Καθημερινή Summits, ESG – διαΝΕΟσις: Η Μεσόγειος είναι ένα κλιματικό hotspot

Καθημερινή Summits, ESG – διαΝΕΟσις: Η Μεσόγειος είναι ένα κλιματικό hotspot

Έρευνα διαΝΕΟσις για την κλιματική αλλαγή: Πώς οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν τον τουρισμό, τις καλλιέργειες και τις πόλεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Στην προειδοποίηση ότι η Ελλάδα αποκτά συστηματικά υψηλότερη θερμοκρασία, κάτι που επηρεάζει πολλούς παραγωγικούς τομείς -από τον τουρισμό έως τις αγροτικές καλλιέργειες- προχώρησε ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης της διαΝΕΟσις για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάστηκε στο 1ο Καθημερινή Summits – ESG. 

⇒ Δείτε επίσης: Live – Καθημερινή Summits: Οι εξελίξεις στο 1st Athens ESG & Climate Crisis

Συνομιλώντας με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις, ο κ. Καρτάλης επεσήμανε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε μείωση της βροχόπτωσης, επιδρώντας αρνητικά στην αγροτική παραγωγή, καθώς και σε αύξηση της έντασης, της διάρκειας και της συχνότητας των έντονων καιρικών φαινομένων. 

«Η Μεσόγειος είναι ένα κλιματικό hotspot, δηλαδή οι κλιματικές συνθήκες επιδεινώνονται ταχύτερα από άλλες περιοχές του πλανήτη» σημείωσε, επιπλέον, αναδεικνύοντας τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας. «Επιταχύνεται ο ρυθμός (του προβλήματος), επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος» έσπευσε να προσθέσει.

⇒ Διαβάστε επίσης: Καθημερινή Summits, ESG – Χρ. Στυλιανίδης: Νέα εναέρια μέσα σε βάθος πενταετίας

Τι σημαίνουν όλα αυτά; 

Στις πεδινές περιοχές με αγροτική παραγωγή, κάποιες καλλιέργειες δεν θα μπορούν να συντηρηθούν άλλο και επομένως, ένα τμήμα του πληθυσμού δεν θα έχει το εισόδημα που έχει σήμερα.  

«Χρειάζεται ένα σχέδιο προσαρμογής για κάθε περιοχή σε ορίζοντα 30ετίας. Να φτιάξουμε έργα που κρατούν το νερό στην επιφάνεια, εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και αναδιαρθρώνουν την αγροτική καλλιέργεια» συνέχισε ο κ. Καρτάλης. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Αλέξης Παπαχελάς: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη από την προστασία του περιβάλλοντος

Για να συμπληρώσει ότι «η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί βάθος και επιμονή στον χρόνο». Παρότι, δε, αναγνώρισε ότι οι κλιματικές συνθήκες θα έχουν και κάποιες θετικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα ότι θα έχουμε λιγότερους παγετούς στη βόρεια Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι οι περισσότερες (επιπτώσεις) θα είναι αρνητικές.  

Ειδική μνεία έκανε και στις πόλεις, οι οποίες επιβαρύνονται συλλήβδην από την αύξηση του αριθμού των καυσώνων και τον μεγαλύτερο αριθμό ημερών με υψηλές θερμοκρασίες. «Αυτό σημαίνει περισσότερη ανάγκη για ψύξη, περισσότερη ανάγκη για ενέργεια κ.ο.κ.» σχολίασε ο καθηγητής. 

⇒ Δείτε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Δ. Παπαλεξόπουλος: Ευκαιρία για την Ελλάδα η ενεργειακή μετάβαση

Το κύριο πρόβλημα, επομένως, είναι οι αυξημένες θερμικές συνθήκες, όπως εξήγησε, καθιστώντας αναγκαία την παρέμβαση στις αστικές δομές. 

Σε αυτό το πλαίσιο παρέπεμψε στο παράδειγμα του Παρισιού και της Βαρκελώνης, όπου οι αυλές ορισμένων σχολείων έχουν μετατραπεί σε πάρκα τσέπης. «Η τσιμεντένια αυλή γίνεται ένα χώρος δροσιάς, μειώνοντας τη θερμοκρασία κατά 1 έως 1,5 βαθμό Κελσίου. Και αυτό σε ακτίνα περίπου 100 μέτρων περιμετρικά από τα σχολεία». Ο δήμος Αθηναίων έχει 230 τέτοιες αυλές, υπενθύμισε.  

Τέλος, οι νέες κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν και τον τουρισμό. «Η θερμοκρασία κάνει τη ζωή πιο δύσκολη και δεν είναι βέβαιο ότι επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Θα έχουμε περισσότερη ανάγκη για ψύξη, περισσότερη ανάγκη για ενέργεια».  

Πολλά από τα νησιά, συνέχισε, δεν είναι συνδεδεμένα με ένα σταθερό σύστημα παροχής ενέργειας. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουν καλύτερες θερμικές συνθήκες» κατέληξε.