Αντίστροφη μέτρηση για αύξηση επιτοκίων στη Βρετανία

Αντίστροφη μέτρηση για αύξηση επιτοκίων στη Βρετανία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ραγδαία ανάκαμψη στην ονομαστική ζήτηση, οι παγκόσμιες ελλείψεις στο σύστημα τροφοδοτικής αλυσίδας και τα ιδιάζοντα προβλήματα, που δημιουργούνται ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της εξόδου του από την Ε.Ε., έχουν ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό. Ο δείκτης υπερέβη τόσο τον στόχο της ίδιας της Τράπεζας της Αγγλίας όσο και τις προβλέψεις των αγορών αλλά και τις δικές μας στην απαρχή της χρονιάς. Ο πληθωρισμός έχει ήδη εκτιναχθεί σε ετήσια βάση κατά τον μήνα Αύγουστο στο 3,2% από το 0,7% τον Ιανουάριο, ενώ δεν αποκλείεται να αναρριχηθεί και να προσεγγίσει το 5% έως τις αρχές του 2022. Ο πληθωρισμός αναμένουμε να μετριαστεί κατά κάποιον τρόπο στη διάρκεια του 2022 με την άμβλυνση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και του αντικτύπου από τις χαμηλές τιμές του 2020. Ωστόσο, η σταθερά ισχυρή αύξηση της ζήτησης, που τροφοδοτείται από τα ρωμαλέα οικονομικά των νοικοκυριών και τις ανελαστικές συνθήκες στην αγορά εργασίας, ενδεχομένως να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα αρκετά άνω του στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας στο 2% έως και το 2025. Ισως, δε, διαμορφωθεί στη ζώνη 2,5% με 3%.

Ολα δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο η Τράπεζα της Αγγλίας θα σημάνει την αρχή του τέλους της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Η Τράπεζα της Αγγλίας με το πρόγραμμά της για τις μαζικές αγορές περιουσιακών στοιχείων και τη διατήρηση των επιτοκίων σε επίπεδα ναδίρ είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη δυναμική ανάκαμψη της ονομαστικής ζήτησης και την εκτίναξη του πληθωρισμού. Βάσει της λογικής αυτής, η έγκαιρη επιστροφή στην κανονικότητα της νομισματικής πολιτικής είναι αναγκαία, ούτως ώστε ο δείκτης του πληθωρισμού να επανακάμψει σε επίπεδα πλησιέστερα του στόχου της Τράπεζας, ακόμα κι αν δεν ταυτιστεί μαζί τους. Τον Αύγουστο εμείς και άλλοι αναλυτές είχαμε απευθύνει έκκληση στην Τράπεζα της Αγγλίας να διακόψει άμεσα το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, στην έκθεσή της του Αυγούστου με θέμα τη νομισματική πολιτική της, η Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει τις σχεδιαζόμενες αγορές περιουσιακών στοιχείων έως την εκπνοή του τρέχοντος έτους. Επιπροσθέτως άφησε να εννοηθεί ότι «κάποιου είδους ήπια σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής» θα απαιτηθεί, ώστε να επανέλθει ο δείκτης του πληθωρισμού στον στόχο της. Ακολουθώντας τα όσα διατυπώθηκαν στην εν λόγω έκθεση, οι διεθνείς αγορές εκτίμησαν πως η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα συντελεστεί τον Μάιο του 2022. Εντούτοις, με τα σημερινά δεδομένα αναλυτές, επενδυτές και αγορές έχουν μεταφέρει τις προβλέψεις τους για φέτος τον Δεκέμβριο. Σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph ο Μάικλ Σόντερς, εξωτερικό μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας, τόνισε πως οι αγορές μάλλον θα πρέπει να συνεκτιμήσουν ότι η σκλήρυνση της πολιτικής θα συμβεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

* Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή