ΕΘΝΙΚΗ 2.0: Νέα εποχή για τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία

ΕΘΝΙΚΗ 2.0: Νέα εποχή για τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοναδική ευκαιρία για τη βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνιστά το πακέτο επιδοτήσεων και δανείων ύψους άνω των 50 δις, που υπολογίζεται ότι θα διοχετευτεί στην χώρα μας μέσω του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Οι επενδύσεις, που μπορεί να υποστηρίξει το Ταμείο, εκτιμάται ότι έχουν τη δυναμική να αυξήσουν τον μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά τουλάχιστον 30%. Προϋπόθεση, όμως, για την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων είναι η συμμετοχή μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στα προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων του Ταμείου, τα οφέλη του οποίου θα διαχέονται σταδιακά σε όλο και περισσότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Με αυτό το σκεπτικό σχεδιάστηκε το νέο πλαίσιο υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας ΕΘΝΙΚΗ 2.0. Πρόκειται για ένα πλαίσιο στήριξης και καθοδήγησης για κάθε επιχείρηση, που επιδιώκει να επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε άμεσα, υλοποιώντας τα δικά της επενδυτικά σχέδια, είτε έμμεσα, ως ανάδοχος, υπεργολάβος ή προμηθευτής δημοσίων και ιδιωτικών έργων.

Την κατανομή των πόρων στην χώρα μας προτεραιοποιεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, βασικοί πυλώνες του οποίου αποτελούν η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η απασχόληση και κοινωνική συνοχή, όπως επίσης και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Κατά συνέπεια, αναμένεται να ανοίξουν επιδοτήσεις για μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα, αλλά και να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους δραστηριότητας. Στόχος του ΕΘΝΙΚΗ 2.0 είναι η απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας χρηματοδότησης, έτσι ώστε η εγκριτική διαδικασία να μην υπερβαίνει τους δύο μήνες για μεγάλα επενδυτικά έργα και τον ένα μήνα για μεσαία επιχειρηματικά σχέδια.

ΕΘΝΙΚΗ 2.0: Νέα εποχή για τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία-1

Πιο συγκεκριμένα, το ΕΘΝΙΚΗ 2.0 παρέχει μία εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων πελατείας, η οποία σκιαγραφεί τις ανάγκες κάθε επιχείρησης και προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις για την ένταξή της στο κατάλληλο πρόγραμμα δράσης, γρήγορες διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης, καθώς και συμπληρωματικές τραπεζικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στο εκάστοτε έργο. Ο υπεύθυνος σχέσεων (Relationship Manager – RM) αναλαμβάνει να εξηγήσει στους ενδιαφερόμενους πως μπορούν να επωφεληθούν από το αναπτυξιακό πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, να τους προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα και να βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε βήμα ανάπτυξης.

Η Τράπεζα σχεδιάζει διαφορετικές διαδρομές για την υποδοχή και την αξιολόγηση των αιτημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έτσι ώστε η έγκριση να επιτυγχάνεται στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Οι πελάτες θα ενημερώνονται για όλες τις διαθέσιμες επιλογές με βάσει τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης τους (πχ δραστηριότητα, κύκλος εργασιών κ.ο.κ.), προκειμένου να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση μέσα από εξειδικευμένα προϊόντα της Εθνικής Τράπεζας.

Η Εθνική Τράπεζα έχει αρχίσει να υποδέχεται τα αιτήματα των επιχειρήσεων για τη χορήγηση δανείων, παράλληλα με τη δημοσίευση των πρώτων προσκλήσεων για επιδοτήσεις. Περισσότερες πληροφορίες για το ΕΘΝΙΚΗ 2.0 εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή