ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβράδυνση στην Κίνα, απώλειες στην Ευρώπη

Mε απώλειες εγκαινίασαν τη νέα εβδομάδα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διότι την ψυχολογική διάθεση των επενδυτών επηρέασαν αρνητικά τα στοιχεία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα.

epivradynsi-stin-kina-apoleies-stin-eyropi-561546535

Πτώση σημείωσαν χοι μετοχές των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ειδών πολυτελείας.

Mε απώλειες εγκαινίασαν τη νέα εβδομάδα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διότι την ψυχολογική διάθεση των επενδυτών επηρέασαν αρνητικά τα στοιχεία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ειδών πολυτελείας και της υψηλής ραπτικής σημείωσαν χθες πτώση. H αγορά της Κίνας είναι και η μεγαλύτερη για τις δραστηριότητές τους. Παράλληλα, η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών πρώτων υλών αναθερμαίνει τις ανησυχίες των επενδυτών για την εκτίναξη του πληθωρισμού. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κάμψη της τάξεως του 0,50%, αν και είχε κλείσει δυναμικά την προηγούμενη εβδομάδα ενόψει της ανακοίνωσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Επρόκειτο για την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο. Η χθεσινή πτώση σημειώνεται αφότου είχε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις με κέρδη άνω του 2,7%. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς η εικόνα ήταν μεικτή, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,12% και τον S&P 500 να ενισχύεται 0,23%.

Στη Γηραιά Ηπειρο, ο δείκτης FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,42%, με -0,72% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,81% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,83% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,68% ο IBEX στη Μαδρίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες εξασθένησαν χθες διεθνώς μετά την ανακοίνωση ότι η ανάπτυξη της Κίνας ήταν η χαμηλότερη του έτους για το τρίτο τρίμηνο λόγω συμφόρησης στην προμηθευτική αλυσίδα, προβλημάτων στην αγορά ακινήτων και ελλείψεων στην ενέργεια. Οι μετοχές των ομίλων ειδών πολυτελείας και μόδας, όπως οι LVMH, Kering και Hermès, απώλεσαν από 1,4% έως και 2,4%. Δυσμενώς γι’ αυτές λειτούργησε και η έκκληση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για επέκταση του φόρου κατανάλωσης. Πάντως οι αναλυτές, αναφερόμενοι στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εταιρειών, επισήμαναν ότι προσδοκούν μια αύξηση των κερδών τους σχεδόν 47% το τρίτο τρίμηνο. Στην εκτίμησή τους αυτή βασίζονται αξιολογώντας τα δεδομένα της εταιρείας Refinitiv IBES, τα οποία έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω τις τελευταίες ημέρες. Τέλος, χθες το ευρώ προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,1%, στο 1,1617 δολ., και το αργό Ν. Υόρκης υποχώρησε 0,3%, στα 82,01 δολάρια το βαρέλι.