Σε διάθεση μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης προχωρεί η Prodea

Σε διάθεση μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης προχωρεί η Prodea

Στόχος, έσοδα 150 εκατ. ευρώ και η προσέλκυση θεσμικών επενδυτών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει τις προσεχείς ημέρες η διαδικασία για τη διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 15% του μετοχικού κεφαλαίου της Prodea Investments, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Μάλιστα, ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, δεν αποκλείεται να διατεθεί μεγαλύτερο ποσοστό. Στελέχη της διοίκησης ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι η ιδιωτική τοποθέτηση θα επιδιωχθεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η εισηγμένη έχει υποβάλει προσφορά για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που έχει βγάλει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς.

Μέσω της κίνησης αυτής αναμένονται σημαντικά οφέλη, καθώς εκτιμάται ότι θα προκύψουν έσοδα της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ για τον νυν μέτοχο της Prodea, θα εκπληρωθεί ο στόχος της ενίσχυσης της διασποράς κι εμπορευσιμότητας των μετοχών και, ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης με νέους θεσμικούς επενδυτές από το εξωτερικό. Σήμερα, το 98% της εταιρείας ελέγχεται από την Invel, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθόλου εμπορευσιμότητα της μετοχής. Πρόκειται για ένα ζήτημα που η διοίκηση της Prodea σχεδίαζε να επιλύσει μέσω αύξησης κεφαλαίου, αλλά και ταυτόχρονης ιδιωτικής τοποθέτησης, ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου του 2019 και είχε ήδη ξεκινήσει τη σχετική προεργασία (π.χ. επαφές με θεσμικούς επενδυτές, παρουσιάσεις κτλ.). Ωστόσο, μεσολάβησε το ξέσπασμα της πανδημίας, εξέλιξη που ανέβαλε τον σχετικό σχεδιασμό.

Αυτήν την περίοδο η Prodea Investments «τρέχει» ένα σοβαρό επενδυτικό πρόγραμμα, αξιοποιώντας τα έσοδα, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που άντλησε από την ομολογιακή έκδοση στην οποία προχώρησε πριν από περίπου τρεις μήνες. Παράλληλα, η εισηγμένη έχει υποβάλει προσφορά για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που έχει βγάλει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για το Project Terra, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν 3.000 ακίνητα συνολικής αξίας που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 50% των ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα, με το υπόλοιπο 50% να βρίσκεται σε πόλεις της περιφέρειας. Αντίστοιχα, αρκετά εξ αυτών παράγουν εισόδημα, ενώ ένα ακόμη μέρος του χαρτοφυλακίου αφορά ακίνητα που πρόκειται να επαναμισθωθούν από την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς αφορά υποκαταστήματα και γραφεία του ομίλου. Αλλο ένα μέρος των ακινήτων αφορά κτίρια που προσφέρονται για ανακατασκευή ή αλλαγή χρήσης και αξιοποίηση, ενώ κάποια σίγουρα θα οδεύσουν και προς άμεση μεταπώληση. Η πλειονότητα των ακινήτων του Project Terra έχει ανακτηθεί μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών. To Project Terra εμφανίζονται να το διεκδικούν και άλλοι επενδυτές, όπως η Dromeus Capital, η οποία έχει ήδη αποκτήσει ακίνητα αξίας της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, τοποθετούμενη κυρίως σε κτίρια γραφείων.

Αν πάντως η Prodea κατορθώσει να αναδειχθεί νικήτρια της σχετικής διαδικασίας θα απογειώσει σημαντικά την αξία του χαρτοφυλακίου της, το οποίο σήμερα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ (2,4 δισ. ευρώ η συνολική αξία του ενεργητικού). Ταυτόχρονα, θα κατορθώσει να μειώσει κατακόρυφα την εξάρτηση από την Εθνική Τράπεζα, η οποία ακόμη και σήμερα παραμένει ο σπουδαιότερος μισθωτής των ακινήτων της Prodea Investments με ποσοστό που ξεπερνά το 40%. Μέχρι το 2019, μάλιστα, το σχετικό ποσοστό ξεπερνούσε το 55%, αλλά έκτοτε η εταιρεία έχει προχωρήσει σε επιλεκτικές πωλήσεις ακινήτων που μισθώνονται από την Εθνική Τράπεζα. Απώτερος στόχος είναι τα έσοδα από τον όμιλο της Εθνικής να μην ξεπερνούν το 20%, κάτι που θα επιτευχθεί τόσο μέσω πωλήσεων ακινήτων, αλλά κυρίως μέσω της σταδιακής μεγέθυνσης του χαρτοφυλακίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή