Θα έχουν πρόσβαση οι φτωχοί στο χάπι κατά της COVID;

Θα έχουν πρόσβαση οι φτωχοί στο χάπι κατά της COVID;

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι η διάθεση των εμβολίων κατά της COVID ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, η συντριπτική πλειονότητά τoυς χορηγήθηκε στους πολίτες των πλουσίων κρατών. Ακόμα και σήμερα η αποκατάσταση αυτής της επώδυνης ανισότητας φαντάζει  δύσκολη.

Η ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας Merck ότι το αντι-ιικό χάπι της είναι αποτελεσματικό και έναντι του κορωνοϊού γέννησε ελπίδα ότι το τέλος της πανδημίας πλησιάζει, αφού όσοι προσβάλλονται θα μπορούν να το λάβουν, αποφεύγοντας τη νοσοκομειακή νοσηλεία και τον θάνατο. Επίσης, χάρη στη μεγαλύτερη ευκολία αποθήκευσης, μεταφοράς και χορήγησής του θα έχουν πρόσβαση σε αυτό οι πολίτες όλου του κόσμου.

Πράγματι, οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το molnupiravir μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον χορηγηθεί στην αρχή της λοίμωξης. Η Merck, προκειμένου να εξασφαλίσει ίση πρόσβαση όλων στο σκεύασμά της, χορήγησε στην Ινδία άδεια παρασκευής και πώλησής του σε 100 φτωχές χώρες, σε πολύ φθηνότερη τιμή. Η συμφωνία καλύπτει τα περισσότερα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής, όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνάει το 3%.

Η φαρμακο-βιομηχανία Merck χορήγησε στην Ινδία άδεια παρασκευής και πώλησής του σε 100 χώρες, σε πολύ φθηνότερη τιμή.

Παρότι, αναμφίβολα, η παραίτηση της φαρμακοβιομηχανίας από το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής του σκευάσματος θεωρείται βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, παραμένει αμφίβολο κατά πόσο η προσπάθεια θα ευοδωθεί, έτσι ώστε πλούσιοι και φτωχοί να έχουν ίση πρόσβαση σε αυτό.

Η Merck έχει ξεκινήσει ήδη την παραγωγή, ωστόσο παραμένει άγνωστο ποιες ποσότητες της γενόσημης μορφής του χαπιού θα διατίθενται την ερχόμενη χρονιά. Επίσης, η συμφωνία δεν έχει συμπεριλάβει κράτη με μικρή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Ουκρανία, που επλήγησαν με σφοδρότητα από την COVID. Προκειμένου το χάπι να είναι αποτελεσματικό, η χορήγησή του θα πρέπει να συνδυάζεται με διαγνωστικά τεστ, ώστε να ανιχνεύονται άμεσα εκείνοι που έχουν προσβληθεί από τον ιό – μια δυνατότητα ανύπαρκτη στα περισσότερα φτωχά κράτη.

«Ενα σκεύασμα όπως αυτό, που μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασίες δωματίου, είναι δυνατό να μεταφερθεί και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη. Το χάπι της Merck μπορεί να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές», εξηγεί ο Τζον Αμουάσι, ειδικός λοιμωξιολόγος στο Ερευνητικό Κέντρο Κουμαζί της Γκάνας. «Πρόσκομμα σε όλα αυτά είναι το κόστος. Είδαμε πόσο πολύ καθυστέρησαν να φθάσουν στην Αφρική τα εμβόλια και φοβάμαι ότι ακριβώς το ίδιο θα συμβεί και με αυτά τα φάρμακα».

Την ίδια άποψη διατυπώνει και η Μαριάντζελα Σιμάο, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι και αυτή τη φορά δεν αποκλείεται τα πλούσια κράτη να δεσμεύσουν τη μερίδα του λέοντος των φαρμάκων, όπως συνέβη με τα εμβόλια.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή