Καθημερινή Summits, ESG – Todd Stern: ΗΠΑ-Κίνα πρέπει να συνεργαστούν κατά της κλιματικής αλλαγής

Καθημερινή Summits, ESG – Todd Stern: ΗΠΑ-Κίνα πρέπει να συνεργαστούν κατά της κλιματικής αλλαγής

Fireside Chat με τον Todd Stern, τ. Ειδικό Απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο Todd Stern, τ. Ειδικός Απεσταλμένος του Λευκού Οίκου και Επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, κατά τη διάρκεια του fireside chat που είχε με τον Γ. Παλαιολόγο, ανταποκριτή της εφημερίδας «Η Καθημερινή» στις Βρυξέλλες, στο 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit.

⇒ Δείτε επίσης: Live – Καθημερινή Summits: Οι εξελίξεις στο 1st Athens ESG & Climate Crisis

Ο κ. Stern εκτίμησε ότι η Κίνα δεν θα κάνει μεγάλες δεσμεύσεις για το κλίμα στη Διάσκεψη Κορυφής COP26, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι συναντήσεις τόσο πολλών χωρών δεν αποφέρουν πραγματικά αποτελέσματα. Χρειάζεται μία μικρότερη ομάδα χωρών, που θα συναντιέται σε επίπεδο υπουργών για να γίνει πραγματική δουλειά, σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο τ. Ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην Διάσκεψη για το Κλίμα θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερες δεσμεύσεις, αφού ο στόχος έχει πλέον μετακινηθεί σε σχέση με το 2015, όταν είχαν ανακοινωθεί οι δεσμεύσεις της Συνθήκης των Παρισίων. Τότε, ο στόχος ήταν να μειωθεί η τάση αύξησης της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς, ενώ πλέον ο στόχος αυτός τίθεται στους πέντε βαθμούς, επεσήμανε.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Αλέξης Παπαχελάς: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη από την προστασία του περιβάλλοντος

Παρόλα αυτά, εκτίμησε ότι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει κανείς από την Κίνα είναι μία δέσμευση ότι η χώρα δεν θα δημιουργεί πλέον εργοστάσια που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα στο εξωτερικό. «Είναι εξίσου σημαντικό να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και μέσα στην Κίνα», τόνισε, εκτιμώντας ωστόσο ότι η μετάβαση της Κίνας από τον άνθρακα θα χρειαστεί πολλά χρόνια.

Αναφερόμενος στις πολιτικές των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Stern επεσήμανε ότι οι προτάσεις Μπάιντεν είναι οι πιο σημαντικές που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα για το θέμα αυτό, εκφράζοντας ότι και τα δύο σχετικά νομοθετήματα θα εγκριθούν.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Michael Bloomberg: Οι επιχειρήσεις σε ηγετικό ρόλο κατά της κλιματικής αλλαγής

Παράλληλα, ο κ. Stern χαρακτήρισε πολύ φιλόδοξους τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και εξήγησε ότι αυτό που επιτρέπει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ακολουθούν τόσο διαφορετικές πολιτικές σε σχέση με τις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι οι πολιτικές αυτές είναι δημοφιλείς στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Δ. Παπαλεξόπουλος: Ευκαιρία για την Ελλάδα η ενεργειακή μετάβαση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή