ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθημερινή Summits, ESG – Δ. Παπαλεξόπουλος: Ευκαιρία για την Ελλάδα η ενεργειακή μετάβαση

Ο Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, συνομίλησε με τον επιχειρηματικό συντάκτη της «Καθημερινής», Η. Μπέλλο

kathimerini-summits-esg-d-papalexopoylos-eykairia-gia-tin-ellada-i-energeiaki-metavasi-561547468

Την πεποίθηση ότι η ενεργειακή μετάβαση, παρά τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν, είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις της, εξέφρασε από το βήμα των Καθημερινή Summits ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Σημείωσε δε ότι η ελληνική αγορά έχει μειώσει κατά 29% τις εκπομπές ρύπων έναντι 22% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

⇒ Δείτε επίσης: Live – Καθημερινή Summits: Οι εξελίξεις στο 1st Athens ESG & Climate Crisis

Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι, στο τέλος της ημέρας και σε βάθος χρόνου, το εγχείρημα θα φέρει χαμηλότερο κόστος ενέργειας και καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο. «Πρέπει βέβαια να είμαστε ρεαλιστές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το εγχείρημα. Πρέπει να μπορέσουμε να επιταχύνουμε σημαντικά τις επενδύσεις στις τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και να λάβουμε υπόψη την εξάρτηση από το φυσικό αέριο τα αμέσως επόμενα χρόνια», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την παράμετρο της αποθήκευσης ενέργειας.

Ο ίδιος πρόσθεσε – ευρύτερα για την πορεία των επενδύσεων – ότι η μεγάλη πρόκληση δεν είναι η χρηματοδότηση αλλά ζητήματα που αφορούν στην απονομή δικαιοσύνης, στις αδειοδοτήσεις, κ.ο.κ.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Αλέξης Παπαχελάς: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη από την προστασία του περιβάλλοντος

Ο κ. Παπαλεξόπουλος εκτίμησε ότι η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης βρίσκεται σε καλό δρόμο και υπογράμμισε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις «δεν περιμένουν το κράτος, προχωρούν και υλοποιούν σχέδια», γι’ αυτό και «έχουν μειώσει τις εκπομπές ρύπων περισσότερο από τον ευρωπαΪκό μέσο όρο».

Όπως είπε, η πολιτεία πρέπει απλώς να δημιουργήσει το πλαίσιο και να διαχειριστεί προκλήσεις όπως αυτές που απορρέουν από τη γεωγραφική θέση της χώρας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Michael Bloomberg: Οι επιχειρήσεις σε ηγετικό ρόλο κατά της κλιματικής αλλαγής

Χαρακτήρισε δε «μαραθώνιο που θα κρατήσει 10ετίες» το project της «πράσινης» μετάβασης, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν αρκεί μόνη της, θα πρέπει να προχωρήσει και ο υπόλοιπος κόσμος μαζί της».

⇒ Διαβάστε επίσης: Καθημερινή Summits, ESG – Χρ. Στυλιανίδης: Νέα εναέρια μέσα σε βάθος πενταετίας

⇒ Δείτε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Δ. Παπαλεξόπουλος: Ευκαιρία για την Ελλάδα η ενεργειακή μετάβαση

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Todd Stern: ΗΠΑ-Κίνα πρέπει να συνεργαστούν κατά της κλιματικής αλλαγής

⇒ Δείτε επίσης: Καθημερινή Summits, ESG – WWF: Βιώνουμε ήδη το κόστος της αδράνειας