Χρηματιστήριο: Με μικρή πτώση 0,38% ξεκίνησε η εβδομάδα

Χρηματιστήριο: Με μικρή πτώση 0,38% ξεκίνησε η εβδομάδα

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, κάτω από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το θετικό άνοιγμα και τη σημαντική στήριξη του τραπεζικού δείκτη σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς για άλλη μία φορά η προσέγγιση των 900 μονάδων αποτέλεσε αφορμή για μεταβλητότητα, πιέσεις και ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις.

Ολο και πιο έντονα αποδεικνύεται πως το να γράψει και πάλι «9» μπροστά ο Γενικός Δείκτης αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο θα χρειαστεί σημαντικούς εγχώριους καταλύτες, τη συμμετοχή του τζίρου, αλλά και το θετικό κλίμα στις διεθνές αγορές.

Χθες αυτές οι «προϋποθέσεις» δεν ήταν παρούσες καθώς η επιφυλακτικότητα κυριάρχησε στις ξένες αγορές, με τους επενδυτές να τηρούν και πάλι στάση αναμονής. Η άνοδος των πληθωριστικών προσδοκιών και η όλο και εντονότερη τιμολόγηση της αγοράς για αυξήσεις των επιτοκίων προσεχώς από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο διατήρησαν τη νευρικότητα στα χρηματιστήρια και έστειλαν σε ισχυρό sell-off την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να αγγίζει το 0,96% και τα υψηλά πέντε μηνών.

Ετσι, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 891,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,91 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς άγγιξε το 0,96% και τα υψηλά πέντε μηνών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,41% στις 2.154,82 μονάδες, ενώ οριακά κέρδη 0,09% σημείωσε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, κλείνοντας στις 1.430,70 μονάδες.

Εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, από τα blue chips μόνο πέντε τίτλοι έκλεισαν με κέρδη, με τα μεγαλύτερα να σημειώνει η ΔΕΗ στο +1,78% και να ακολουθούν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, ΟΛΠ και EXAE, ενώ πιέσεις άνω του 2% σημειώθηκαν σε Jumbo, Βιοχάλκο και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 574,21 μονάδες, με την Eurobank να κλείνει στο +1,86%, την Πειραιώς στο +0,77%, την Alpha Bank στο +0,18% και την Εθνική στο -0,35%.

Οι περισσότεροι ψάχνουν τους λόγους για τους οποίους η αγορά έχει αυτή την υποτονική εικόνα ενώ έχουμε τα νέα εκείνα που μπορούν να της δώσουν ώθηση ανοδικά, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Σύμφωνα με τον ίδιο, πληθωρισμός, έκρηξη τιμών σε ενέργεια, επιβράδυνση ανάπτυξης, πιθανός περιορισμός νομισματικής χαλάρωσης είναι μερικές μόνον εξηγήσεις για τον λόγο που οι αγορές αλλά και το Χ.Α. έχουν αυτή την εικόνα. Από την άλλη, έχουμε την ελληνική πραγματικότητα, που ύστερα από μία 10ετία και περισσότερο έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί με αξιόλογους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Ηδη τα περισσότερα αποτελέσματα των εταιρειών που, άλλες σε μεγαλύτερο ρυθμό άλλες με καθυστέρηση, έχουν αρχίσει να δείχνουν ανοδική πορεία ύστερα από πολλά χρόνια. Το θέμα είναι οι προοπτικές που πλέον υπάρχουν για το κοντινό και μεσοπρόθεσμο μέλλον για την οικονομία και τις εταιρείες.

Σοβαρό δεδομένο, σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με πολλούς ξένους και εγχώριους επενδυτές να ετοιμάζονται να λάβουν θέση. Πάντα μια μεγάλη ΑΜΚ προβληματίζει μια αγορά βραχυπρόθεσμα, μιας και τραβάει σημαντική ρευστότητα από το σύστημα. Η περίπτωση της ΔΕΗ, κατά τον κ. Ζαχαράκη, φαντάζει μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για τους περισσότερους, αφού όταν ολοκληρωθούν τα projects των ΑΠΕ της, θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή