– Δείξατε πράγματι αντανακλαστικά και έχετε λάβει μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών. Ο χειμώνας είναι μπροστά, ωστόσο, και οι καταναλωτές φαίνεται ότι θα υποστούν μεγάλες πιέσεις, ιδίως τα χαμηλά εισοδήματα. Μήπως θα έπρεπε να δείτε και πιο στοχευμένα μέτρα γι’ αυτή την κατηγορία;  

– Εκτός από την κρατική επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, ύψους 18 ευρώ/μήνα για κατανάλωση έως 300 kWh/μήνα, που έχουμε μέχρι σήμερα ανακοινώσει για το σύνολο των νοικοκυριών, ανεξαρτήτως παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, και 24 ευρώ/μήνα για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, προχωράμε και σε μία ακόμη πρωτοβουλία ειδικά για τους συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Με στόχο να χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες αποδεδειγμένα αδυνατούν να θερμάνουν τις κατοικίες τους, θα ανακοινώσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα έναν τετραψήφιο αριθμό «ενεργειακής αλληλεγγύης». Μέσω αυτού, οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν την άμεση ανάγκη για θέρμανση τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Το αίτημα θα μεταφέρεται, σε συνεργασία με τον οικείο δήμο,  με τις υφιστάμενες επιτροπές επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, στις οποίες συμμετέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και οι οποίες θα εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης αυξάνεται στα 40 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα, και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχουμε συστήσει.
 
– Δυσβάσταχτο γίνεται το κόστος και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες επιβαρύνονται ήδη με υψηλό κόστος ενέργειας σε σχέση με τους εκτός συνόρων ανταγωνιστές τους. Θα εξετάσετε μέτρα ελάφρυνσης και σε ποια κατεύθυνση;

– Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε σειρά οικονομικών μέτρων, όπως αυτά της μείωσης των φόρων και του έμμεσου εργοδοτικού κόστους, ελαφρύνοντας τις επιχειρήσεις ώστε να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής. Παράλληλα, με αποφασιστικές πρωτοβουλίες, προωθούμε τη μόνιμη λύση στη μείωση του ενεργειακού κόστους, προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες, ανθεκτικές και ανταγωνιστικές. Τέτοιες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις είναι το νέο «Εξοικονομώ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 450 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους, τα πράσινα διμερή συμβόλαια, η αύξηση του net metering στα 3 MW, αλλά και, με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση, ένα πλέγμα συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2030 κατά 38% σε σύγκριση με το 2017.

Η κλιματική αλλαγή καθιστά μονόδρομο την πράσινη μετάβαση

Κώστας Σκρέκας στην «Κ»: 40 εκατ. για ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά-1
Η ενέργεια από τον ήλιο είναι έως και πέντε φορές πιο φθηνή από εκείνη που προέρχεται από το φυσικό αέριο και από τον λιγνίτη. Φωτ. Α.P.

 

– Κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτή η κρίση είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν γιατί η Ευρώπη επιχειρεί την ενεργειακή μετάβαση ανεπαρκώς προετοιμασμένη. Οτι όσο δεν υπάρχουν προσιτές τεχνολογίες αποθήκευσης της ενέργειας από ΑΠΕ, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται. Ποια είναι η άποψή σας;

Οι διάφορες φωνές λαϊκισμού που έχουν αρχίσει, δυστυχώς, να ακούγονται όλο και πιο έντονα, υποστηρίζοντας πως υπαίτια της τρέχουσας κρίσης είναι η φιλόδοξη ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, είναι παντελώς έωλες και λανθασμένες. Διότι, εάν είχαμε εφαρμόσει πριν από δέκα χρόνια όλα όσα έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούνται τώρα προς αυτή την κατεύθυνση με ορίζοντα το 2030, σήμερα θα είχαμε εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Κι αυτό θα συνέβαινε γιατί σήμερα η ενέργεια από τον ήλιο είναι έως και πέντε φορές πιο φθηνή από εκείνη που προέρχεται από το φυσικό αέριο και από τον λιγνίτη. Επομένως, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, για την αντικατάσταση των παλιών, ακριβών και ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποσκοπεί στο πραγματικό όφελος των πολιτών, αλλά παράλληλα αποφέρει και υψηλή προστιθέμενη αξία για το περιβάλλον, τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και το σύνολο της οικονομίας.

Κυρίως, όμως, με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση της εποχής, αυτή της κλιματικής κρίσης και της κυριότερης αιτίας της, που είναι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα μεγάλο κομμάτι της ακρίβειας, το οποίο ήδη επιβαρύνει τους καταναλωτές και αφορά τα αγροτικά προϊόντα, έχει να κάνει με τις καταστροφές που αυτά έχουν υποστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται όλο και συχνότερα παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, όπως οι παρατεταμένοι καύσωνες αυτού του καλοκαιριού. Είναι πλέον επιβλητικά προφανές πως δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο να προστατεύσουμε τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές, όταν βλέπουμε σήμερα να απειλούνται οι κοινωνίες και η ίδια η ανθρώπινη ζωή από τις δυσμενείς συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.
  
– Μήπως αυτό, δηλαδή φιλόδοξοι στόχοι απολιγνιτοποίησης χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια παραγωγής με φυσικό αέριο ή ΑΠΕ, ισχύει πολύ περισσότερο για την Ελλάδα; Μήπως πρέπει να επανεξετάσουμε τους στόχους; Μήπως στον σχεδιασμό που έχει γίνει έχει υποεκτιμηθεί ο παράγοντας ασφάλειας εφοδιασμού και κόστους;

Ακριβώς γι’ αυτά στα οποία αναφέρεστε, έχουμε προγραμματίσει τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, η οποία προαπαιτεί την εγκατάσταση νέων και σύγχρονων εργοστασίων φυσικού αερίου που εκπέμπουν έως και 1/3 λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ένα λιγνιτικό εργοστάσιο. Ηδη ένα βρίσκεται υπό κατασκευή και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2022, ενώ έχει ανακοινωθεί η κατασκευή ακόμη τριών εργοστασίων φυσικού αερίου που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια και επάρκεια εφοδιασμού.

Ο απώτερος σκοπός μας, βεβαίως, είναι να αφήσουμε πίσω μας, με σχέδιο και συντονισμένα, όλα τα ορυκτά καύσιμα του παρελθόντος. Σε αυτή την κατεύθυνση εδράζεται το φιλόδοξο σχέδιό μας για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα έως το 2030 και μάλιστα με ποσοστό 70%. 
 
– Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» ξεκινάει σε μια περίοδο ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και υλικά. Θα αναθεωρήσετε τον προϋπολογισμό;

Η φιλοσοφία τού «Νέο Εξοικονομώ» αλλάζει ριζικά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα προγράμματα. Γίνεται πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό. Λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα δομικά υλικά αποφασίσαμε την αύξηση του ανώτατου ορίου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά τετραγωνικό μέτρο στα 200 από τα 180 ευρώ, όπως επίσης αυξάνουμε κατά 15% τις μέγιστες τιμές κόστους ανά υλικό.

Επίσης, αυξάνουμε την επιδότηση από 1.500 σε 2.500 ευρώ για επένδυση που αφορά στο λεγόμενο «έξυπνο σπίτι», δηλαδή σε έξυπνες συσκευές, πρίζες, αισθητήρες, θερμοστάτες, που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση μέσα από την ορθολογική διαχείριση της καταναλισκόμενης ενέργειας.